GJENNOMSIKTIG: Denne gjennomsiktige krystallkutling er den største som er blitt fisket med stang i Norge.
GJENNOMSIKTIG: Denne gjennomsiktige krystallkutling er den største som er blitt fisket med stang i Norge. Foto: Privat.

Daniel Andrés fangst er trolig ny norgesrekord

Kun fire ganger har noen klart å fange den lille fisken før. Natt til lørdag klarte Daniel André Bjørndalen (38) å fange det som kan være den største krystallkutlingen som noen gang er blitt fanget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag var Daniel André Bjørndalen og tre andre kompiser ute på en litt merkelig fisketur. De prøvde å få tak i den bittelille fisken krystallkutling.

– Det er en fisk jeg har hatt i tankene i mange år. På fredag hadde vi skikkelig flaks da vi kom over en liten stim nær brygga i Drøbak, sier Daniel Andre Bjørndalen til TV 2.

Det er blitt fanget svært få av denne fisken tidligere. Kun fire ganger har noen klart å fiske fisken med stang tidligere, skriver Fiskeavisen, som først omtalte saken.

– Vi gikk ut halv fire på natta. Det er den sykeste følelsen når vi har brukt hele morgenen og plutselig klarte vi å se en stim av fiskene. Den gleden jeg hadde da den lå i hånda, var ekstrem, forteller Bjørndalen til TV 2.

Største i Norge

Fisken som Bjørndalen fikk på kroken, er etter alt å dømme den største som er blitt fanget i Norge.

Vi vasset rundt nær brygga først. Så var vannet så kaldt at vi satt oss på huk. Plutselig hoppet han ene opp i været i full glede, da skjønte vi at det var den fisken vi var ute etter, sier Bjørndalen.

FISKEGALSKAP: Daniel Andre Bjørndalen kaller hobbyen selv for fiskegalskap. Han reiser landet rundt for å få tak i flest arter. FOTO: Privat.
FISKEGALSKAP: Daniel Andre Bjørndalen kaller hobbyen selv for fiskegalskap. Han reiser landet rundt for å få tak i flest arter. FOTO: Privat.

Bjørndalen nøyde seg ikke bare med å fange en av de. Han ville ha den største som har blitt fanget i Norge.

– Den første vi fikk tak i, var på 0,16 gram. Rekorden er på 0,3 gram, så da måtte vi ut igjen. Det ga en lykke, for den neste vi fikk var på 0,5 gram, noe som gjør at vi klarer å ta gullkravet i det som kalles artsfiske på denne fisken, opplyser hobbyfiskeren.

KNØTTLITE: Denne kroken, med et rekerogn på tuppen ble brukt til å fange den lille fisken. FOTO: Privat.
KNØTTLITE: Denne kroken, med et rekerogn på tuppen ble brukt til å fange den lille fisken. FOTO: Privat.

Norgesrekord

Bjørndalen brukte ett rekerogn som han klarte å få på en milimeterkrok.

– Vi bruker små knøttsmå vekter på en liten krok som veier mindre enn to desimaler av et gram. Det er nesten umulig å bare få agnet på den lille kroken, sier Bjørndalen.

Å fange alle artene er en hobby han og vennegjengen bruker mye tid på. Nå håper han at han kan sette norgesrekord.

– Artsfiske går ut på å fange så flest mulige arter. Krystallkutling er den minste arten jeg har klart å fange, sier Bjørndalen.

– Vi vet at den forrige som ble fanget var på 0,3 gram. Så vi må bare sende inn alt av formelle ting før vi håper at det blir godkjent som ny norgesrekord, forteller Bjørndalen.

Forsker: – Helt vanvittig opplevelse

SPESIALVEKT: Første fisken Bjørndalen fanget veide ikke mer enn 0.16 gram. Foto: Privat.
SPESIALVEKT: Første fisken Bjørndalen fanget veide ikke mer enn 0.16 gram. Foto: Privat.

​Bjørn Florø-Larsen, forsker ved Norges veterinærinstitutt sier at fisken ikke er uvanlig, men omtrent umulig å fange.

– For folk flest er det en vanlig fisk. Sannheten er at Norge har så utrolig flere arter enn det man tror. Denne fisken holder til helt fra sør i Norge og helt opp til Trøndelag. Den er også veldig vanskelig å se fordi den er gjennomsiktig, sier forskeren.

Fisken som ble fanget i Drøbak er ifølge forskeren så stor som den kan bli, og ifølge forskeren er det ny norgesrekord.

– Den er fullt voksen. De blir ikke noe større enn det der, så den de fikk, var i forhold til arten sin diger. At de har klart å fange den, er ganske utrolig. Kroken er vanvittig liten, det er ikke så enkelt å feste ett lite rekerogn, og samtidig få en fisk med så liten munn til å bite den, sier Florø-Larsen.