Foto: Natacha Pisarenko/ AP/ NTB scanpix

Guaidó trapper opp – nye demonstrasjoner

Opposisjonsleder Juan Guaidó har lansert «Operasjon frihet» for å kaste Venezuelas president Nicolás Maduro. Lørdag var det igjen store demonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et massemøte i hovedstaden Caracas, lovet Juan Guaidó en «definitiv opptrapping» av presset mot Maduro.

– Ut i gatene, alle sammen. La oss ta fatt på siste fase og få slutt på maktranet. Dette blir den største opptrappingen landet har sett, sa Guaidó til sine tilhengere fra planet på en pickup. Han leder landets nasjonalforsamling og har støtte fra rundt 50 land etter at han med loven i hånd erklærte seg som overgangspresident.

Advarte Cuba

Beskjeden kommer i en tid da landet har vært rammet av en rekke omfattende strømavbrudd, som også har ført til stans i vannforsyningen. Parallelt med at den politiske og økonomiske krisen forverres på innsiden, øker presset utenfra, ikke minst i form av amerikanske sanksjoner.

USA har blant annet satt opp skipet og selskapene som leverer venezuelansk olje til Cuba på sin sanksjonsliste. Lørdag kom Guaidó med en klar advarsel til Cubas president Miguel Díaz-Canel.

– Utnyttingen av Venezuelas olje er over.

Den karibiske øystaten er blant Maduros ytterst få allierte i regionen og nyter godt av billige oljeleveranser fra Venezuela.

Maduro

Flere tusen var møtt opp for å høre og støtte Guaidó i Caracas, men det var også en motdemonstrasjon til støtte for Maduro.

– La oss sammen, permanent mobilisert, fortsetter å forsvare fred og uavhengighet for landet. Ikke mer innblanding, tvitret Maduro mens støttespillerne var samlet utenfor presidentpalasset. Senere oppfordret han Mexico og Uruguay om å blåse nytt liv i sitt forslag til dialog for å løse krisen.

(©NTB)