Pensjonert general kan bli Israels nye statsminister

TEL AVIV, ISRAEL (TV 2) Benny Gantz (59) er mannen som kan ta innersvingen på Benjamin Netanyahu i det som omtales som en av de styggeste valgkampene i Israels historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag går israelere til urnene for å bestemme om Netanyahu, som har en korrupsjonstiltale hengende over seg, får fortsette som statsminister.

40 partier til valg

Hele 40 partier stiller til valg. De fleste faller under sperregrensen på 3,25 prosent, men 10-12 partier kommer til å ende opp med representanter i Knesset. Ingen av dem forventes å få flertall i nasjonalforsamlingen, men det største partiet får som regel oppdraget med å danne en koalisjonsregjering.

I år møter Netanyahu reell motstand i den tidligere generalen Benjamin «Benny» Gantz.

Gantz har ingen politisk erfaring, men en lang militær karriere. I 1988 satt han i en militær jeep som kjørte gjennom gatene i Beit Ummar, en palestinsk by på den okkuperte Vestbredden. Palestinere hadde i månedsvis konfrontert israelerne i et opprør som senere ble kalt «den første intifada».

Benny Gantz på motorsykkel i Tel Aviv 7. april. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Benny Gantz på motorsykkel i Tel Aviv 7. april. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Foto: Jack Guez

Gantz, som da var en ung offiser på 29, satt foran i bilen da molotov cocktails eksploderte rundt jeepen. Soldatene grep våpnene sine, men angrepsmennene var borte.

– Kald og rolig

– Andre kommandanter ville beordret å skyte rundt, men ikke Benny, sier en av medsoldatene som satt i samme jeep den dagen, Dan Emergui.

– Han er rolig og kald. Hvis han ikke har en grunn til å skyte, så skyter han ikke, sier han til The Telegraph. Benny Gantz ble senere i karrieren general i den Israelske hæren.

Sikkerhetspolitikk er det viktigste temaet for israelere flest, og innen sikkerhetspolitikken er det ikke mye som skiller Gantz og Netanyahu.

Korrupsjonsanklager

General Benny Gantz på et bilde fra 2010. AFP PHOTO/STR
General Benny Gantz på et bilde fra 2010. AFP PHOTO/STR Foto: -

Gantz forsøker å sanke stemmer ved å framstå som en mer verdig og samlende leder enn Netanyahu som kommer til å bli tiltalt for korrupsjon i løpet av det neste året.

– Vi snakker om en korrupt mann som ødelegger landet vårt. Noe er galt, og jeg sier dere at vi må rydde opp. Det er en internasjonal krise, sier Gantz.

Korrupsjonssakene mot Netanyahu har vært sentralt i valgkampen. Statministeren skal blant annet ha tatt imot luksuriøse gaver i bytte mot politiske fordeler til en rik israeler. Det undersøkes også om Netanyahu har mottatt pengebeløp for å inngå kontrakt om å kjøpe tyske ubåter, som landet egentlig ikke hadde behov for.

«Trump-retorikk»

Netanyahu kaller hele prosessen for en heksejakt, og fake news. Han kaller Gantz paranoid, og mange mener Netanyahus stab lekket opplysninger om at Iran hadde hacket telefonen til Gantz, noe som ville gjort ham til en stor sikkerhetsrisiko.

Retorikken til Netanyahu kan minne om Donald Trumps. Han sier kulturelite og politisk elite ikke forstår vanlige israelere, og skaper dermed en polarisering i samfunnet.

De siste meningsmålingene vipper i retning Gantz, men meningsmålingene i Israel har store feilmarginer. Det knytter seg stor spenning til valgresultatet.

Benny Gantz som sjef for Israels væpnede styrker i 2013 FOTO: REUTERS/Baz Ratner/File Photo
Benny Gantz som sjef for Israels væpnede styrker i 2013 FOTO: REUTERS/Baz Ratner/File Photo Foto: Baz Ratner

Den ytterste høyre fløyen i Israel er også styrket på disse meningsmålingene, og i helgen gikk Netanyahu ut og med et løfte om å annektere alle israelske nybyggere inn i Vestbredden, for å vinne støtten til disse velgere. Dette er et kontroversielt skritt han hittil har holdt seg unna.

I krigen

Gantz er sønn av foreldre som begge overlevde holocaust. Han vokste opp i nærheten av grensen til Gaza, og har fire barn. Han eldste sønn har fulgt farens fotspor og gjør militær karriere.

I 2011 ble han stabssjef for militæret og jobbet tett med statsministeren. I 2014 var han kommandant under krigen i Gaza som menneskerettighetsforkjempere har fordømt. De hevder Israel begikk krigsforbrytelser i angrepene som kostet 1500 sivile livet.

Gantz selv hevder han har funnet en riktig balanse mellom militær styrke og moralske verdier. Netanyahu har også tidligere omtalt ham som en «offiser og en gentleman, en kriger og et menneske».

Valget

Valget av ny nasjonalforsamling holdes tirsdag 9. april, og grenseovergangene til Gazastripen og den okkuperte Vestbredden stenges i et døgn når valget avholdes, opplyser det israelske forsvaret.

Beslutningen om å stenge grenseoverganger og sjekkpunkter fra midnatt mandag, er basert på sikkerhets evalueringer, sier forsvaret i en uttalelse.

Overgangene vil kun være åpne for humanitære og medisinske tilfeller, legger de til.

Vanligvis stenger Israel grenseovergangene til palestinske områder når det er helligdager, ettersom de vil forhindre mulige angrep.