TAPTE KAMPVOTERING: Ingvild Kjerkol under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAPTE KAMPVOTERING: Ingvild Kjerkol under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Helsetopp tapte abort-kampen

Et stort flertall på Arbeiderpartiets landsmøtet stemte ned forslaget om å utvide fristen for selvbestemt abort til uke 18.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok lørdag å la abortloven stå. Dermed tapte Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol kampen for å fjerne abortnemndene.

Flertallet i redaksjonskomiteen gikk inn for at abortloven ligger fast. Kjerkol tok dissens sammen med AUF, Marte Mjøs Pedersen og Marta Hofsøy.

De ville utrede å fjerne abortnemndene og utvide fristen for selvbestemt abort til uke 18.

Forslaget ble stemt ned av et stort flertall.

Forslaget om å likestille tannhelsebehandling med resten av helsetilbudet ble vedtatt med 146 mot 138 stemmer.

Nei til konsekvensutredning

Et stort flertall gikk inn for kompromissforslaget i den betente striden om konsekvensutredning.

Ap vil ikke lenger gå inn for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. AUF jubler, fagbevegelsen er misfornøyde og Rogaland Ap tar ut dissens.

Det er et stort nederlag for LO og en seier for AUF.​ Støre advarte fredag mot å vedta noe i strid med partiprogrammet.

– Det er et totalt unødvendig vedtak og symbolpolitikk på sitt verste. Jeg er jævlig skuffet, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til TV 2.​

Partiet går imidlertid ikke inn for varig vern av disse områdene, slik AUF har ønsket.​

Les alt om saken her: Tapte kampen om Lofoten

Nei til atomvåpenforbud

Aps landsmøte sier nei til å undertegne FNs atomvåpenforbud

Dermed tapte AUF en av sine hjertesaker på landsmøtet. Ungdomspartiet ville at partiet skulle si ja til at Norge signerer FN-traktaten nå og delta i møtene mellom statene som er part til traktaten.

Men flertallet gikk heller inn for forslaget fra flertallet i redaksjonskomiteen. Her hylles forbudstraktaten som et godt initiativ som bidrar til å øke stigmaet rundt atomvåpen, men videre heter det:

«I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er det politisk umulig for NATO-land som Norge å undertegne uten å redusere vår mulighet for innflytelse og beskyttelse. Det bør være et mål for Norge og andre NATO-land å underskrive atomvåpenforbudet. Norge bør invitere likesinnede land i og utenfor NATO til å samarbeide om nedrusting.»

Saken oppdateres!