VIKTIGE BEVIS: Statsadvokat Beate Rullestad Jansen mener den tiltalte mannen nærmest tilsto i meldinger til jentas mor, mens i retten nektet han straffskyld.
VIKTIGE BEVIS: Statsadvokat Beate Rullestad Jansen mener den tiltalte mannen nærmest tilsto i meldinger til jentas mor, mens i retten nektet han straffskyld. Foto: Foto: Ingvill Drægni/ TV 2

Aktor om melding fra tiltalt i voldtektssak:

– Oppfatter meldingene nesten som en tilståelse

KRISTIANSAND (TV 2): Den nå 21 år gamle mannen er tiltalt for å ha voldtatt en syv år gammel jente. Han har sendt lange meldinger til jentas mor, der han ber om tilgivelse, men i retten nektet han straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var fortsatt varmt i været denne nydelige augustdagen i 2016, få dager før skolen begynte igjen etter sommerferien.

Småbarnsmoren hadde bestemt seg for å stable ved for vinteren og satte barna i sving for å hjelpe til.

Hun hadde besøk av en tenåring de kjente veldig godt, og tenke ikke et øyeblikk over at tenåringen og hennes syv år gamle datter gikk opp i andre etasje for å leke mens hun forberedte middagen.

Men tanken på hva som skjedde i husets andre etasje henne gjør henne kvalm.

Bar på hemmelighet

Det skulle gå et halvt år fra den fine augustdagen, før bobla sprakk og den syv år gamle jenta ikke klarte å bære på den mørke hemmeligheten lenger.

En januardag etter sengetid, mellom hikst og tårer, kom ord som moren aldri vil glemme. Syvåringen fortalte om et seksuelt overgrep som hadde funnet sted på datterens eget soverom.

Moren anmeldte saken dagen etter, men det skulle ta to år og tre måneder før den kom opp for retten.

– Det føles som et nytt overgrep når saken har tatt så lang tid, sier jentas mor.

Denne saken, og flere eksempel med veldig lang saksbehandlingstid, ble også et tema på APs landsmøtet forrige uke der Jonas Gahr Støre tordnet over mangelen på styring av justissektoren.

– Noe av det sterkeste for meg det siste året har vært historiene til ofre som venter og venter på et politi som har blitt fjernere og fjernere fra folk, sa Støre i talen til landsmøtet.

Nektet straffskyld

I går var saken oppe i Kristiansand tingrett, der den tiltalte 21-åringen nektet straffskyld.

Ett vesentlig bevis i retten ble meldinger som den tiltalte sendte offerets mor samme dag som han ble avhørt av politiet.

Her skriver han blant annet: «Eg gjorde det eg gjore er ikke stolt over det eg hater meg selv for vær dag for at eg gjore det.... håpper bare at du kan tilgi meg for det eg gjore».

Aktor i saken, statsadvokat Beate Rullestad Jansen, mener at meldingene som den tiltalte sendte er å regne som en erkejnnelse.

– Jeg oppfatter meldingene nesten som en tilståelse og at han skjønner at det han gjorde var galt. Uten å konkretisere hva han hadde gjort, beklaget han i meldingene. Mens i retten ville han ikke stå for handlingene, sier Jansen.

Bistandsadvokat, Tone Linn Thingvold, sier at saken har vært en stor påkjenning på jenta og hennes familie. Foto: Ingvill Drægni
Bistandsadvokat, Tone Linn Thingvold, sier at saken har vært en stor påkjenning på jenta og hennes familie. Foto: Ingvill Drægni

Forsøk på å påvirke vitne

I meldingene ber den tiltalte mannen også jentas mor om å trekke saken mot ham, fordi han ikke vil at saken skal komme i offentligheten.

Jentas bistandsadvokat, Tone Linn Thingvold, sier at det å forsøke og påvirke et vitne kan være straffbart i seg selv.

– Det viser etter vårt syn også at tiltalte hverken har ønsket eller vært villig til å ta ansvar for det vi mener det er ført bevis for at han har gjort, sier Thingvold.

Jentas mor hadde håpet at den tiltalte mannen ville si det samme i retten som han skrev i meldingene til henne.

– Jeg hadde håpet han ville stå for sine handlinger. Det var hardere å høre hans forklaring i retten enn jeg hadde trodd. Nå er jeg bare glad rettssaken er over og håper ingen andre må gjennomgå noe slikt vi har gjort, sier den fornærmede jentas mor til TV 2.

Straffeskjerpende

I straffeloven av 2005 blir både seksuelle handlinger og omgang med barn under 14 år karakterisert som voldtekt. Bakgrunnen for dette er et ønske om å signalisere alvoret ved slike handlinger.

Bistandsadvokaten mener at et særlig viktig moment i denne saken er den fornærmede jentas svært unge alder.

– Hun var syv år da overgrepet fant sted. Hun måtte også oppleve dette i sitt eget hjem, hvor hun skal kunne være trygg. Dette er åpenbart en stor påkjenning for et barn og gjør forholdet enda mer alvorlig, sier Thingvold.

Tiltaltes forsvarer, Maria Ursin Ingebrigtsen, ba om full frifinnelse for sin klient.
Tiltaltes forsvarer, Maria Ursin Ingebrigtsen, ba om full frifinnelse for sin klient.

Under statsadvokatens prosedyre ble fornærmedes unge alder, aldersforskjellen mellom de fornærmede jenta og tiltalte og at handlingen skal ha funnet sted i hennes eget hjem trukket fram som straffeskjerpende omstendigheter.

– Da det er noen straffeskjerpende omstendigheter her, samt fradragsgrunn på grunn av lang liggetid, la jeg ned påstand om tre års fengsel, sier Jansen.

Den tiltaltes forsvarer, Maria Ursin Ingebrigtsen, ba om full frifinnelse for sin klient. Hun mener at det ikke er bevist, utover enhver rimelig tvil, at den tiltalte har begått handlingen som fremgår i tiltalen.

Dom i saken faller trolig fredag.