Bjørn har streiket i 300 dager: – Dette har blitt hverdagen

STAVANGER (TV 2): Situasjonen er fullstendig fastlåst. Elektrikerne i selskapet Traftec har streiket siden juni i fjor. Det er ytterst sjeldent at slike tvister pågår så lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elektriker Bjørn Soltvedt ser opp fra laptopen.

– Så har vi distriktsårsmøtet på torsdag, sier han til den lille forsamlingen.

Det er han som leder dagens møte i det LO-tilknyttede El og IT-forbundets lokaler i Stavanger.

En håndfull elektrikere sitter tilbakelent i stolene sine. Pappkrus med kaffe, en halvfull brusflaske og en skjøteledning ligger på bordet. Kasser fulle av refleksvester og en ropert ligger i et hjørne.

På utsiden står to bannere lent mot vinduene. De skal tas i bruk 1. mai. På arbeidernes internasjonale kampdag.

Dette skulle egentlig bare pågå noen dager. Kanskje noen uker.

– Slik ble det jo ikke. Dette har blitt hverdagen for oss nå, sier Soltvedt til TV 2.

18. juni 2018 gikk han og elleve andre ansatte i rogalandsavdelingen til Traftec ut i streik mot arbeidsgiveren.

Kravet de stilte var å få på plass en tariffavtale.

MØTEVIRKSOMHET: Traftec-streikerne holder hus i El og IT-foreningens lokaler i Stavanger. Siden sommeren 2018 har de møttes her for å jobbe med saken. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
MØTEVIRKSOMHET: Traftec-streikerne holder hus i El og IT-foreningens lokaler i Stavanger. Siden sommeren 2018 har de møttes her for å jobbe med saken. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Det gikk ikke arbeidsgiveren med på.

Ti måneder senere har egentlig ingenting skjedd. Nå har streiken pågått i over 300 dager. Ingen tariffavtale og ingen jobb å gå til.

– Det er absurd. Vi er like langt som vi var på dag to, sier Soltvedt.

Kanskje med unntak av at mange har gitt opp siden den gang.

Det som var 12 til å begynne med, har blitt til fire. Noen fikk seg jobb i andre bedrifter, mens andre gikk tilbake til arbeidet i Traftec.

Varsler opptrapping

Traftec AS er datterselskapet til Roadworks gruppen. I hovedsak holder de på med drift og vedlikehold av elektroteknisk utstyr og belysning langs veier og i tunneler.

Det er Statens vegvesen som er selskapets største kunde.

I desember skrev Aftenbladet at El og IT-forbundet har beskyldt Vegvesenet for streikebryteri hos en underleverandør. Ifølge avisen har etaten avvist at de kan pålegge selskapet å inngå en tariffavtale med sine ansatte.

For Soltvedt og de andre handler hverdagen nå om å holde tritt med bransjen, samtidig som de kjemper for tariffavtalen.

En tariffavtale El og IT-forbundet nå krever for hele bedriften – ikke bare avdelingen i Rogaland.

Førstkommende mandag skal partene møtes hos Riksmekleren i Oslo tingrett. Dersom meklingen ikke fører fram, kan streiken trappes opp i avdelingene andre steder i landet.

– Dette handler om betydelig mer enn bare Traftec, sier Øivind Wallentinsen, leder i Rogaland Elektromontørforening (El og IT-forbundet).

TRIST: Øivind Wallentinsen, leder i Rogaland Elektromontørforening, er oppgitt over at konflikten har vart såpass lenge uten en løsning. Nå varsler det LO-tilknyttede forbundet opptrapping av streiken.
TRIST: Øivind Wallentinsen, leder i Rogaland Elektromontørforening, er oppgitt over at konflikten har vart såpass lenge uten en løsning. Nå varsler det LO-tilknyttede forbundet opptrapping av streiken.

Han mener det burde være en selvfølge at arbeidsgiver skriver under på en tariffavtale som de ansatte ønsker seg.

– Dette handler om hvordan vi vil at det norske arbeidslivet skal være fremover: Ønsker vi å ha arbeidstakere som skal ha medbestemmelse ute på arbeidsplassene, eller vil vi ha det slik at det er arbeidsgiveren som bestemmer alt?

