Kommentar

«Frode Bergs vanskelig valg»

«Frode Bergs vanskelig valg»
Frode Berg kan få sin dom om kun dager. Da må han ta et nesten umulig valg.

Litt over seks timer tok det retten å bli ferdig med hovedforhandlingene denne uken. Nå gjenstår kun partenes sluttprosedyrer, og deretter en dom. Den kan komme så tidlig som 16. april. Sagaen om spionsiktede Frode Berg nærmer seg klimaks.

Ingen illusjoner

Hverken Berg selv eller hans advokat har lenger noen illusjoner. Kjennelsen er nærmest gitt på forhånd. Straffen vil minimum bli på 10 år, maksimalt 20.

Frode Berg har ifølge forsvarer Ilja Novikov spilt med åpne kort helt siden han ble arrestert nær Den røde plass 5. desember 2017. Berg har innrømmet at han utførte oppdrag for den norske E-tjenesten. Jobben hans var å ta med penger og instrukser til russere som ifølge russiske myndigheter spionerte på Norges vegne.

Allerede den 16. mai kan Berg få sin dom.
Allerede den 16. mai kan Berg få sin dom.

Likevel mener pensjonisten fra Kirkenes at han er uskyldig i spionasje. Teknisk sett har han kanskje bidratt, men Berg mener E-tjenesten førte ham bak lyset. Han visste aldri hva han egentlig var med på, og ble dessuten presset til å dra, har hans advokat hevdet overfor retten.

Berg har hatt god anledning til å tenke seg om de 488 dagene han har tilbragt på en celle i Lefortovo-fengselet. Likevel valgte han ikke å erkjenne seg skyldig. Hadde han gjort det, ville han automatisk ha fått en strafferabatt på 30 prosent. Men for Berg var det viktigere å ta vare på sitt rykte som russlandsvenn, fortalte advokat Ilja Novikov til TV2 under avslutningen av saken i Moskva.

– Dommen er uviktig

Novikov har hele tiden vært sikker på at Berg vil bli dømt.

Strafferabatten er uviktig. For Berg finnes kun en politisk løsning, mener advokaten. Nemlig en avtale mellom Norge og Russland som kan sikre en benådning når rettskraftig dom er falt. Her åpner det seg et nytt dilemma for Berg.

Dersom det stemmer at norske myndigheter har jobbet med en avtale i kulissene, kan ting skje fort når dommen faller.

Den hvite fengselsbilen, «brødbilen» som russerne kaller den, vil frakte nordmannen tilbake til Lefortovo og en fengselsdirektør som er ivrig etter å bli kvitt ham. Høysikkerhetsfengselet som kun brukes til særdeles farlige eller viktige varetektsfanger, er overfylt for tiden.

Aksept eller anke

Jo før Berg kan flyttes til et annet sted, desto tidligere kan en ny brisk frigjøres. Etter mønster fra tidligere og liknende saker, vil Berg bli innkalt til direktørens kontor, tilbudt en kopp te og forelagt et dokument. Der vil han få et vanskelig valg: Anke dommen eller akseptere.

Med det siste ligger også en implisitt erkjennelse av skyld, og altså ingen mulighet til få omgjort dommen. Hvis Berg ikke skriver under dokumentet, må han bli i Lefortovo og vente på at ankesaken kommer opp. Det kan ta mange måneder.

Men bare hvis han skriver under åpnes veien for at president Vladimir Putin kan benåde ham. Det vil altså skje dersom den norske regjeringen har klart å finne noe å gi Russland i bytte mot nordmannen.

For den spionanklagede selv er dette umulig å vite.

Tøff soning

Det er altså et vanskelig valg Berg må ta der inne på fengselsdirektørens kontor i timene etter at dommen faller, og trolig vil ikke engang hans forsvarer kunne være til stede for å gi råd.

Novikov må i likhet med alle andre forsvarere i Russland ukentlig delta i fengselslotteriet; et system der loddtrekning avgjør hvilke varetektsfengslede som får møte sine advokater.

Hvis Berg likevel skriver under dokumentet og aksepterer dommen, men Putin ikke benåder ham, vil soningen starte i løpet av ganske kort tid.

Det betyr en overføring fra FSB til det ordinære fengselssystemet.

Soning i ordinære russiske fengsler er om mulig en enda tøffere opplevelse for en nordmann enn høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

De store fengslene i Russland ligger som regel i ødemarka. Her vil det ikke være snakk om å få enkeltcelle, men store fangerom som man må dele med 10-20 andre fanger, dårlig mat og helsestell og et internt justissystem der mafiaen bestemmer hvem som skal behandles godt og dårlig.

Hans livs viktigste valg

Dette er dilemmaet som Frode Berg står overfor. Det blir trolig hans livs viktigste valg.

Skal han satse alt på ett kort og stole på at statsminister Erna Solberg klarer å finne tonen når hun møter Vladimir Putin i St. Petersburg neste uke, men samtidig risikere minst et tiår i en fangeleir?

Eller skal han fortsatt kjempe for sitt gode navn og rykte og anke videre i et rettssystem der over 99 prosent av alle straffesaker ender med domfellelse?

Lik på Facebook