OVER STREKEN: Inga Marte Thorkildsen går til angrep på de som gjør sitt beste for å gjøre Oslo til en god by å bo i, sier Christian Tybring-Gjedde. Foto: Vidar Ruud og Ole Berg-Rusten/NTB scanpix
OVER STREKEN: Inga Marte Thorkildsen går til angrep på de som gjør sitt beste for å gjøre Oslo til en god by å bo i, sier Christian Tybring-Gjedde. Foto: Vidar Ruud og Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

Tybring-Gjedde til Thorkildsen: – Gå av!

Christian Tybring-Gjedde (Frp) fillerister skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) etter hennes uttalelser om Oslo-politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thorkildsen, som er skolebyråd i Oslo, kom denne uken med kritikk av Oslo-politiet for deres håndtering av vold og trusler ved skoler.

I et Facebook-innlegg skrev Thorkildsen at politiet skremmer vannet av både unger, foreldre og ansatte når uniformert og bevæpnet politi sendes for å håndtere trusselsituasjoner ved skoler.

«Ting kommer ut av kontroll, og det er politiets framferd som forårsaker det», skrev Thorkildsen i innlegget.

– Jeg får mange fortvilte henvendelser fra foreldre og søsken til skolebarn og ansatte på skolene som sier de blir livredde. Jeg er veldig bekymret for at politiets framferd skaper en mer utrygghet i befolkningen, utdypet hun overfor TV 2.

Reagerer skarpt

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde reagerer skarpt på Thorkildsens utspill.

– Uttalelsene til Thorkildsen er så grove at hun burde gå av på dagen, skriver Tybring-Gjedde i en epost til TV 2.

Overfor TV 2 utdyper Tybring-Gjedde at han mener utspillet fra skolebyråden er langt over streken.

– Utviklingen går fra vondt til verre, og hun forsøker å skylde på de som gjør sitt beste for å bekjempe problemene og gjøre Oslo til en trygg by å bo i. Lærere og politiet gjør en kjempejobb, og så går hun til angrep på en bærebjelke i samfunnet som politiet er. Det synes jeg er en skam, sier Frp-politikeren.

Han viser til at politiet ikke skremmer noen, men opprettholder lov og orden og skaper trygghet.

– Det er Thorkildsens omtale av politiet som skaper frykt og lovløse tilstander. I stedet for å skylde på alle andre, bør skolebyråd Thorkildsen ta ansvar for at hennes egne skoler flere steder er i ferd med å miste kontrollen, uttaler Tybring-Gjedde.

Byråden er derimot helt uenig i at skolene er i ferd med å miste kontrollen.

– Vi har i mange år hatt problemer med at barn strever på skolen, og at det er mange som krever såpass mye at det går utover andre medelever og lærere. Dette har jeg allerede tatt tak i, og vi er i gang med en stor satsing som kalles trygge og gode skoler, sier Thorkildsen til TV 2.

– Store nok til å bruke kniv

Det som fikk Thorkildsen til å reagere, var to Twitter-meldinger som Oslo-politiet sendte ut i løpet av kort tid. Hun synes ikke det er riktig å bruke ord som «gjerningsperson» og «mistenkte» når det er snakk om barneskoleelever. Det gir inntrykk av at situasjonen ved skolen er mye farligere enn den er, mener hun.

Christian Tybring-Gjedde understreker på sin side at ungene er store nok til å slåss, bruke slagvåpen og bruke kniv.

– Thorkildsen bør rette sitt engasjement og sinne mot ungdommens foreldre som lever i sin isolerte kulturelle verden og som ikke gidder å tilpasse seg, mener han.

– Du sier at politiet ikke er problemet. Hvor ligger problemet?

– Først og fremst hos foreldre som ikke evner å oppdra barna sine. Det er punkt 1, ingen disiplin hjemmefra og mangel på integrering, for mange av disse sakene handler om barn av innvandrerforeldre som er på utsiden av samfunnet. Det er der Inga Marte Thorkildsen bør legge sine ressurser, i stedet for å kritisere politiet, sier Christian Tybring-Gjedde.

– Tas ikke på alvor

Inga Marte Thorkildsen mener ikke FrP-politikeren tar på alvor de bekymringene som har kommet fra foreldre og ansatte.

– Folk blir redde helt unødig, er ikke det noe vi skal ta på alvor?, spør Thorkildsen.

– Tybring-Gjedde mener uttalelsene dine er så grove at du burde gå av på dagen. Hva tenker du om dette?

– La oss heller snakke om hva vi skal gjøre med at folk blir redde helt unødig. Hvis han har gode innspill å komme med, så tas det imot med takk. Hvis ikke kan han i grunn bare holde seg unna, sier Thorkildsen til TV 2.

Hun påpeker at de som politikere har et stort ansvar for å ikke skape unødig frykt blant befolkningen, og at de skal bestrebe med å oppnå akkurat det, og ikke bidra til en opphauset debatt når det ikke er nødvendig.

– Dessuten må vi huske at dette handler om barn, og da har vi et særlig stort ansvar. Og voksne med makt har et enda større ansvar. Det må Tybring-Gjedde gjerne bruke helga til å reflektere over, sier Thorkildsen.

– Tybring-Gjedde kan holde på med sitt, men vi har viktigere ting å gjøre, slår byråden fast.

Registrert kritikken

Oslo-politiets pressesjef Unni Grøndal sa til TV 2 tidligere denne uken at de har registrert kritikken fra Thorkildsen, men viste til at det er flere hensyn å ta i situasjoner som oppstår og utvikler seg raskt.

– Vi vil ta til oss reaksjoner og se om vi kan bruke andre formuleringer enn «mistenkt» og «gjerningsperson», men vi er også bundet av taushetsplikt, og det er ikke gitt av vi kan identifisere den som det varsles om som elev, for eksempel. Det er viktig å komme ut med så korrekt informasjon som mulig, blant annet fordi hendelser blir spredt veldig raskt i sosiale medier. Den fullstendige og korrekte informasjonen i saken har vi imidlertid ikke før saken er ferdig etterforsket, sa Grøndal.​