Ønsker dialog

Arbeidsgiveren heter Øystein Stebekk og er daglig leder i Traftec AS.

Han skriver i en e-post til TV 2 at de synes det er synd at situasjonen er som den er.

– Vi har forsøkt å få til en god og konstruktiv dialog med de fire som streiker og El og IT-forbundet i Rogaland, men vi opplever at de ikke ønsker å komme oss i møte. Det synes vi er synd, skriver han.

– Kan det bli aktuelt å inngå en tariffavtale med avdelingen i Rogaland?

– Kravet er at Traftec slutter seg til en sentral avtale mellom NHO og LO. Traftec er imidlertid ikke organisert i et NHO-forbund, og vi ønsker derfor i stedet en tariffavtale med våre ansatte som er tilpasset det markedet vi opererer i. Denne forståelsen deler vi med flesteparten av våre 182 medarbeidere. Kun fire kolleger, som alle er ansatt i Traftecs avdelinger i Rogaland, er uenige med oss, skriver Stebekk.

– Hva skal til for at denne konflikten får en slutt?

– Vi ønsker å ha en dialog, men per i dag har vi en motpart som er urokkelig i sin posisjon. Vi forhandler gjerne, men enhver forhandling krever at partene er villige til å gi og ta litt. Det gjelder også El og IT Forbundet.

Fagbevegelsen i ryggen

Slik Soltvedt og de andre streikerne ser det, er det ingenting å forhandle om. Enten skriver Traftec under på tariffavtalen, ellers vil streiken fortsette.

De er fremdeles ved godt mot, men det tar på å stå i konflikt i måned etter måned, sier Soltvedt.

– Vi setter pris på all den støtten vi kan få.

Og de har en hel fagbevegelse i ryggen.

LO-ledelsen har tidligere sagt at elektrikerne har en snau million medlemmer bak seg.

Og på Arbeiderpartiets nylige landsmøte, trakk nestleder Hadia Tajik fram Soltvedt og kollegene i sin tale til forsamlingen, skriver Rogalands Avis.

– Vi er til for de ansatte i Traftec, sa hun fra talerstolen.

Hadia Tajik under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hadia Tajik under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Få har vart like lenge

Traftec-streiken er den desidert lengste i El og IT-forbundets 20 år lange historie. Men også i norsk sammenheng tilhører den sjeldenhetene.

Kristin Alsos er fagansvarlig i forskningsstiftelsen Fafo. Hun har dykket ned i arkivet og sjekket lengden på såkalte opprettelses-streiker siden midten av 1970-tallet.

– Det er få som har vart like lenge, sier hun til TV 2.

Traftec-streiken har pågått siden sommeren 2018. Det tilhører sjeldenhetene at en streik varer i over 300 dager.

De to lengste tvistene om opprettelse på denne siden av 2000-tallet pågikk begge i 2003. I Portveien barnehage i Fevik i Aust-Agder, streiket de ansatte i 227 dager.

Ved Trøndelag bildeler i Verdal holdt de det gående i 134 dager.

– I de tilfeller hvor streikene varer lenge, er det ofte få fagorganiserte ved bedriften som kan tas ut i streik. Hvis mange hadde vært organisert ville bedriften neppe klart å holde virksomheten i gang, sier Alsos.

Forskeren har imidlertid funnet fram et par eksempler på streiker som har vart enda lenger enn ved Traftecs avdeling i Rogaland.

– Det finnes en streik i en barnehage som startet i 1999 og pågikk i 778 dager. Det finnes også én fra 1988 blant grafikere i bedriften Argos, som varte i 760 dager. I tillegg finnes det et par andre som har vart i over 300 dager, men stort sett løser disse sakene seg etter noen dager eller uker, sier hun.

Soltvedt og kollegene håper de slipper å holde på like lenge.

– Dette er ingen ønskelig situasjon. Vi er klare til å gå tilbake på jobb den dagen arbeidsgiver skriver under på tariffavtalen, sier han.

Og de har ingen planer om å gi seg.

– Hvor lenge kan dette pågå?

– Det pågår så lenge det trenger å pågå. Vi er klare for å streike i 300 eller 3000 dager til, dersom det er det som kreves.