Nederlag for Støre og LO: Tapte kampen om Lofoten

Jonas Gahr Støre advarte i går landsmøtet mot å gjøre vedtak i strid med partiprogrammet. I løpet av et halvt døgn er det forhandlet frem et forlik i strid med partiprogrammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en intens dragkamp bak lukkede dører, er det blitt enighet om å gå imot konsekvensutredning av Lofoten.

Det er et stort nederlag for LO og en seier for AUF.​

– Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja, går Arbeiderpartiet inn for at disse områdene ikke konsekvensutredes, sier Støre.

– Blir lagt til siden

Ap lytter dermed til ønsket fra AUF om å legge bort kompromisset fra 2017, som delvis åpnet for oljevirksomhet i de sårbare områdene Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er ikke et forslag om varig vern, men det blir lagt til siden, understreker Ap-lederen.

Støre legger til at det er flertall for dette både i fylkeslagene og på landsmøtet.

10 av 15 fylkeslag ønsket på forhånd å gjøre om på vedtaket, og de ønsker også å verne de sørlige delene av Lofoten mot konsekvensutredning. LO og partilederen er blant dem som har vært mot å gjøre om på vedtaket.

– Jævlig skuffet

Støre har forståelse for at LO er skuffet.

FORBANNA: Jørn Eggum er skuffet over kompromisset. Foto: Mads Fremstad
FORBANNA: Jørn Eggum er skuffet over kompromisset. Foto: Mads Fremstad

– Det er et totalt unødvendig vedtak og symbolpolitikk på sitt verste. Jeg er jævlig skuffet, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til TV 2.

Støre advarte i går mot å gjøre endringer i partiprogrammet.

– Vi har et partiprogram. Det gikk vi til valg på og det styrer vi på hver uke i Stortinget. Jeg har begynt å tenke på nytt partiprogram, men dagens program står vi på, sa Støre til landsmøtet.

Støre ble hyllet i 2017 for å ha laget kompromisset som balanserte ønskene om oljeaktivitet med vern av sårbare områder. Partiet gikk den gang inn for:

  • Konsekvensutredning av Nordland 6, området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja som har størst potensial for store funn av olje.
  • Avvente ny kunnskap om områdene i Nordland 7 og Troms 2. En eventuell konsekvensutredning vil ikke bli satt i gang før etter 2021.
  • Åpne for petroleumsfrie soner som ivaretar særskilt viktige områder av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Her er oljekompromisset

Havområdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II er sårbare havområder, og fortsatt 225 usikkerhet rundt konsekvensutredning av olje- og gass-virksomheten står i veien for å utvikle 226 andre næringer i områdene. Arbeiderpartiet vil derfor ikke gå inn for konsekvensutredning 227 av petroleumsaktivitet av Nordland VI, VII og Troms II. 228 Arbeiderpartiet går inn for utvikling av andre næringer i disse havområdene, herunder 229 fiskerier, reiseliv og utvikling av fornybare ressurser.

– En historisk dag

Redaksjonskomiteen er imidlertid ikke enstemmig. Frode Berge som er leder I Rogaland Arbeiderparti har tatt dissens og foreslår at setningene som utgjør oljekompromisset skal strykes.

AUF ser på vedtaket som en stor seier, i det som har vært en splittende sak på Ap-landsmøter i to tiår.

JUBLENDE GLAD: AUF-leder Ina Libak. Foto: Elin Sørsdahl/TV 2
JUBLENDE GLAD: AUF-leder Ina Libak. Foto: Elin Sørsdahl/TV 2

– En historisk dag for AUF! Dette har AUF-generasjoner kjempa og mobilisert for, og i dag får vi endelig ta saken over målstreken. Arbeiderpartiet lytter endelig til kravet i folket og i AUF om at vi må

avklare denne saken en gang for alle, sier AUF-leder Ina Rangønes Libak.

– Tragikomisk

Næringspolitisk talsperson, Linda Hofstad Helleland, reagerer på vedtak til Arbeiderpartiet.

​– Det blir tragikomisk når Støre nevner olje og gass som en fremtidsnæring, samtidig som partiet hans går mot konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og samtidig som ungdomspartiet hans vil sette sluttdato for oljen. Det er umulig å vite hva det neste oljestandpunktet Arbeiderpartiet vingler seg frem til er, skriver hun i en e-post til TV 2.

Helleland hevder at Støres vingling i næringspolitikken er veldig uheldig for norske bedrifter, da det skaper usikkerhet, som igjen setter norske arbeidsplasser i fare.

– Arbeiderpartiet er veldig opptatt av å fordele goder, men næringslivet må faktisk skape verdiene før de kan fordeles. Vi trenger lønnsomme bedrifter for å ha råd til skoler, sykehus, eldreomsorg og veier. Det eneste vi får med Arbeiderpartiet er usikkerhet, vingling og manglende retning. Dersom næringspolitikken var en bedrift, ville Arbeiderpartiet gått konkurs.