Toro-arving selger Bergens dyreste bolig

Tidligere milliardær Bjarne Rieber (82) har ingen hast med å selge sin 63 mål store halvøy for 60 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjarne Rieber vokste opp på barnehjem i Danmark. Da han var seks år gammel ble Bjarne adoptert av Fritz Rieber i Bergen. Rieberfamilien er mest kjent for selskapet bak ferdigmatmerket Toro.

Angrer ikke

For sju år siden solgte suppearvingen Rieber til Orkla for 6,1 milliarder kroner.

I desember la Bjarne Rieber hjemmet sitt ut for salg med prisantydning 60 millioner kroner.

Her er boligen sett fra sjøsiden. Foto: Kåre Breivik/TV 2
Her er boligen sett fra sjøsiden. Foto: Kåre Breivik/TV 2

Foreløpig prisrekord for en eiendom i Bergen er Kygo sitt huskjøp på Hopsneset for 41 millioner kroner. Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisutviklingen i mars steg raskest i Bergen med 2,5 prosent.

Rieber forteller at rundt 20 personer fra inn- og utland har vist sin interesse for Hordnesvegen 278, men ingen har hittil gitt bud.

Eiendommen består av enebolig på et plan, portnerbolig, tre garasjer, båtgarasje, naust, drivhus, redskapshus, og en skjermet havn foruten strandlinje til Fanafjorden. Sistnevnte er det 82-åringen gruer seg mest til å forlate.

– Det blir det vanskeligste. Men, men, livet går videre, sukker han mens han skuer utover sjøen.

Da han solgte familieselskapet fortalte Rieber at han alltid angret på salg. I ettertid mener forretningsmannen at salget av merkevaren Toro var nødvendig for å videreutvikle selskapet i stadig sterkere internasjonal konkurranse.

– Jeg er mer overbevist enn noensinne at det var en riktig beslutning.

Rhododendron oppkalt etter Bjarne Riebers far, Fritz som tok initiativ til Arboretet på Minde. Foto: Kåre Breivik/TV 2
Rhododendron oppkalt etter Bjarne Riebers far, Fritz som tok initiativ til Arboretet på Minde. Foto: Kåre Breivik/TV 2

Unik botanisk hage

82-åringen viser TV 2 rundt på eiendommen hvor to generasjoner har samlet 4500 spesielle planter og trær fra hele verden.

Rieber viser stolt en rhododendronbusk som slo ut i blomst dagen før. Den er oppkalt etter faren Fritz som tok initiativ til å etablere Arboretet i 1971. I dag har den botaniske parken på Milde Norges største rhododendronsamling med mer enn 300 arter.

Riebers botaniske hage i Hordnesvegen rommer også en skulpturpark med mer enn 24 kunstverk.

Søker varmere strøk

Klimaet på Vestlandet er en av grunnene til at Rieber nå selger huset han har bodd i siden 1983.

– Jeg lider av artrose og føler meg bedre i varmt vær. Klimaet her er slik at jeg er mye dårligere i vinterhalvåret derfor reiser jeg gjerne til Østen om vinteren, forteller han mens han viser vei til innendørsbassenget med oppvarmet saltvann hvor han svømmer hver dag.

Sammen med konen Yvonne har Bjarne også et hus i London. Når han flytter fra Hordnes, blir det vanskelig å velge hvilke av de mange kunstverkene paret kan ta med seg videre til den atskillig mindre leiligheten i sentrum av Bergen.

Bilder fra prospektet til Proaktiv eiendomsmegling.

Drømmer om eldresenter

Helst ville han sett at eneboligen på et plan ble benyttet til glede for eldre.

– Huset er på et plan og eiendommen er flat. Den er veldig anvendelig for rullestolpasienter. Det å bruke stedet til et eldresenter hvor de kan få bespisning og spasere....Hadde jeg vært 20 år yngre hadde jeg kanskje begynt med det istedenfor å drive forretning, sier han.

– Hvor langt ned i pris kan du gå?

– Nei, det har jeg overhodet ikke vurdert. Seksti millioner er mange penger, men de som kjøper får mye for pengene, mener Rieber.

– Med din erfaring fra matbransjen og kjøp og salg så vet du jo at hvis ikke noe blir kjøpt så er kanskje prisen for høy?

– Med matvarer er det litt annerledes, de er i nuet, men eiendom er for fremtiden. Jeg har så lang tid som trengs for å finne en kjøper, avslutter 82-åringen.