Foto: Meek, Tore
Analyse

Elefanten i rommet heter Frode Berg

Når Erna Solberg i dag kommer til St. Petersburg for å møte Vladimir Putin, er det sannsynligvis bare en ting hun kan gjøre: Legge seg flat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ti årene har det vært vanskelig for Norge å få Russlands president i tale, men nå har statsminister Erna Solberg endelig fått det til.

Hva hun egentlig skal snakke med Vladimir Putin om når hun mandag kommer til St. Petersburg, er imidlertid et mysterium. Hverken norske eller russiske myndigheter vil si særlig mye om temaene på dagsorden.

Kanskje er det heller ikke så viktig. Etter fem år med politisk isfront mellom Norge og Russland, er det tøvær i luften i St. Petersburg.

Viser misnøye med Norge

Forrige gang Erna Solberg besøkte Russland, var under OL i Sotsji i 2014. Men samtalene med den russiske statsministeren Dimitrij Medvedjev gikk ikke så bra. Solberg ville snakke om menneskerettigheter. Det ville ikke russeren, og det hele endte med at Medvedjev ble fornærmet og nektet å holde felles pressekonferanse.

Denne gangen, når det er selveste Putin som tar imot, vil nok statsministeren trå mer varsomt.

Etter den russiske annekteringen av Krim i 2014, har det knapt vært politisk kontakt mellom Russland og Norge. Tonen har til tider vært skarp – begge veier.

Russland synes svært lite om at Norge, som ble ansett som et vennligsinnet og litt uskyldig naboland, sluttet seg til EUs sanksjoner i 2014.

Putin liker ikke de stadig hyppigere NATO-øvelsene på norsk jord og hater at amerikanske marineinfanterister nå er mer eller mindre fast utstasjonert noen hundre kilometer fra den russiske grensen.

Han har da også vist sin misnøye.

Ved minst to anledninger siden 2014 har russiske statlige hackere angrepet mål i Norge, mener norske sikkerhetsmyndigheter. Til stadighet driver russiske militære truende atferd langs grensene våre. Og minst fem ganger det siste halvannet året har russiske støysendere forstyrret sivile GPS-signaler over Finnmark.

Møtet i St. Petersburg blir en mulighet for begge parter til å legge alt dette bak seg, begynne forholdet på nytt, og kanskje begynne å lytte til hverandre.

Overraskende invitasjon

Russland er vårt naboland enten vi vil eller ikke, og det er viktig å kunne ha en grei tone med naboen. Man trenger ikke være venner, eller være enige om alt, men det å kunne snakke sammen kan lettere rydde misforståelser av veien. Det er ikke uvesentlig i disse tider, når en ny kald krig står på trappene.

Som en bonus kan man kanskje klare å samarbeide bedre om ting der man har felles interesser, slik som miljøvern og fiskeriforvaltning.

Denne gangen var det Putin som tok initiativet og kom med invitasjonen, noe som ifølge kilder på innsiden av statsapparatet kom som en viss overraskelse på norske myndigheter.

Derfor er det ikke så viktig hva de to snakker om i St. Petersburg.

Når noen kommer med en utstrakt hånd, er det klokest å gripe den. Kanskje er det nok at Solberg og Putin i denne omgang tar en kopp med russisk te sammen og blir enige om å møtes igjen.

Elefanten i rommet

Men det finnes en elefant i rommet, og han heter Frode Berg. Den spiontiltalte 63-åringen fra Kirkenes har innrømmet å ha vært på hemmelig oppdrag for den norske E-tjenesten. Om en uke får han sin dom i Moskva.

Det er ikke nytt at Norge og Russland spionerer på hverandre, men innenfor etterretningsarbeid fins én hovedregel: Man må aldri å bli tatt!

Nå er det skjedd og for første gang i historien risikerer en nordmann fengsel i Russland for spionasje. Selv om norske myndigheter ikke har villet si noen ting om saken, er det åpenbart at dette er svært pinlig for Norge. Og i St. Petersburg denne uken er det Erna Solberg som må ta støyten.

Sannsynligvis vil vi ikke få vite hva de to politikerne sier til hverandre om saken. Kanskje vil de ikke engang bekrefte at temaet kommer opp.

Men det vil det gjøre.

Frode Bergs videre skjebne avhenger av det, sier hans advokater.

Det gjør trolig også det norsk-russiske forholdet. For Erna Solberg er det sannsynligvis bare én ting å gjøre: Legge seg flat når hun tirsdag møter den russiske presidenten.