Dette gjør de NOKAS-dømte i dag

Det er 15 år siden det tungt bevæpnede ranslaget stormet tellesentralen og okkuperte deler av Stavanger by. I dag sitter kun én av ranerne fortsatt i fengsel etter dødsranet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 5. april i 2004 ankommer en gjeng ranere Domkirkeplassen i Stavanger. De er kledd i finlandshetter, og er utstyrt med blant annet skuddsikre vester, AG3-geværer og MP5-pistoler.

Ransmålet er tellesentralen i Kongsgata. Før dagen var omme er det blitt avløst 113 skudd, 57,4 millioner kroner er forsvunnet, og en politimann har mistet livet.

RANET: Bilder fra overvåkingskamera viser ranerne. På tross av maskeringen ble alle ranerne pågrepet og dømt.
RANET: Bilder fra overvåkingskamera viser ranerne. På tross av maskeringen ble alle ranerne pågrepet og dømt. Foto: Politiet

I ettertid brukte politiet enorme ressurser på å etterforske saken. Mer enn 100 millioner kroner ble bevilget over statsbudsjettet for å oppklare Nokas-ranet. Mesteparten av de stjålne pengene har aldri kommet til rette.

De ande NOKAS-dømte:

Dan Pettersen – 11 års fengsel

Alf Henrik Christensen – 11 års fengsel

Johnny Thendrup – 13 års fengsel

Thomas Thendrup – 14 års fengsel.

Thomas Ingebrigtsen – 4 års fengsel (3 år og seks måneder betinget).

William Pettersen – 4 års fengsel.

​Lars-Erik Andersen – 9 års fengsel.

Ridvan Halimi – 15 års fengsel.

Ikmet Kodzadziku – 13 års fengsel

Her er det noen av de sentrale NOKAS-dømte gjør i dag.

David Toska ble utpekt som hovedmannen bak NOKAS-ranet. Han flyktet til Spania, men ble pågrepet etter ett år på rømmen. Toska ble dømt til 18 års fengsel.

DAVID TOSKA: Ble utpekt som hjernen bak ranet.
DAVID TOSKA: Ble utpekt som hjernen bak ranet. Foto: Hansen, Alf Ove

I 2016 var han nær ved å bli prøveløslatt, men så brøt han vilkårene for prøveløslatelse og ble gjeninnsatt på lukket soning.

Årsaken var at han møtte ranskollega Metkel Betew på Egon-restauranten på Jernbanetorget, ifølge VG.

I en lang periode sonet Toska hjemme med fotlenke, men i mai ble lenken tatt av, og han nøt sommeren som en fri mann. ​

Erling Havnå innrømmet i avhør med politiet at han var mannen som forgjeves forsøkte å slå inn panserglasset i tellesentralen med slegge under ranet. Han var fra tidligere en profilert kickbokser med sølv fra EM i 1979 og seier i europamesterskapet i 1980. Han fikk også sølv i VM i 1991.

ERLING HAVNÅ: Havnå er i dag en angrende synder.
ERLING HAVNÅ: Havnå er i dag en angrende synder. Foto: Solum, Stian Lysberg

Havnå ble idømt 16 års fengsel. Han ble prøveløslatt uten møteplikt i 2015. I dag fremstår han som en angrende synder, og i et intervju med NRK sier Havnå at han «følte det var kjipt der og da, men sett i ettertid er jeg glad for at politiet satte så enormt med ressurser inn på å oppklare Nokas-ranet.»

Han har den siste tiden figurert i media som boksetrener for sin nevø Kai Robin Havnå, som i mars i år vant sin første tittelkamp som proffbokser.

METKEL BETEW: Den eneste som fremdeles sitter i fengsel.
METKEL BETEW: Den eneste som fremdeles sitter i fengsel. Foto: Ruud, Vidar

Metkel Betew var en av to ranere som ble idømt forvaringsstraff. I 2014 ble han løslatt etter å ha sonet minstetiden på ti år, men året etter ble han pågrepet i en stor narkotikaaksjon. I 2016 ble han gjeninnsatt på forvaringsdommen fra NOKAS grunnet brudd på løslatelsesvilkår.

Han var i fjor tiltalt for ransålaner og for å ha forsøkt å drepe Imran Saber i kompaniskap med Bandidos-topp Lars Harnes. Han ble imidlertid frikjent for begge anklagene.

I samme sak ble han imidlertid dømt til fem og fire måneders fengsel for narkotikakriminalitet. Han soner forvaringsdommen fra NOKAS-ranet i Ila fengsel i Bærum.

KJELL ALRICH SCHUMANN: Mannen som ble dømt for drapet på Arne Sigve Klungland.
KJELL ALRICH SCHUMANN: Mannen som ble dømt for drapet på Arne Sigve Klungland.

Kjell Allrich Schumann var mannen som ble dømt for å ha skutt og drept politimannen Arne Sigve Klungland med en AG 3. Han ble pekt ut som skytteren av flere av sine meddømte. Schumann ble dømt til 16 års forvaring.

Han ble løslatt fra sin forvaringsdom i 2012. I fjor risikerte han en ny forvaringsdom da han ble siktet for å ha brutt besøksforbudet mot sin tidligere kone. Schumann ble derimot frifunnet.

Han lever fremdeles under strenge prøvetidsvilkår som gjelder frem til september i år. Nå jobber han som snekker i en mindre bygd på Østlandet.

JUSUF HANI: Hani var på rømmen i fem år, før han meldte seg for politiet.
JUSUF HANI: Hani var på rømmen i fem år, før han meldte seg for politiet. Foto: Politiet

Jusuf Hani var den eneste uten å bli pågrepet. Han tilbrakte fem år på rømmen før han meldte seg for politiet i Stavanger, i et ønske om å gjøre opp for seg. I 2010 ble han dømt til ni års fengsel i Stavanger tingrett.

Hani sonet dommen i Stavanger fengsel, der han ved en anledning angrep en annen innsatt med en hjemmelaget kniv. Han ble senere overført til Sverige, der han har sonet ferdig.