ORDER!

John (56) har blitt en ikonisk figur – men brexit-sirkuset kan være noe av det siste han leder

Speaker John Bercow går inn i en høydramatisk uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Order. Oooorder. Ooooooooooorder!

Du har garantert hørt den karakteristiske, dominerende og hese røsten rope ut disse ordene utallige ganger i nyhetenes dekning av brexit-sirkuset i Storbritannia.

Ikledd den sorte kappen, et fargerikt slips og litt bustete på håret, står han i sentrum av salen og brøler og gestikulerer.

John Bercow (56) er på mange måter blitt brexit-kaosets ansikt utad. En slags sirkusdirektør som etter beste evne forsøker å skape ro og orden i rekkene.

– Han styrer dagsorden og debatten i Underhuset og bestemmer hva som skal voteres over og i hvilken rekkefølge. Han kan også velge bort lovforslag som ikke oppfyller kriteriene, slik han gjorde nylig, forteller Jan Erik Mustad, førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder.

Bercow satt som parlamentsmedlem for Det konservative parti frem til han tok på seg oppgaven som politisk uavhengig Speaker i 2009.

Se video øverst!

Skjøt ned Theresa May

Om han ikke var det fra før var det, så plasserte Bercow seg nemlig midt i sentrum av brexit-dramaet i forrige måned da han skjøt ned Theresa Mays forsøk på å få til en tredje votering over brexit-avtalen. Han krevde at det ikke vil skje med mindre det kommer vesentlige endringer i avtalen, og viste til en konvensjon fra 1604.

Dette bidro til å skape et enda større fokus på hans person i brexit-debatten.

Brexit-forkjemper og de konservatives leder for Underhuset, Andrea Leadsom, fyrte løs mot Bercow og antydet at det hele var sabotasje. En kilde nær statsminister Theresa May, sa at hun advarte mot at Bercows inngripen hadde gjort parlamentet til latter skriver Daily Mail.

– Leadsom har hatt et veldig anstrengt forhold til ham, og har vært i negativt ordskifte med ham flere ganger. De to forsøkt på gjøre det politiske livet vanskelig for hverandre. Spesielt i fjor var det betent. Jeg tror Theresa May har et mer avslappet forhold til ham, men han er en kontroversiell person. Mange mener han er «pro-EU» og at hans beslutninger preges av dette, sier Mustad.

ELSKER Å VÆRE I FOKUS: Speaker John Bercow forbereder seg til den offisielle åpningen av parlamentet i London 21. juni 2017.
ELSKER Å VÆRE I FOKUS: Speaker John Bercow forbereder seg til den offisielle åpningen av parlamentet i London 21. juni 2017. Foto: Pool New / Reuters

Elsker å være i fokus

Den lille mannen med den store stemmen virker imidlertid å elske temperatur og kontroverser. Det enorme fokuset på hans person virker å passe ham perfekt.

– Han er en slags sirkusdirektør og liker oppmerksomheten. Han synes jo det er morsomt å være vittig, slenge litt med leppen og være litt bajas. Både konas liv og hans liv har blitt brettet ut i tabloidavisene flere ganger. Han har gått inn i rollen med hud og hår både politisk og privat, sier Mustad.

Bercow selv legger ikke skjul på at han elsker jobben sin.

– Jeg innrømmer at jeg liker jobben min og teateret som utspiller seg i Underhuset. Men det er ikke mitt mål å skape kontroverser. Jeg har som mål å gjøre de rette tingene. Jeg vil vil ikke unngå å ta en beslutning jeg mener er riktig for å unngå å misnøye på den ene eller andre siden, sa han i et nylig intervju med tyske Der Spiegel.

Bercow har blitt en slags kultfigur i sosiale medier. Før helgen gikk et bilde der han sitter med hodet i hendene, mens det totale kaoset regjerte rundt ham viralt.

Et anti-brexit-klistremerke i bilen parkert på Bercows parkeringsplass satte sinnene i kok.
Et anti-brexit-klistremerke i bilen parkert på Bercows parkeringsplass satte sinnene i kok.

Mobbe-anklager

Bercow er nemlig en svært kontroversiell Speaker, og ifølge Mustad den rake motsetningen av sine langt mer korrekte og tilbakeholdne forgjengere, Betty Boothroyd og Michael Martin.

Tabloidavisen Daily Mail lister opp flere av kontroversene rundt hans person.

Bercow har offentlig innrømmet å ha stemt for «Remain» i 2016, altså at Storbritannia skulle bli i EU. At en bil på parkeringsplassen hans ble avbildet med et anti-brexit-klistremerke satte sinnene i kok blant brexit-forekjemperne.

