Skjebnedag for brexit – fredag kan bli et politisk jordskjelv

Alle EUs 27 land må enstemmig godta å gi Storbritannia utsettelse av brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag møter statsminister Theresa May de 27 andre EU-lederne til et ektraordinært krisemøte i Brussel.

Før hun drar til Brussel skal hun møte i Underhuset for en siste debatt før skjebnemøtet. Samtidig sitter EU samlet i Brussel og forsøker å enes om veien videre.

Se direkte fra debatten og krisemøtet fra klokken 13. Det er planlagt en pressekonferanse fra EU klokken 18.45

May håper å overbevise EU-lederne om at hun har en plan som reelt sett kan føre fram til en endelig brexit-avklaring. Klarer hun ikke det, kan fredag 12. april bli et politisk og økonomisk jordskjelv i Europa når Storbritannia krasjer ut av EU uten avtale.

– Skjer det ikke noe i dag, er Storbritannia ute av EU uten avtale fredag morgen, sier Jan Erik Mustad, førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder.

Det er worse case scenario for både briter og EU. Konsekvensene vil bli enorme både politisk og økonomisk, og det jobbes intenst for å unngå dette.

Krever enstemmighet

Den britiske statsministeren ønsker å utsette brexit til 30. juni, og Det europeiske råd skal ta stilling til om det er noe de kan innvilge. Alle 27 land må enstemmig godta å gi britene en utsettelse av Brexit.

– Frankrike er det landet som blir vanskeligst å overtale. President Emmanuel Macron er den som har raslet mest med sablene, og har uttalt at EU ikke kan vente på Storbritannia lenger, sier Mustad til TV 2.

EU-president Donald Tusk kommer trolig til å foreslå at brexit kan utsettes i opptil ett år, eller så fort det britiske parlamentet og EU har godkjent den framforhandlede avtalen om hvordan brexit skal gjennomføres.

– Det er lite sannsynlig at britene blir enige om å godta Mays avtale innen 30. juni, skriver Tusk i innkallelsen til krisemøtet.

Tusk, i likhet med andre EU-topper, mener at EU må fastholde sitt krav om at avtalen ikke kan reforhandles.

Kan koste dyrt

Det blir ikke noen enkel oppgave for May onsdag. Mest sannsynlig vil EU kreve en lenger, men fleksibel utsettelse, men med en pris.

– EU vil kreve visse forutsetninger, så må Storbritannia avgjøre om dette er forutsetninger de kan innfri, sier Mustad.

May må også vise at de har en plan for hvordan de skal få den eksisterende avtalen godkjent i Underhuset, og hva som skjer hvis de ikke klarer å få den godkjent.

– Det kan være dramatiske grep som oppløsning av parlamentet og nyvalg, eller ny folkeavstemning. Mest sannsynlig vil EU kreve at Storbritannia deltar i EU-valget 23. mai. Dette er et stort nederlag for May, og britene vil se det som meningsløst å delta i et valg som vil koste dem flere millioner pund, for en kort periode, sier Mustad.

Ingen er fornøyd

Theresa May har ikke fått støtten hun trenger for å gjennomføre brexit med den avtalen hun har fått fremforhandlet. Tre ganger har den blitt nedstemt i det britiske Underhuset.

Hverken de som ønsker en hard brexit, eller de som ønsker et tett forhold til EU i framtiden, er fornøyd med avtalen og stemmer nei. Det gjør situasjonen fastlåst for britene.

May har forsøkt å komme til et kompromiss med opposisjonspartiet Labour i forkant av onsdagens toppmøte, men det var resultatløst.

EU-ledere påpeker at hele brexit-prosessen er Storbritannias ansvar. De kan velge å godta avtalen, avlyse hele brexit, eller forlate EU uten en avtale.

– No deal vil aldri være EUs beslutning. Det vil alltid være britene som har ansvaret for å fortelle oss hva de ønsker, sier EUs forhandlingsleder Michel Barnier.