UNDER PRESS: Eirik Horneland har fått en tung start som Rosenborg-trener. TV 2-ekspert Jesper Mathisen peker på at Rosenborgs utfordringer stikker dypere enn bare det å vinne fotballkamper på kort sikt.
UNDER PRESS: Eirik Horneland har fått en tung start som Rosenborg-trener. TV 2-ekspert Jesper Mathisen peker på at Rosenborgs utfordringer stikker dypere enn bare det å vinne fotballkamper på kort sikt. Foto: Torbergsen, Mats

Statistikken som gir grunn til RBK-bekymring: – Vi ser resultatene av en dårlig jobb

Rosenborg med Norges klart eldste startellever i forrige serierunde.

Bråk rundt treneransettelsen og elendige resultater i treningskampene – etterfulgt av en svak sportslig sesonginnledning, elendig tilskuertall og pipekonsert på Lerkendal etter 1-1 mot Odd mandag.

Eirik Horneland har definitivt ikke fått noen drømmestart på sin karriere som Rosenborg-trener.

Har Norges klart eldste startellever

I etterkant av mandagens uavgjortresultat mot Odd, påpekte TV 2-ekspert Jesper Mathisen at flere spillerne i Rosenborgs spillerstall allerede har lagt sine beste år bak seg.

– Flere spillere i elleveren har hatt sine beste år og er på vei ned. Nå ser vi også resultatene av en dårlig jobb på overgangsmarkedet de siste årene, uttalte Mathisen.

Nå har TV 2 sett nærmere på tallenes tale. Den viser at Mathisen, i alle fall aldersmessig, har et poeng. I andre serierunde startet Rosenborg med det eldste laget i Eliteserien. Snittalderen til trønderne var på 28,5 år (se faktaboks).

– Dette er en gammel Rosenborg-stall. En stall som ikke har blitt fornyet i veldig stor grad, ikke med yngre spillere og ikke med veldig gode spillere. Det ser vi nå resultatet av. Nå er det en gjeng med spillere som har hatt sine beste år, som tjener gode penger. En del av de har vært ute og kommet tilbake. Har de den samme sulten som de hadde for et par år siden? Det tviler jeg veldig på, sier Jesper Mathisen.

– Vi trenger litt fornying

På spørsmål om Rosenborg har vært for dårlig til å fornye spillertroppen, er trener Eirik Horneland klar på at klubben har en utfordring på det punktet i de kommende vinduene.

– Det er ikke jeg den rette til å svare på, men vi trenger litt fornying etter hvert. Det er vi bevisst på i de neste vinduene, sier han.

I vinter hentet Rosenborg Gustav Valsvik, Gjermund Åsen og David Akintola (på lån). Horneland synes ikke det er for få tilskudd til spillertroppen.

– Det er vanskelig å få til så mye mer enn tre signeringer i hvert vindu. Jeg tror det handler om å ta det over tid, mener han.

Snittalder Eliteserien

Dette var snittalderen til startelleveren til lagene i Eliteserien i den andre serierunden.

 1. Rosenborg: 28,50
 2. Vålerenga 28
 3. Brann 27,30
 4. Odd 26,81
 5. Lillestrøm 26,54
 6. Mjøndalen 26,30
 7. Strømsgodset 26,18
 8. Sarpsborg 26
 9. Kristiansund 25,90
 10. Ranheim 25,30
 11. Viking 25,27
 12. Molde 25,18
 13. Haugesund 25,10
 14. Bodø/Glimt 24,72
 15. Tromsø 24,60
 16. Stabæk 22,90

Trøndernes snittalder er imidlertid ikke bare høy i norsk målestokk.

En sjekkerunde ut i den store verden, viser at ingen av topplagene i Europas aller beste ligaer startet med et like gammelt lag som det Rosenborg gjorde i sin forrige serierunde.

Slik var snittet for topp-seks klubbene i forrige serierunde:

 • England: 26,06 år
 • Spania: 27,2 år
 • Italia: 26,8 år
 • Frankrike: 26,28 år
 • Tyskland: 26,01 år

.

– Der får du ikke tid

Selv om Ivar Koteng har antydet at Horneland skal få opptil tre år på seg til å få ut sitt fulle potensial, mener TV 2-ekspert Mathisen at RBK-treneren allerede har fått et visst press på seg.

– Koteng og Rosenborg kan gjerne be om at Horneland skal få tid, men på Lerkendal med landets dyreste og beste lag, der får du ikke tid. Horneland er relativt fersk som hovedtrener, nå blir det utrolig spennende å se hvordan han takler denne situasjonen, sier Mathisen.

Horneland selv mener også at ting må bedre seg i nær fremtid.

– Jeg har vært tydelig på at vi må få til dette raskt. Jeg har aldri bedt om mye tid, smiler han til TV 2 dagen derpå.

Sulten gjeng

Han er helt sikker på at spillergruppen han leder fortsatt er sulten.

– Jeg opplever en sult og en ærgjerrighet på å få det til. Det er en gjeng som har lyst til å brette opp ermene og vinne allerede på søndag, sier han.

Mike Jensen og Nicklas Bendtner tror heller ikke at Rosenborg-spillerne er mettet på suksess.

– Nei, det tror jeg ikke. Det er fint som det er nå. Det er annerledes, mange nye ting og nye roller du skal spille på laget. Rent taktisk og på banen. Sånn sett er det kjempespennende og utfordrende. For å få en ny rolle må du øve deg på den og gjøre at du får den beste utgave av deg selv i den rollen. Det er jo det vi alle jobber med daglig på treningsfeltet. Vi skal finne ut av det nye sammen, og vi tror det blir kjempebra på sikt, sier Jensen.

– Vi ønsker å få så mange poeng som overhodet mulig. Vi ønsker å vinne våre kamper på en positiv måte. Når du er i en klubb som Rosenborg, hvor det alltid blir snakk om du ikke får resultater, men for oss handler det om å stå på. Så skal det nok komme, det er jeg sikker på, sier Bendtner.