På russetreffet kjente Tiril (22) plutselig to hender rundt halsen – så startet marerittet

DRAMMEN (TV 2): Tiril Steinbakk ble voldtatt av tre gutter da hun var på russetreff på Tryvann i Oslo. Det neste året klarte hun ikke være alene et sekund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innerst i et hjørne på et bord på kafeen Condelica i Drammen sentrum tilbragte Tiril Steinbakk et helt år av livet sitt.

Dette var det eneste stedet 22-åringen turte å være etter at hun ble gruppevoldtatt av tre gutter under et russetreff på Tryvann i 2015.

– Jeg var med mamma på jobb åtte timer på jobb hver eneste dag i ett år, fordi jeg var redd for å være alene. Jeg fryktet for min egen sikkerhet, sier Tiril til TV 2.

– Hvordan var det å føle seg så utrygg?

– Det var veldig vanskelig. Jeg ble veldig låst til et sted og en person, og det er et helt år av livet jeg aldri får tilbake. Man kan tenke at det er i 20-årene man skal ut å feste, møte nye folk og finne seg selv, men jeg ble bare sittende inne, sier 22-åringen.

I 2018 ble det anmeldt 13 russerelaterte voldtekter. Alle de fornærmede var kvinner og alle de anmeldte var menn. Tre av de 13 voldtektene fant sted på de store landstreffene i Stavanger, Halden og Bø.

I alle disse sakene var gjerningspersonen ukjent for den fornærmede. Det viser en gjennomgang Kripos har gjort.

– Det skjer ikke

Det er april 2015. Tiril og resten av jentene på bussen Syndikatet hadde solgt utallige pakker med doruller og kakebokser for å finansiere russetiden.

Seg i mellom hadde jentene snakket om at de måtte passe på hverandre, og at ingen måtte gå alene. Men frykten for at noen av de kunne bli voldtatt var ikke til stede.

– Det skjer jo ikke med vennene dine eller deg selv, det skjer kun med de man leser om i avisa, sier 22-åringen.

Men så skjedde det likevel. Det jentene ikke trodde var mulig.

Natt til første mai skulle Tiril og resten av russebussen til Tryvann i Oslo for å sparke i gang russetiden for alvor. Tiril var lærling og skulle på jobb dagen etter. Hun tok derfor kun et par øl, bare for å få smaken på det.

– Kastet i bakken

Da klokken nærmet seg elleve, trakk hun seg unna resten av gjengen for å ringe etter en sjåfør. Tiril satt alene øverst på en tribune, da hun plutselig kjente to hender rundt halsen som dro henne bakover.

– Jeg ble kastet ned på bakken, og alle klærne mine ble revet av. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, men de gjorde det de var ute etter, nemlig å voldta meg, forteller Tiril.

REDD: Etter voldtekten turte ikke Tiril å være alene ett sekund.
REDD: Etter voldtekten turte ikke Tiril å være alene ett sekund. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Ifølge 22-åringen var det tre gutter som utførte voldtekten. Sammen byttet de på å holde henne nede, samtidig som de utførte diverse seksuelle handlinger på Tiril.

– Jeg tenkte at jeg bare måtte la de bli ferdig med det de skal, også er det greit. Det er mange som har spurt hvorfor jeg ikke kjempet mer i mot, men jeg ble helt låst. Jeg tenkte at jeg ikke ville dø, og at jeg bare ville hjem til mammaen min, sier hun.

De tre guttene snakket ikke mye sammen, forteller Tiril. Det var kun korte setninger seg i mellom, hvor de avtalte hvem som skulle gjøre hva. Men plutselig så gikk guttene.

Tiril anslår at de holdt på mellom 30-60 minutter.

Slo alarm

Den da 18 år gamle jenta lå igjen alene uten klær, og skjønte egentlig ikke hva som nettopp hadde skjedd. Hun tok på seg klærne, og gikk ned mot toalettene.

FORSTO IKKE: Tiril forteller at hun ikke forsto hva som skjedde da de tre guttene forgrep seg på henne.
FORSTO IKKE: Tiril forteller at hun ikke forsto hva som skjedde da de tre guttene forgrep seg på henne. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Vaktene kom bort til Tiril, fordi de trodde hun var alt for full. De skjønte imidlertid raskt at noe galt hadde skjedd. Politi og ambulanse ble tilkalt, og Tiril ble undersøkt ved voldtektsmottaket.

