ENEVELDIG HERSKER: Søkkrike sultan Hassanal Bolkiah har lenge vært en forkjemper for strenge sharialover i landet. Nå møtes han med voldsom kritikk. (AFP)
ENEVELDIG HERSKER: Søkkrike sultan Hassanal Bolkiah har lenge vært en forkjemper for strenge sharialover i landet. Nå møtes han med voldsom kritikk. (AFP)

Brunei: Homofile og utro skal steines til døde

Luksushoteller boikottes etter innføring av sharialover

Norges største reisebyrå Berg-Hansen er en av mange aktører som slutter å bruke hotellkjeden Dorchester Collection.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hotellkjeden eies av staten Brunei, og årsaken er Bruneis beslutning om å innføre sharialover.

Berg-Hansen fjerner nå tilgangen til å bestille rom ved hotellene i Dorchester Collection-kjeden via sine bookingkanaler.

– Sharialovene bryter med de mest grunnleggende menneskerettighetene. For oss som norskeid selskap strider dette mot våre verdier og samvittighet. Vi ønsker å gjøre det enkelt for våre kunder å gjøre rette valg, og en del av vår bærekraftstrategi er å anbefale gode produkter, men også fjerne tilgang til leverandører som vi ikke mener oppfyller grunnleggende krav, forklarer kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Carina Syversen i Berg-Hansen.

Sharialover

Den nye loven i Brunei fastsetter dødsstraff for en rekke forhold, inkludert voldtekt, utroskap, homofili, ran og fornærmelse av profeten Muhammed.

Den innfører også pisking som straff for abort og amputasjon som straff for tyveri og gjør det til et lovbrudd å eksponere muslimske barn for andre religioner enn islam.

En rekke selskaper og enkeltpersoner varsler nå at de slutter å bruke den Brunei-eide hotellkjeden Dorchester Collection, som har utspring i det svært eksklusive og velrennomerte hotellet The Dorchester i London.

The TV Choice Awards, flere store eiendomsselskaper og mediehuset Financial Times sier at de nå avlyser planlagte besøk ved hotellet, skriver The Guardian.

EKSKLUSIVT: The Dorchester i London er meget velrennomert og tilbyr gjestene blant annet en restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
EKSKLUSIVT: The Dorchester i London er meget velrennomert og tilbyr gjestene blant annet en restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

– Har en plikt til å handle

Deutsche Bank forbyr sine ansatte å bo på Brunei-eide hoteller.

– De nye lovene som er introdusert i Brunei bryter med de mest fundamentale menneskerettighetene, og vi mener det er vår plikt som selskap å handle mot dem, sier en av Deutsche Banks sjefer, Stuart Lewis, i en uttalelse.

Flere kjendiser har også flagget støtte til boikottaksjonen, blant dem Sir Elton John og George Clooney.

– Hver eneste gang vi bor på et av disse ni hotellene, har møter der eller spiser der, putter vi penger rett i lommene til menn som velger å steine eller piske til døde deres egne borgere fordi de er homofile eller er beskyldt for utroskap, sier Clooney.

All makt

Brunei er et diktatur med sultan Bolkiah som eneveldig hersker. Han er monark, statsminister, forsvarsminister, finansminister og utenriksminister, ifølge hans offisielle biografi.

Sultanen er en av verdens rikeste menn og styrer over oljerike Brunei på Borneo-øya. Han eier en av verdens største bilsamlinger. Samlingen omfatter blant annet en Rolls Royce i gull, og han bor i verdens største privateide palass med 1788 rom. Da han fylte 50 år, leide han inn Michael Jackson for å underholde.

Sultanen eier også ni luksushoteller rundt om i verden gjennom The Brunei Investment Agency. Og det er disse hotellene som nå får kjenne på harmen rundt om i verden. Kampanjen som oppfordrer folk til å boikotte hotellene vokser daglig.

