LIV OG DØD: Familien Berntsen med Adrian (venstre), far Arild og mor Tone, og Aksel (høyre). Bildet til høyre er fra Adrian var innlagt på sykehus med ørebetennelse.
LIV OG DØD: Familien Berntsen med Adrian (venstre), far Arild og mor Tone, og Aksel (høyre). Bildet til høyre er fra Adrian var innlagt på sykehus med ørebetennelse. Foto: Privat

Foreldre med bønn til vaksinemotstandere:

Brødrene Adrian (9) og Aksel (6) kan dø om de får meslinger

Siden slutten av februar har det blitt påvist meslinger hos seks personer i Norge. At ukjente mennesker vaksinerer seg mot sykdommen, er forskjellen på liv og død for brødrene Adrian og Aksel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Adrian og Aksel fra Sør-Fron har en sjelden sykdom som rammer binyrene, hjernen og nervesystemet.

Sykdommen gjør at guttene må få kortison hver eneste dag. Og selv om de begge har tatt vaksine mot meslinger, så kan ikke kroppen kjempe mot sykdommen om de blir smittet.

Adrian har flere ganger vært innlagt på sykehus på grunn av ørebetennelse, halsbetennelse eller influensa. Aksel har vært gjennom en cellegiftkur med påfølgende beinmargtransplantasjon.

– Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd om det var et utbrudd av meslinger her. Det er en utenkelig tanke.

– Sannsynligheten er veldig stor for at de kan dø dersom de får sykdommen. Det skremmer meg, forteller faren til guttene, Arild Berntsen til TV 2.

Det var GD som først omtalte saken.

Begge i risikosonen

Det var den 18. oktober 2017 at eldstemann, Adrian, kom hjem fra skolen med feber.

SYKEHUS: Aksel var gjennom en beinmargtransplantasjon for ni måneder siden. Foto: Privat
SYKEHUS: Aksel var gjennom en beinmargtransplantasjon for ni måneder siden. Foto: Privat

Han ble gradvis slappere de neste dagene, og foreldrene besluttet å ta han med til legevakten. Videre ble de sendt til sykehuset i Lillehammer.

– De fant raskt ut at han har lite kortison i kroppen, og en alvorlig sykdom. De bad oss om ikke å Google kortisonrelaterte sykdommer, forteller Arild Berntsen.

Det viser seg at Adrian har sykdommen X-ALD. Ettersom sykdommen ble påvist hos gutten, ble de bedt om å sjekke lillebroren også. Det viser seg at Aksel har samme sykdom med en variant som forårsaker en betennelsesreaksjon i hjernen.

Gjennomsnittlig fødes ett barn med sykdommen hvert år i Norge. Det er guttenes mor, Tone Berntsen, som er bærer av genet.

– Et meslingutbrudd kan bli meget utfordrende for immunforsvaret, sier Berntsen.

– Gjelder ikke bare dem

Kroppen til Adrian og Aksel har ikke stoffet som trengs for å kjempe mot sykdommer og betennelse. Derfor kan et utbrudd av meslinger ha store konsekvenser for guttene.

ALD eller X-ALD er en forkortelse for Adrenoleukodystrofi.

X-ALD ​er en arvelig, medfødt stoffskiftesykdom som gir forstyrrelser i fettsyrestoffskiftet.

Sykdommen rammer særlig binyrene og den hvite substansen i nervesystemet, og gir gradvis fremadskridende funksjonsnedsettelse.

​X-ALD følger et X-bundet (kjønnsbundet) arvemønster. Menn rammes derfor ofte hardere enn kvinner.

I Norge skyldes minst 19 prosent av tilfellene av X-ALD nyoppståtte mutasjoner. Det betyr at genfeilen oppstår spontant ved unnfangelsen av barnet, og at man ikke ser genfeilen hos noen av foreldrene.