22-åringen forteller at hun var hjemme i et par dager, før hun bestemte seg for å fortsette russetiden.

– Jeg tror ikke hjernen min skjønte hva som hadde skjedde. Jeg stengte det ute, og tenkte at jeg ville fullføre russetiden fordi det var noe jeg hadde gledet meg til, og brukt så mye penger på, sier hun.

Tvangsinnlagt

Men da russetiden var over, kom alle inntrykkene, og Tiril gikk langt ned i kjelleren. Den unge jenta ble tvangsinnlagt på Lier sykehus, fordi hun fryktet for sitt eget liv.

– Jeg hadde ikke lyst til å kjenne på de følelsene jeg kjente. Jeg følte meg møkkete, og kunne stå i dusjen og skrubbe meg til blods. Jeg følte at noen hadde tatt noe fra meg som jeg ikke fikk tilbake, sier hun.

Etter voldtekten mistet Tiril all tillit til menneskene rundt seg, og hun måtte lære seg å stole på folk igjen.

– Det kommer til å prege resten av livet mitt, og jeg bruker nok lengre tid på å stole på noen, og på å være sårbar. Jeg setter på en maske og skal virke tøff, men så er jeg egentlig ikke det, sier hun.

Frykter mørketall

I Kripos sin gjennomgang har de sett på voldtekter hvor russen er involvert, enten som gjerningsperson eller offer, og at sakene har skjedd på et russearrangement.

Men politiet frykter det er store mørketall.

Leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Emil Kofoed, sier til TV 2 at noe av grunnen til at de frykter store mørketall, er at det kan være større tabu å anmelde festrelaterte voldtekter.

– Man kan føle på en skam, og ofrene føler de har vært en del av det til et visst punkt. Det kan også være at man ikke husker det som har skjedd, og at det er manglende kunnskap om hva som anses som en voldtekt, sier han.

OPPFORDRING: Emil Kofoed i Kripos oppfordrer alle til å ta vare på hverandre under russetiden.
OPPFORDRING: Emil Kofoed i Kripos oppfordrer alle til å ta vare på hverandre under russetiden. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Kofoed sier at mange også føler på en redsel for ikke å bli trodd, og at det ofte blir ord mot ord.

Tiril anmeldte saken umiddelbart, men etter seks måneder ble saken henlagt fordi det ikke var nok bevis til å finne de tre gjerningspersonene.

22-åringen hadde akkurat kommet ut av sykehuset da hun åpnet brevet fra politiet.

– Det verste var nok at jeg ikke hadde noen å være sint på, for jeg visste jo ikke hvem de var. Dette gikk utover mine nærmeste, fordi det var de som var tilgjengelig for meg å være sint på, forteller hun.

Feil fokus

Nå som russetiden nærmer seg, kommer minnene tilbake til Tiril.

– Jeg kjenner på en følelse av at jeg har lyst å være over alt på russetreffene for å passe på alle jentene, men jeg skjønner jo at jeg ikke kan det, sier 22-åringen.

Hun er opptatt av å snu fokuset, og mener ikke det er rettferdig at det er jentene som skal gå rundt å være redd.

– Man skal ikke lære jenter å ikke bli voldtatt, men vi skal lære gutter å ikke voldta. Jentene skal ikke bli fortalt at de må passe seg. Gjerningspersonene må vite konsekvensene av det de gjør, sier Tiril.

Det er Emil Kofoed i Kripos helt enig i.

– Det skal aldri være noe tvil om at det er gjerningspersonen sitt ansvar. Vi har hatt kampanjer tidligere hvor fokuset spesifikt har vært rettet mot gutter, og det å være en kjernekar. Men det er alltid potensiale for at vi kan bli enda bedre på forebygging, sier han til TV 2.

LYSERE TIDER: Det er snart fire år siden voldtekten på Tryvann, og ting begynner å se lysere ut for Tiril.
LYSERE TIDER: Det er snart fire år siden voldtekten på Tryvann, og ting begynner å se lysere ut for Tiril. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Tiril Steinbakk har forsonet seg med at voldtekten for fire år siden kommer til å følge henne for resten av livet. Men for hver gang hun er åpen om det som skjedde, blir det enklere.

– Jeg håper at andre som har opplevd det samme tør å stå frem. Det skal ikke være en skam å bli utsatt for en voldtekt. Det har skjedd, og sånn er det. Jeg kom meg videre, og har et kjempefint liv nå, sier 22-åringen.