– Er de ikke fornøyd med dette, har de et problem

Liverpool feide motstanderne av banen på vei mot Champions League-finalen forrige sesong. Nå er det et mer modent og kynisk Liverpool-lag, mener TV 2s eksperter.

Se Liverpool mot Chelsea på TV 2 Sport Premium og Sumo søndag kl. 17.05.

Liverpool tok et langt steg mot Champions League-semifinalen med 2-0 over Porto i første kamp tirsdag, men de røde spilte ikke like gnistrende etter pause som i førsteomgang.

På spørsmål fra Champions League-programleder Jon Hartvig Børrestad om andreomgangen er urovekkende, svarer Erik Thorstvedt kontant «overhodet ikke».

– Det er resultatene som teller. Nå er de inne i en periode der hver eneste kamp skal vinnes, og da kan de ikke i tillegg spille dritbra. Hvor skal man legge listen? De må få lov til å ha en prestasjon som ikke er «top-notch». Det er helt greit, sier TV 2s fotballekspert.

– De må være happy med dette. Hvis de ikke sitter i garderoben og er fornøyd med å vinne 2-0 i en Champions League-kvartfinale, har de et problem, fortsetter Thorstvedt.

Hangeland: – Enorme favoritter

TV 2s fotballekspert Brede Hangeland mener det var en profesjonell andreomgang av Liverpool for å få med seg et godt resultat i første kamp.

– Det ville vært fullstendig utrolig hvis Liverpool rotet bort dette her når de har kontringsstyrken sin og Porto må åpne seg og etterlate rom, sier Hangeland.

– Det går an å si at Liverpool er mer modne, mer kyniske enn forrige sesong. Toppnivået da var gnistrende, men nå har de skjønt at de først og fremst skal vinne. 2-0 er perfekt, de kunne blåse av kampen. Det var en profesjonell andreomgang, men de skal spille på resultatet. Nå reiser de ned til Porto som enorme favoritter, sier den tidligere Fulham- og Crystal Palace-stopperen.

I semifinalen for Liverpool eller Porto venter vinneren av Manchester United mot Barcelona, som møtes i den første kvartfinalen i England onsdag.

– Jürgen Klopp gjør en praktfull jobb med å ta mest mulig press av spillerne. Han gjør det i alle intervjuer, både med aviser og TV. Selvfølgelig kjenner spillerne presset, men Klopp sier samtidig at det er dette de elsker. Det er derfor de spiller fotball; for å spille i Champions League, sier Hangeland.

– Et annet Liverpool-lag

Liverpool kommer til å gå for å score det første målet i Porto, tror TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

– Klopp parkerer aldri bussen. De kommer til å gå for en tidlig scoring på bortebane. Får de en tidlig scoring, kan de bare slappe av, stenge igjen og dra ned tempo. Men får de ikke et tidlig mål og Porto tar tak i kampen, må Liverpool verne om 2-0-ledelsen i større grad. Det som skjer de første 10-15 minuttene er helt avgjørende. Det er spenning, selv om Liverpool er store favoritter med 2-0, sier Myhre.

Da Liverpool og Porto møttes i åttedelsfinalen forrige sesong, vant Merseyside-klubben det første oppgjøret i Portugal hele 5-0.

– Liverpool i Champions League denne sesongen er litt annerledes enn forrige sesong. De gikk videre etter åttendels-, kvart- og semifinale i første kamp forrige sesong. De vant 5-0 mot Porto, 3-0 mot Manchester City og 5-2 mot Roma. Det var over etter én av to kamper, sier Øyvind Alsaker.

– Det er et annet Liverpool denne sesongen som slåss om både Premier League og Champions League. Det er et Liverpool-lag som scorer litt færre mål, men de scorer de nødvendige og slipper til mye mindre bakover, og det tror jeg først og fremst handler om Virgil van Dijk, som maken til match han leverte igjen, fortsetter TV 2s fotballkommentator etter tirsdagens kamp.

Kjemper på to fronter

Liverpool kjemper også om Premier League-tittelen. Med fem kamper igjen av sesongen er de ett poeng foran Manchester City, som har én kamp mindre spilt. Hangeland og Thorstvedt mener Liverpool fikk mindre press på seg etter at plassen blant de fire beste lagene ble sikret i helgen.

– Klopp har kontakt med eierne, og det er mye penger i Champions League. Han får beskjed om at hvis laget ikke går inn der, blir det en annen situasjon. Hverdagen blir annerledes med og uten pengene fra Champions League. For tre sesonger siden var de ikke med i turneringen i det hele tatt. Hver eneste kamp er et kjempepress, men de har også trent på det, sier Erik Thorstvedt.

Manchester City har kamper igjen mot både Manchester United og Tottenham, mens Liverpool kun har Chelsea igjen av lag fra topp seks.

– Hvis de ikke blir ligamestere og taper det med ett poeng, så fy filleren for en jobb de har gjort. Se hvor langt bak de var forrige sesong (25 poeng). De har prestert helt ellevilt. Du får ikke si sitte og si at de har vært en fiasko når de har tatt så mange poeng. De har gjort en superjobb uansett hvordan tittelracet ender. De har grunn til å være stolte, men det kommer til å være surt om de ikke tar den pokalen hvis de er så nær, sier Thorstvedt.

Liverpool har ikke vunnet seriemesterskapet siden 1989/90-sesongen.