OPPFORDRER TIL BOIKOTT: George Clooney. Rachel Murray/Getty Images for Hulu/AFP
OPPFORDRER TIL BOIKOTT: George Clooney. Rachel Murray/Getty Images for Hulu/AFP

Slettet Facebook-kontoen

Et av hotellene er The Dorchester i London. Hotellet har slettet kontoene sine på Facebook, Instagram og Twitter etter ha ha blitt møtt med en vegg av kritikk fra folk over hele verden. Det samme gjelder seks andre hoteller, skriver BBC.

Den sultan-eide hotellkjeden, Dorchester Collection, har lagt ut en melding på Twitter hvor de skriver at de er en inkluderende organisasjon som ikke tolererer diskriminering. De skriver at hotellet måtte se seg nødt til å stenge alle kontoer på sosiale medier på grunn av personangrep på ansatte.

Meldingen faller ikke i spesielt god jord hos twitterbrukere, som kaller dem hyklere og påpeker at profitten deres går til en enevelder som bryter menneskerettigheter på det groveste.

Tror ikke det påvirker sultanen

​Hotellene som er eid av Hassanal Bolkiah ble utpekt av megakjendisen Ellen DeGeneres tirsdag.

Innstrammingen av sharialoven har også ført til at flyselskapet Virgin Australia har sagt opp en samarbeidsavtale med Royal Brunei Airlines.

King's College i London og Oxford har bedt universitetene trekke tilbake ærestitler, og flere land vurderer sanksjoner.

Leder for Amnesty International i Asia/stillehavsregionen, Franscisco Bencosme, tror imidlertid ikke reaksjonene i Vesten vil ha noen påvirkning på sultanen.

– Jo sterkere internasjonale reaksjoner, jo sterkere vil sultanen gå i forsvar av konservativ islam, sier han til New York Times.

STRENGT REGIME: Kvinner mangler samme rettigheter som menn på områder som arv, omsorg for barn og statsborgerskap. Religionsfriheten er begrenset, og det finnes i praksis ingen presse- eller ytringsfrihet. (Photo by - / AFP) / Brunei
STRENGT REGIME: Kvinner mangler samme rettigheter som menn på områder som arv, omsorg for barn og statsborgerskap. Religionsfriheten er begrenset, og det finnes i praksis ingen presse- eller ytringsfrihet. (Photo by - / AFP) / Brunei

Ekstravagant livsstil

Flere av sultanens 12 barn viser like stor glede i å velte seg i penger. Sønnen, prins Abdul Mateen er aktiv på Instagram og poster ofte bilder av seg selv i forgylte rom, og andre situasjoner som oser penger.

En annen sønn, Prins Azim fikk mye oppmerksomhet da han i 2007 fløy dyre smykker til Mariah Carey med privatfly.

Prins Jefri Bolkiah, fikk bygget en fornøyelsespark som er gratis å besøke. Han bygget også flere hoteller rundt om i verden, og er kjent for sine mange elskerinner. Under finanskrisen i Asia øste han ut så mye penger på 2000 biler, 17 fly og flere yachter, at selv faren reagerte.

FN kritiske

Foruten de groteske straffene som er innført mot homofili og utroskap, har sultanen også forbudt julefeiring. Folk som bryter forbudet mot å feire jul skal heretter straffes med fem års fengsel og bøter på 175.000 kroner (20.000 dollar), selv hvis de bare har på seg «hodeplagg eller klær som ligner på julenissen».

FN og en rekke menneskerettsorganisasjoner er meget kritiske til de nye lovene.

– Jeg appellerer til regjeringen om å stanse iverksettelsen av den drakoniske nye loven som vil være et alvorlig tilbakeslag for folket i Brunei, sa FNs menneskerettighetskommissær Michelle Bachelet tidligere denne uka.

Loven ble først kunngjort for seks år siden, men det har tatt tid å iverksette på grunn av motstand fra menneskerettighetsgrupper og arbeidet med de praktiske detaljene. Nå er den altså trådt i kraft.

Sultanen selv mener Brunei er et deilig land å besøke.

– Alle som kommer til å besøke landet vårt kommer til å ha en herlig opplevelse, og de kommer til å nyte det trygge og harmoniske miljøet, sier Bruneis sultan Hassanal Bolkiah, som har styrt landet eneveldig de siste 51 årene.​​