GUL PÅSKE: Dette kartet fra StormGeo viser sannsynlig værsituasjon palmelørdag kl 14.00. Det blå viser hvor det vil være minusgrader, mens jo mørkere gul, jo flere plussgrader kan man vente seg.
GUL PÅSKE: Dette kartet fra StormGeo viser sannsynlig værsituasjon palmelørdag kl 14.00. Det blå viser hvor det vil være minusgrader, mens jo mørkere gul, jo flere plussgrader kan man vente seg. Foto: StormGeo

høytrykk parkerer over norge:

Sjekk dette drømme-varselet for påsken

Meteorologene serverer et skikkelig påskeegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det sol igjen – og sola varer helt til påske!

Det er gladmeldingen fra Storms meteorologer.

Høytrykk «parkerer»

For etter en helg med praktfullt vårvær, kanskje særlig på Vestlandet, fortsetter det med høytrykksvær i Sør-Norge.

– Frem mot påske er det et veldig robust signal. Et kraftig høytrykk ligger øst for Island og vil sakte sige inn over Norge i palmehelgen. Det vil sannsynligvis bli liggende og gi pent vær i store deler av landet flere dager ut i påskeuken. Deretter blir det litt mer usikkert, sier meteorolog i StormGeo, Roar Teigen til TV 2.

Høytrykket ved Island parkerer nemlig over Sør-Norge og blokkerer for lavtrykkene som går i øst, noe som for eksempel kan gi danskene snø senere denne uken.

Natt til mandag var det iskaldt mange steder, og det vil fortsatt holde seg kaldt de neste dagene, med nattefrost flere steder. Særlig tirsdag og onsdag denne uken kan bli kjølige.

– De dagene skal man slite med å komme over tosifret antall grader. Årsaken til at det holder seg såpass kaldt, er høytrykket øst for oss og et lavtrykk ved Finland. Mellom disse to kommer det kald luft fra Arktis, og da blir det kaldt om natten, men det kan bli veldig behagelige temperaturer i solveggen på dagtid, sier Teigen.

Er du glad i å se sol, sol, sol? Sjekk langtidsvarselet på Storm.no

– Ser fantastisk ut

Det kjølige klarværet er imidlertid fantastiske nyheter for alle som har planlagt fjellpåske. Alt ligger nemlig til rette for drømmeforhold i skisporet og skibakkene.

– For dem som skal til fjells på ski, så er de lave temperaturene veldig gunstig. Snøen smelter sakte på dagtid og fryser til igjen på natten. Der det er det er snø nå, vil det også bli snø i påsken.

Det er ventet at man kan få tosifret minusgrader i høyfjellet om natten de neste dagene, og maksimalt rundt null på dagtid. Til helgen vil temperaturene stige noe, og gi enda mer behagelig turvær både til fjells og i lavlandet.

– Inn i palmehelgen stiger temperaturene litt. Palmehelgen ser egentlig helt fantastisk ut for hele Sør-Norge – også i fjellene, jubler Teigen.

I Nord ser det imidlertid mer ustabilt ut. Både ut denne uken og inn i påskeuken.

– Det er litt mer ustabilt i nord, særlig i Troms og Finnmark og nord i Nordland. Lavtrykk som går østover i Arktis kan gi perioder med sludd og regn og snø fra torsdag av, forteller Teigen.

Les også: Derfor kommer påsken til ulik tid

Usikker avslutning på påsken

Det er som nevnt fortsatt usikkerhet rundt hvordan siste del av påskeuken vil bli.

Energimeteorolog Frode H. Korneliussen, som ser på været for de neste 14 dagene, sier at det ser ut til å bli en endring i selve påskehelgen.

– Det begynner å bli mer usikkert mot slutten av påskeuken 1. og 2. påskedag. Sannsynligvis vil høytrykket da flytte seg vestover igjen. Da kan det bli kaldere igjen, litt slik det er nå. Da kan man også få inn noen svake lavtrykk, som kan gi noe nedbør her og der, sier Korneliussen til TV 2.

Meteorologen påpeker imidlertid at andre scenarier ikke kan utelukkes.

– Høytrykket kan bli liggende i hele perioden de neste to ukene. Det er ikke like sannsynlig, men det kan ikke utelukkes. Vi kan også få inn et mer nedbørspreget vær, sier han.

Les også: Mars var mild, våt og vill