JEVNT: Valgdagsmålingene viser at det er jevnt løp mellom statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarssjef Benny Gantz.
JEVNT: Valgdagsmålingene viser at det er jevnt løp mellom statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarssjef Benny Gantz. Foto: AFP

Valgdagsmålinger:

Jevnt løp mellom Netanyahu og Gantz i det israelske valget

Regjeringspartiet Likud og partialliansen Blått og hvitt har fått omtrent like mange stemmer i valget i Israel, ifølge valgdagsmålinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Én måling viser dødt løp, mens to andre gir Blått og hvitt en knepen ledelse.

Likud er partiet til statsminister Benjamin Netanyahu, mens Blått og hvitts statsministerkandidat er tidligere forsvarssjef Benny Gantz.

Også meningsmålingene i forkant av valget tirsdag tydet på et jevnt løp mellom Likud og Blått og hvitt. Men ingen av dem er i nærheten av å få flertall i nasjonalforsamlingen Knesset på egen hånd.

Begge erklærte seier

Netayahu antas å ha best forutsetninger for å sette sammen en ny koalisjonsregjering. Dermed har den 69 år gamle statsministeren gode muligheter for å fortsette – med støtte fra høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partier i Knesset.

Etter at valgdagsmålingene ble offentliggjort, meldte imidlertid den israelske fjernsynskanalen Kanal 12 at Gantz og Netanyahu vil kunne sikre seg støtte fra nøyaktig like mange Knesset-representanter.

Ifølge valgdagsmålingene vil både Likud og Blått og hvitt få mellom 33 og 37 plasser i Knesset, hvor det totalt er 120 seter.

Mest skitne valgkampen i historien

Både Netanyahu og Gantz erklærte seier etter at valgdagsmålingene ble offentliggjort.

I følge journalist og kommentator Gil Hoffman i den konservative avisen Jerusalem Post har de to kandidatene har brukt hele valgkampen til å angripe hverandre.

​– Dette har vært den skitneste valgkampen i landets historie. Det har vært skittkasting begge veier, Netanyahu mot Gantz og Gantz mot Netanyahu, sier Hoffman til TV 2.

Grenseovergangene stengt

Natanyahu har vært statsminister i til sammen 13 år. Først en tre års periode på 90-tallet. De siste ti årene har han regjert sammenhengende etter å ha vunnet tre valg på rad. Nå forsøker han å få en femte periode, og dermed bli landets lengst regjerende statsminister.

Mens Benny Gantz er et ubeskrevet politisk blad. Han er tidligere general og forsvarssjef i Israel, og ledet Gaza-krigene i 2012 og 2014. I februar dannet han partiet Blått og Hvitt – etter fargene i det israelske flagget.

Mens den viktigste enkeltsaken for israelske velgere er sikkerhet, ble grenseovergangene til Gazastripen og den okkuperte Vestbredden stengt i et døgn mens valget avholdes.

Saken oppdateres!