Lanserer «førerhundvettregler»:

Anitas hund Unita ble traumatisert på jobb

Mange hundeeiere og andre vet ikke hvordan man skal oppføre seg rundt førerhund i arbeid. Nå vil Norges Blindeforbund øke bevisstheten til nordmenn for å minske farlige episoder for de blinde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I anledning Førerhundens dag den 24. april, lanserer Norges Blindeforbund «Førerhundvettreglene» for å spre kunnskap til hundeeiere og andre.

– Vi ønsker at man skal bli mer bevisst på hvordan man møter en førerhund i arbeid, sier førerhundtrener Anne-Birthe Dahle fra Norges Blindeforbund.

Når man møter en førerhund i arbeid, er det flere ting man skal huske:

– Man skal ikke snakke til, se på, fôre eller noe som helst når de er ute og går. Man skal ikke ta kontakt med hunden, men dersom man lurer på noe kan man ta kontakt med den som går med hunden, sier Dahle.

Førerhunden Unita ble traumatisert

Dersom man ikke overholder Norges Blindeforbunds vettregler, kan det i verste fall føre til store konsekvenser – både for førerhund og eier.

– Hvis de skal krysse en gate og blir forstyrret, kan hunden for eksempel krysse feil og lede eier ut i trafikkert vei, forteller Dahle.

En som har opplevd en ubehagelig situasjon er Anita Sandstrøm og hennes førerhund Unita (5), som ble traumatisert etter hendelsen.

– På en av de første seleturene vi hadde, kom det en stor hund bak oss. Den bjeffa, glefset og ville angripe Unita. Det de mennene skulle ha gjort, var å gå over veien og passert oss, men i stedet tok de oss igjen.

Hendelsen førte til at Unita ble redd for alt som kom bak henne. Derfor måtte hun tilbake i trening hos Anne-Birthe Dahle.

– Jeg tror Unita alltid vil ha den bagasjen med seg og være litt usikker i de situasjonene. Det må Anita hele tiden ha i bakhodet og være så rolig som hun kan. Men jeg tror dessverre ikke Unita vil få det helt bort, sier Dahle.

For Anita er Unita uvurderlig i hverdagen. Førerhunden er hennes øyne:

– Jeg kan gå ut av døren min alene, uten å være avhengig av andre. Unita fører meg forbi reklameskilter, forbi store hull i veien og hun leder meg trygt fram, for jeg ser det ikke selv.

Førerhundvettreglene:

FØRERHUNDVETTREGLENE: Norges Blindeforbund ønsker mer bevissthet rundt førerhund i arbeid. Foto: Norges Blindeforbund.
FØRERHUNDVETTREGLENE: Norges Blindeforbund ønsker mer bevissthet rundt førerhund i arbeid. Foto: Norges Blindeforbund.

Norges Blindeforbund ber hundeeiere og andre respektere førerhunder i arbeid, slik at de får gjort jobben sin; nemlig å være de blindes øyne.

  1. Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg.
  2. Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett.
  3. Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund.
  4. Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg.
  5. Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre.
  6. Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min,
  7. Hvis jeg går uten sele kan du spørre eieren min om å få klappe meg.