To dager etter at han sjekket inn på «spionhotellet», ble Frode Berg pågrepet

Den 4. desember sjekket Frode Berg inn på hotellet. To dager senere ble han pågrepet, og anklaget for å være spion.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hotel Metropol i Moskva har bevitnet noen av de mest voldelige omveltningene i Russlands historie.

Det siste halvannet året har hotellet igjen havnet i sentrum for dramatiske begivenheter.

Nattlige gjøremål

Natt til 4. desember 2017 sjekket Frode Berg inn på sitt stamhotell i Moskva, Metropol. Han var heldig og fikk et rom med fantastisk utsikt, rett ut på det overdådig opplyste Bolsjoj-teateret.

Men Berg var ikke kommet til byen for å sjekke ut turistattraksjoner. På rom 5514 den natten, begynte han forberedelsene til oppdraget han hadde fått. Russiske rettsdokumenter omtaler i detalj hvordan han satte seg ned og skrev en hemmelig beskjed til en russisk mann, etter alt å dømme en spion for den norske E-tjenesten.

Deretter samlet han sammen en bunke med pengesedler og la i en konvolutt. Pengene og beskjeden skulle postlegges to dager senere, og det var mens han gjorde dette at det russiske sikkerhetspolitiet FSB slo til og arresterte ham.

STORSLÅTT: Metropol er overdådig innredet. Foto: Aage Aune
STORSLÅTT: Metropol er overdådig innredet. Foto: Aage Aune

Nøye overvåket

Detaljrikdommen i FSBs kunnskap om hva Berg gjorde på rommet sitt, gjør det naturlig å anta at pensjonisten var nøye overvåket fra det øyeblikk han satte beina på russisk jord, også på hotellrommet sitt.

Men direktør Dominique Nicolas Godat nekter for at Metropol selv har noe opplegg for å overvåke sine gjester.

– Nei, ikke i det hele tatt, sier han leende til TV2.

Sveitseren har drevet hotellet helt siden det ble privatisert og modernisert I 2013. Han tar imot oss for intervju på en av hotellets suiter. Han er velkledd og avslappet, men virker ikke helt komfortabel med at hotellet hans er blitt så kjent i Norge på grunn av saken med Frode Berg.

– Publisitet er alltid interessant for et hotell. Men det er klart at noen typer publisitet er mer interessant enn andre, sier han forsiktig.

Husker ikke

Stamgjesten Berg kan han ikke huske, og arrestasjonen av nordmannen i desember 2017 har han ikke fått med seg.

Om ikke saken med Berg var nok, fikk hotellet enda en spionsak i desember 2018, Da ble amerikaneren Paul Whelan arrestert for det samme som Berg. Denne gangen inne på hotellrommet sitt, mens han var i ferd med å åpne noen datafiler han hadde fått av en russisk bekjent.

FSB hevdet at blant feriebilder var det gjemt hemmelige opplysninger, arrestasjonen ble timet slik at de tok ham på fersken ved datamaskinen sin.

Hans forsvarer, Vladimir Zjerebjonkov mener det hele var et komplott, der hele hensikten var å fange Whelan i en felle. Igjen var altså åstedet Hotel Metropol, noe advokaten sier kan være en tilfeldighet.

– Men vi vet jo at de hemmelige tjenestene holder svært nøye oppsikt med akkurat dette området. De har kameraer overalt, legger han til.

– Utdaterte klisjeer

Metropol er et av Moskvas mest luksuriøse hoteller. Det ligger midt i smørøyet for uteliv, restauranter og underholdning i den russiske hovedstaden – og – bare et langt steinkast fra den strenge murbygningen som er hovedkvarteret til det hemmelige politiet FSB.

I nesten 60 år var det et av få hoteller der utlendinger som besøkte Moskva kunne og ville bo. Derfor ville ryktene ha det til at nesten hvert rom var overvåket, og at datidens KGB hadde full kontroll med hva som skjedde i baren, restauranten og under gjestenes dyner.

Men slik er det ikke lenger, insisterer direktør Godat. Han vil ikke være med på at han i dag driver noe «spionhotell».

– Det å kalle dette et spionhotell ville være en stor overdrivelse, sier han.

– Disse oppfatningene er basert på utdaterte klisjeer fra sovjettiden.

Historisk sus

Det er likevel et historisk sus over Metropol, som får besøkende til å tenke både på tsartidens overdådige luksus og den påfølgende strenge sovjettiden.

Etter revolusjonen i 1917 var både Lenin, Stalin, Trotskij og Mao gjester her. Kommunistene likte også luksus.

Siden da har nesten alt som fins av verdenskjendiser og historiske personligheter bodd her, dokumenterer de signerte portrettene som henger på veggene.

HOTELLDIREKTØR: Dominique Nicolas Godat. Foto: Aage Aune
HOTELLDIREKTØR: Dominique Nicolas Godat. Foto: Aage Aune

Det er sporene av historie og den rike russiske kulturen som gjør Metropol så unikt, mener direktør Godat, ikke spionryktene.

– Vårt mål er å gi gjestene en opplevelse som er så ekte som mulig. Vi holder verdiene og historien i live her og derfor er det så spesielt å bo her.

Denne ektheten skal aldeles ikke innbefatte følelsen av å være under oppsyn av hemmelige agenter, understreker direktøren.

– Så nordmenn som kommer hit til hotellet kan være sikre på at de ikke blir arrestert?

– Ja, absolutt, ler han.

– Og ingen skjulte kameraer og mikrofoner på rommene?

– Nei, nei!