Bercow beroliget alle med at både bilen og klistremerket tilhørte hans kone.

I tillegg har han ved flere anledninger blitt anklaget for mobbing. Han skal ha skjelt ut og «skremt» sine underordnede og ertet unge ansatte. En tidligere sekretær, Kate Emms sier at hun fikk post-traumatisk stresslidelse etter å ha jobbet med ham.

Barcow har benektet alle anklagene, skriver Daily Mail.

Utroskapsskandale

Kona Sally Bercow har også skapt overskrifter. Etter at han ble valgt som Speaker, har hun stilt opp på forsiden av et magasin kun iført et laken foran ærverdige Palace of Westminster, noe som skapte stor oppstandelse.

Hun har også vært med på kjendisversjonen av Big Brother og vært en åpen tilhenger av Labour-partiet. I 2015 kom det frem at Sally hadde hatt en affære med Bercows fetter Alan. «Jeg er en forferdelig kone», uttalte hun da. Likevel er de to fortsatt gift. De har tre barn sammen.

Bercow har også fått kritikk for å ha et høyt forbruk med privatsjåfører og dyre utenlandsturer på skattebetalernes regning.

Han har også gått hardt ut mot Donald Trump, da han i 2017 sa at den amerikanske presidenten ikke var velkommen til å tale i parlamentet og anklaget ham for «rasisme og sexisme».

– Han har kanskje fått i overkant med oppmerksomhet. Normalt skal ikke the speaker være den som får mest oppmerksomhet, men skal holde seg mer i bakgrunnen. Andre som synes han er morsom, og at han gir debatten litt ekstra liv og innslag av humor. Han gir ut noen karakteristikker til parlamentsmedlemmene på godt og vondt, men forsøker hele tiden å dytte diskusjonene fremover. Rent faglig og politisk, synes jeg han har gjort en god jobb, sier Jan Erik Mustad.

Jan Erik Mustad er førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder. Foto: Trine Andersen / Scanpix
Jan Erik Mustad er førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder. Foto: Trine Andersen / Scanpix

Krisemøter denne uken

Mandag er det møter mellom de konservative og Labour for å finne en en kompromiss som begge parter kan støtte i Underhuset.

Onsdag har EU kalt inn til krisemøte om brexit, og Theresa May flyr tirsdag til Berlin og Paris for siste-liten-samtaler med Angela Merkel og Emmanuel Macron i forkant av EU-møtet, skriver Politico.eu. Målet er å få EU med på ytterligere en utvidelse av artikkel 50.

– Å forlate EU med en avtale er den beste løsningen, så vi vil trenge enda en utvidelse av artikkel 50, sa Theresa May i forrige uke.

– Det blir spennende å se, så får vi se om det blir enighet om en avtale eller om de ønsker å utsette det en gang til. Skal de utsette det, må det være en skjellig grunn til dette. Enten at de har en viss enighet i sikte som gjør at de kan få gjennom en avtale i Underhuset. Eller enighet om en ny folkeavstemning. Hvis ikke noe av dette skjer, så går de ut av EU fredag klokken 12.00. Vi må vite i løpet av onsdagen, sier Jan Erik Mustad.

SKJEBNEUKE: Labour-leder Jeremy Corbyn og srtatsminister Theresa May må komme til enighet denne uken, eller få tiil en utsettelse i EU.
SKJEBNEUKE: Labour-leder Jeremy Corbyn og srtatsminister Theresa May må komme til enighet denne uken, eller få tiil en utsettelse i EU. Foto: Isabel Infantes / AFP

– Hva blir Becows rolle denne uken?

– Han skal prøve å få gjennom en avtale. Han må bare vente til Theresa May og Labour-leder Jeremy Corbyn kommer til Underhuset med en eller annen tekst og «race» igjennom det så fort som mulig. Det blir en viktig brexit-uke for ham og parlamentet, sier Mustad.

Kan gå av

Det kan i så fall være noe av det siste Bercow gjør som speaker. The Guardian og andre britiske medier har spekulert i om han vil gå av til sommeren, etter at «første fase» av brexit-forhandlingene er blitt gjennomført.

Mustad sier at han på papiret skal bli sittende til valget i 2022, men at han kan velge å gå av før.

Hovedpersonen selv er kryptisk om fremtiden.

​ – Nå er virkelig ikke en god tid for å gå av. Vi er midt inne i en viktig prosess. Det sier seg selv at jeg er nærmere slutten enn begynnelsen av min periode, men jeg tror at dersom jeg har en kunngjøring å komme med, så vil jeg ikke komme med den overfor Der Spiegel, men foran Underhuset, sier han.