Kilde: Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser

– Meslinger er en alvorlig barnesykdom. Når Adrian har hatt flere innleggelser på grunn av mildere sykdommer som ørebetennelse eller influensa, så blir jeg skremt av at enkelte kan være så egoistiske at de velger å ikke vaksinere seg.

Han mener det er på tide at lekfolk slår seg sammen med leger, og forteller om de faktiske konsekvensene av valget om å ikke ta vaksine.

– Det virker som vi har glemt at en sykdom kan ha forskjellige utfall for to tilsynelatende like personer. Meslinger er i vinden, men det finnes så mye annet man heller ikke vil smittes med, sier Berntsen.

– Det er ikke bare guttene mine jeg er bekymret for. Det er en hel rekke folk som ikke kan ta vaksiner, og jeg er redd på vegne av alle dem.

Bønn på Facebook

Pappa Arild har også kommet med en innstendig bønn på Facebook, om at man må tenke seg om før man sier nei til en vaksine.

«De er begge kortisonavhengige på grunn av binyrebarksvikt. Det gjør at de har litt dårligere forutsetninger til hanskes med forkjølelse, influensa og mer. Dette gjør at de begge kan i ytterste konsekvens dø av for eksempel meslinger.

Så vår oppfordring til alle vaksineskeptikere: TENK DERE OM!!!», skriver han, og signerer med sitt eget og Tone sitt navn.

– Jeg tror noen har en overbevisning om at kroppen kan takle alt. Jeg er ikke sikker på om alle har tenkt over at ikke alle har en kropp som takler alt. Det er veldig egoistisk å sette seg selv foran andre. Det er det det dreier seg om i mine øyne, sier Berntsen.

Seks tilfeller

I slutten av februar ble det påvist meslinger hos en tenåring fra Oslo. Han dro på legevakten og smittet en ansatt. Tre familiemedlemmer av tenåringen ble også syke.

Tirsdag 2. april ble det klart at den ansatte ved legevakten videre smittet en person i sin personlige omgangskrets. Om sjettemann i rekken av smittede har videreført sykdommen, er enda usikkert.

26. mars ble alle reisende med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo varslet om at en kvinnelig passasjer kunne ha meslinger. En rekke personer som var på toget ble vaksinert. Det viste seg at kvinnen likevel ikke hadde meslinger.

– Ved å vaksinere deg, beskytter du ikke bare deg selv, du beskytter også andre. Du skal ikke kun vaksinere deg for egen helse, men også fordi du kan smitte andre, sier smittevernoverlege Tore Steen.

Han sier det er flere i samme situasjon som Aksel og Adrian, og at det kan være livsfarlig for personer med svekket immunforsvar å bli smittet med meslinger. Han mener det alene er argument nok for å vaksinere seg.

– I slike tilfeller kan man snakke med helsesøster på skolen som kan sjekke vaksinasjonsstatus på andre barn i klassen, sier Steen.

– Argumentet holder ikke

Risikoen for å få meslinger er ganske lav i Norge, men for kun åtte år siden hadde vi et stort utbrudd i Oslo. I februar 2011 ble 24 personer smittet med meslinger.

Fem av de syke var voksne og de fleste andre var barn under tre år som var uvaksinerte. Flere ble smittet på venterommet på legevakten.

– Et argument til noen vaksinemotstandere er at den aller beste beskyttelsen mot en sykdom er å gjennomgå den. Men meslinger er så alvorlig, uansett alder når man blir smittet, at det argumentet holder ikke, sier Steen.

Det er derimot ikke vaksinemotstandere som er den største årsaken til utbrudd. De fleste meslingtilfeller i Norge skyldes at en uvaksinert person blir smittet i utlandet og blir syk etter hjemkomst. Men på grunn av god vaksinasjonsdekning i Norge skjer videre smitte ganske sjelden.

– Alle bør kjenne sin vaksinasjonsstatus for meslinger og andre sykdommer som det vaksineres mot. De som er født etter 1995 kan sjekke sine vaksiner på www.helsenorge.no. For personer i Oslo og omegn er vaksiner registrert helt tilbake til 1976.