Fyll kakeboksen til påske med disse godsakene!

Wenche lager sprø sjokoladekjeks, glutenfri sjokolademuffins og sjokoladekake uten stekeovn.

Sprø sjokoladekjeks

Oppskriften gir 30-35 stk. Oppbevares i en tett boks.

  • 150 g mykt smør
  • 135 g sukker
  • 135 g brunt sukker
  • 2 egg
  • ca. 225 g hvetemel
  • ¾ ts natron eller 1 ts bakepulver
  • 1 ½ ts vaniljesukker
  • 1 ts kanel
  • ½ ts salt
  • 150 g mørk kokesjokolade eller sjokoladeknapper
  • 90 g valnøtter, hasselnøtter eller cashewnøtter

(rist gjerne nøttene i en tørr stekepanne før de grovhakkes)

Visp smør og sukker hvitt, tilsett egg, mel, natron, vaniljesukker, kanel og salt og rør om.

Grovhakk sjokolade og valnøtter og tilsett i røren.

Sett deigen med hjelp av to teskjeer på bakepapirkledt stekebrett – ikke sett for tett, da vil de flyte utover. Du kan også rulle deigen til en pølse i et bakepapir, legge kaldt og skjære i skiver. Stek i varm ovn 190 grader i 10-12 min, bruk gjerne varmluft da ved 170 grader. La kakene stå på stekebrettet et par minutter før de legges på rist og avkjøles.

TIPS: For de med nøtteallergi kan nøtter erstattes med 45 g store havregryn og 45 g kokos.

Kakene kan også bakes med tørket frukt, nøtter og grovt mel.

Glutenfrie og laktosefrie sjokolademuffins

Oppskriften gir 12-14 stk.

  • 200 g hermetiske kikerter
  • 4 egg
  • 4 ss laktosefri kesam
  • 4 ss rapsolje til baking
  • 6-7 ss honning
  • 6 ss kakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 40 g hakket mørk sjokolade
  • 20 g hakkede valnøtter (kan sløyfes)
PÅSKEBOKS: Fyll kakeboksen til påske! Foto: TV 2
PÅSKEBOKS: Fyll kakeboksen til påske! Foto: TV 2

Eggfri: Erstatt eggene med 3 ss ekstra laktosefri kesam.

Melkefri: Erstatt kesam medGryr pisket til krem eller erstatt med nøytral, soyabasert kremost.

Hell laken av hermetiske kikerter. Mos sammen kikerter, egg, kesam, olje og honning, bruk gjerne en stavmikser. Tilsett det tørre, hakket sjokolade og nøtter og rør sammen til en deig med en sleiv. Fyll deigen i muffinsformer og stek på midterste rille ved 175 grader i ca. 15 min (små muffinsformer 12-13 min).

Sjokoladekake uten stekeovn

Lages i en ildfastform ca 20x30 cm.

  • ca. 50 g havrekjeks
  • 1½ vaniljekesam
  • 300 g mørk sjokolade/kokesjokolade
  • 2½ dl hakket tørket fruktblanding, for eksempel aprikoser, tranebær, fiken, rosiner og svisker
  • 5 dl hakket blandede nøtter: pistasjenøtter, valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, pinjekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner eller solsikkekjerner
  • ½ dl sesamfrø

Kle formen med bakepapir, smør med litt nøytral olje (lettere å fjerne papiret når kaken er stivnet).

Brekk sjokolade i biter og smelt i vannbad (sett en bolle over en kasserolle med kokende vann). Grovknus kjeksen og bland inn i den smeltede sjokoladen sammen med vaniljekesam.

Bland sammen hakket tørket frukt, nøtter og sesamfrø. Bland ¾ av nøtteblandingen inn i sjokoladeblandingen. Fordel utover i formen, dryss over resten av nøtteblandingen på toppen. Sett kaldt til neste dag. Del i biter og oppbevar kaldt.