Jarryd Sherlock (bildet) har reist i underkant av 16.000 kilometer for å se Storhamar spille finale mot Frisk Asker.
Jarryd Sherlock (bildet) har reist i underkant av 16.000 kilometer for å se Storhamar spille finale mot Frisk Asker. Foto: Ole Christian Nymoen/TV 2

Reiser 16.000 kilometer for å se favorittklubben: – Det er blitt min andre familie

I 2015 oppdaget australske Jarryd Sherlock Storhamar. Nå reiser han rundt halve jorden for å se klubben løfte «bøtta».

Australia er kjent for surfing, fine strender og rugby. Men for én er ikke disse øverst på listen av interesser.

Jarryd Sherlock fra Melbourne i Australia elsker nemlig ishockey og favorittlaget er Storhamar.

– Jeg er han ene rare fyren på fest som digger ishockey i stedet for fotball. Du spør meg om kampen som var i går og jeg begynner å snakke om ishockey. Da avslutter folk ofte samtalen med meg, spøker Sherlock.

Nå har australieren reist 16.000 kilometer for å kunne være på Storhamars finalekamper. Alt for å se dem vinne det gjeveste trofeet i norsk ishockey.

– Det var vanvittig kjipt ikke å få vært med i fjor da Storhamar vant. I år skulle jeg ikke gå glipp av finaleserien. Jeg måtte bare dra for å se dem spille i år, forteller 30-åringen.

Forelsket seg i Askeladden-historien

Hockeyinteressen startet da Sherlock kjøpte videospillet «NHL 12», men hans nysgjerrighet førte han til andre ligaer. I 2015 så han på Champions Hockey League (CHL) og en norsk klubb med gule drakter.

– Det er jo ganske sykt for å være ærlig. Jeg har alltid likt en underdog og Storhamar skilte seg ut. De var den store underdogen i CHL. Jeg forelsket meg og ble bare sittende å se høydepunkter av laget om igjen og om igjen. Da var det gjort, forklarer Sherlock.

– Jeg måtte bare ha en drakt, så jeg spurte en supporter på Facebook om jeg kunne få kjøpt meg en drakt. Da fikk jeg én i posten som var signert av alle spillerne på laget. Det var helt sykt, sier mannen fra Melbourne.

I 2016 var han for første gang i Hamar for å se Storhamar spille. Det var da han bestemte seg for å følge klubben enda tettere.

– Stemningen i hallen, både på tribunen og på isen, er fantastisk. Jeg bare elsker aggressiviteten og ferdighetene som kreves for å bli god. Det er helt sykt å se voksne menn ta på seg et par skøyter og gå så fort, uansett om det er forlengs eller baklengs. Samtidig som de takler hverandre knallhardt og skyter enda hardere, forteller han.

Australia har sin egen hockeyliga, men den består kun av åtte lag og svært få følger idretten. «Down under» er det helt andre idretter som er på tapetet.

– I Australia vokser du ikke opp å drømmer om å bli ishockeyspiller. Det er enten rugby, fotball eller NFL. Jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg gadd å begynne å se på ishockey egentlig. Det er jo veldig rart, sier Sherlock.

– Brukt over 30.000 på Storhamar

Sherlock har nok ofret mer enn de fleste for å følge Storhamar. Ikke nok med at han må reise halve jorden rundt for å se en hjemmekamp, han har også investert mye av sparepengene på gultrøyene fra Hamar.

– Dette kan du ikke si til dama mi, men jeg har nok brukt over 30.000 på Storhamar. Hvis du regner med draktkjøp, flybilletter og de tusen kronene jeg ga til klubben så de kunne få signert en spiller, så er vi nok oppi den summen der. Jeg innser nå at det er helt sykt mye penger å bruke på en hobby, slår han fast.

Hva tenker kjæresten din om dette da?

– Jeg tror det er vanvittig irriterende for henne. Spesielt når det kommer drakter i posten og hun spør hvor mye det koster. Det blir jo en del penger til slutt, flirer Sherlock.

I tillegg til pengene som han investerer for å følge klubben, må Sherlock også overkomme et annet hinder for å få fulgt lagets kamper i sesongen. Fra Hamar til Melbourne er det nemlig åtte timer tidsforskjell.

– Skal jeg se en kamp, må jeg stå opp midt på natta, men det er jo verdt det. Da laget slo ut Oilers i semifinalene så jublet jeg så høyt at jeg vekket kjæresten min, så hun synes nok det er mer krevende enn det jeg gjør, forteller australieren.

– Blitt min andre familie

Gjennom klubbens supportergruppe på Facebook ble Sherlock kjent med den lokale supporterskaren på Hamar.

– Folk har vært sinnssykt flinke til å bare ta meg imot her på Hamar. Jeg er ganske sjenert, så jeg var kjempenervøs i starten. «Snakker de engelsk? Vil de forstå meg?», men de har tatt meg i mot veldig godt å blitt kjent med. Det har blitt min andre familie. Uten tvil, konstaterer australieren.

Storhamar-trener Fredrik Söderström slutter ikke å la seg imponere over lagets supportere.

– Jeg hilste på ham i dag. Det overgår det aller meste. Jeg vet vi har mye fans, men de fleste er fra Hedmarks-området. Det er vanvittig fascinerende med sånne folk som bare kaster seg rundt og reiser halve jorda for å se på ishockey, forteller svensken.

I løpet av de to sesongene treneren har vært i Storhamar, har han merket at Hamar er en hockey-by og engasjementet rundt klubben er gedigent.

– Det er noe annerledes ved denne klubben. Den bygges veldig på menneskers delaktighet og han krydrer jo det hele med å komme hele veien fra Australia. Det veldig sjarmerende, sier Söderström.