TOPPSCORER: Hampus Gustafsson har funnet seg godt til rette i Frisk Asker. Han er klubbens toppscorer og vartet opp med to avgjørende mål da klubben slo Storhamar 4-2 på søndag.
TOPPSCORER: Hampus Gustafsson har funnet seg godt til rette i Frisk Asker. Han er klubbens toppscorer og vartet opp med to avgjørende mål da klubben slo Storhamar 4-2 på søndag. Foto: Meek, Tore/NTB Scanpix

Frisk-stjernens revansj: – Det er ekstra kult å gjøre det bra mot en klubb som ikke ville ha meg

Under fjorårets finaleserie ble Hampus Gustafsson vraket av Storhamar. Nå er svensken klar til å senke gamle lagkamerater.

Frisk Askers toppscorer i sluttspillet, Hampus Gustafsson, var ikke med for Storhamar under fjorårets finaleserie. Han måtte se alle kampene fra tribunen.

I den andre finalekampen mellom Storhamar og Frisk fikk svensken hevnet seg på sin tidligere klubb. Mannen med gullhjelmen scoret de to siste målene da Frisk vant 4-2 over Storhamar.

– Det er alltid kult å score mot gamle lagkamerater. Vise dem litt hva man er god for, forteller Gustafsson til TV 2.

Han har ikke mye til overs for gamleklubben så lenge finalene pågår.

– Asker er min hjemmebane nå og jeg er ekstremt godt fornøyd med det. Jeg har ikke noe forhold til Storhamar utenom. Vi prater ikke utenfor isen under finaleserien, forteller Gustafsson. ​

For under fjorårets finaleserie hadde Storhamar for mange utlendinger på laget. Da ble svensken sittende på tribunen under hele finaleserien. Et hardt slag slag for Gustafsson, som etter fjorårssesongen valgte å ikke fornye med Storhamar.

– Det var ganske gjensidig interesse for ikke å fornye den kontrakten. Jeg ville ha en større rolle og de hadde mange spillere på kontrakt allerede. Dessuten skulle de visstnok hente importer som var bedre enn meg, hevder 27-åringen.

– Jeg forstår ikke helt hva som har skjedd

I sommer signerte svensken for Stjernen, men der ble han ikke lenge. Økonomisk trøbbel i klubben førte til at kontrakten ble avbrutt og han signerte for Frisk Asker bare et par dager senere.

– Det året her har vært helt sykt. Det er umulig å forklare, ting har bare skjedd. Nå står vi her og jeg forstår ikke helt hva som har skjedd i løpet av de 12 månedene. Det har gått vanvittig fort, slår Gustafsson fast.

– Hadde du trodd dere skulle være i finalen da du signerte?

– Nei, jeg trodde ikke vi kom til å være i finalen. Jeg tenkte vi hadde potensialet til en semifinale. Vi har jo mye bra norske spillere i klubben, men jeg trodde ikke vi hadde det som skulle til for en finale, forteller den svenske angrepsspilleren.

Da Gustafsson signerte for tigrene fra Asker var klubben i en kaotisk situasjon. De hadde underprestert hele sesongen og var av mange regnet som den store skuffelsen i Get-ligaen.

Kun et par dager etter at svensken signerte for Frisk fikk deres daværende trener, Scott Hillman, sparken.

– Jeg traff kun Hillman én dag før han måtte gå. All den turbulensen som var før det har ikke jeg merket noe til. Etter at jeg kom til klubben har vi klart å snu det. Vi har vært et topp tre lag i ligaen siden jeg kom, konstaterer svensken.

– Kommer til å huske det lenge etter karrieren

Gustafsson var ikke alene om å være usikker på Frisks finalesjanser. De har hatt underdog-stempelet i hele sluttspillet. Det har laget trivdes godt med, ifølge 27-åringen.

– Det finnes ikke noe bedre enn når du kommer sammen som en gruppe og slår ut det som regnes som bedre lag. I kvartfinalen trodde folk vi skulle ryke mot Lillehammer. I semifinalen var det seriemesteren (Vålerenga) som skulle ta oss. Vi slo begge. Det er det som skaper en familiefølelse, at vi vinner som underdogs, forteller han.

Spesielt kamp sju mot Lillehammer var spesiell.

– Alle trodde vi skulle tape den kampen, så får vi snudd det mot favoritten til 2-1, det er lite som slår det. Den selvtilliten vi fikk av det. Det samholdet som oppstod. Det er noe jeg kommer til å huske lenge etter at karrieren er over, slår Gustafsson fast.

Nå er det altså klubben som vraket toppscoreren som står mellom Gustaffsson og «bøtta».

– Nå er det finale mot Storhamar og for meg er det bare positivt. Det er klart det er en ekstra motivasjon for meg, jeg fikk ikke spille så mye i sluttspillet. Det er ekstra kult å gjøre det bra mot en klubb som ikke ville ha meg, konstaterer han.

– Burde være et lite spark bak

En som er strålende fornøyd med å ha Gustafsson på laget er Frisk-trener Jan André Aasland. Han mener spilleren bringer en x-faktor ikke mange spillere har.

– Hampus er god. Han gjør mye bra utpå der og er en viktig spiller for oss, det er ingen hemmelighet. Han var god i fjor også, men Storhamar hadde for mange utlendinger. Det betyr ikke at han var en dårlig spiller. Han får bare fortsette å jobbe hardt i Frisk-drakta, sier Aasland.

Dagens Storhamar-trener, Fredrik Söderström, var også mannen som valgte å vrake Gustafsson fra fjorårets NM-finaler. Han angrer ikke på valget sitt, men håper sine egne spillere blir motivert av det Gustafsson leverer.

– Det at han leder Frisk er ikke overraskende for meg. Han er såpass god at han skal være i den posisjonen for dem. Det burde være et lite spark bak for noen av våre spillere som kan heve spillet sitt litt til. De er igjen i klubben og han er ikke det, forteller Söderström.

Han tror derimot ikke at savnet av 27-åringen er stort på Hamar.

– Vi vant gull uten ham i fjor og det tror jeg vi kan få til uten ham i år også. Jeg har ingenting i mot Hampus Gustafsson. Han er en fin fyr og god hockeyspiller, konstaterer Storhamar-treneren.