– Supporter i verdensklasse

Funksjonshemmede Marius (30) er en supporter helt uten sidestykke. Med stort engasjement og brennende lidenskap skaper han stemning på de fleste idrettsarenaer i hovedstaden.

Du finner dem overalt, i alle kriker og kroker i landet. De supporterne det betyr litt ekstra for. De som lever og ånder for idretten og som stiller opp i både tykt og tynt.

Marius Haugen er en slik for hele Oslo-idretten, og det er ikke bare én klubb som er nær hjertet til supersupporteren.

– Hvis vi skal ramse opp hele den regla der, så tror jeg vi hadde stått her en stund, sier 30-åringen hjemme i omsorgsboligen på Økern.

Hvor mange lag følger du med?

– Det er ikke få, men de fleste er Oslo-lag.

Se reportasjen om verdensklassesupporteren Marius i videovinduet øverst.

Mange kompiser i idretten

«Alle» som har vært på en idrettsarena i hovedstaden de siste 10-15 åra har mest sannsynlig sett eller hørt Marius. Listen med lag som er nært hjertet består av Grorud, Årvoll og Vålerenga i fotball, Grüner og Vålerenga i hockey og ikke minst Oppsal i håndball.

– Marius er real deal altså. Han har kontakter over hele byen og han er så flink til å følge opp. Den gutten der er unik. Det er et privilegium for oss å ha han med, forteller oppmann i Oppsal håndball og kompis, Oddbjørn Halvorsen.

En annen kompis fra idretten er Morten Langli, som han møtte gjennom sin egen fotballkarriere for 15 år siden. Etter det har har de to gode vennene vært mye på Bjerke travbane sammen.

– Det gir han veldig mye å følge med på idrett. Han lever jo med kampene som få andre. Det er hans store lidenskap å følge med på disse ulike lagene, sier Langli.

Og legger til:

– Han kjenner jo folk overalt. Han kommer seg inn og prater med alle. Han er det vi kaller en god nettverksbygger.

– Vår åttende spiller

Det store engasjementet blir satt stor pris på av spillere og støtteapparat overalt hvor han bidrar. I Oppsal har han blitt en viktig del av klubben.

– Marius er alltid til stede. Han er med på alle kamper, og han bidrar med masse glede. I denne klubben er det ikke så mange andre som han. Han er vår åttende spiller alene, sier Oppsal-keeper Eli Marie Raasok etter et bittert tap mot Molde onsdag som var.

– Det er verdensklassesupporter, det er det ingen tvil om. Vi er veldig glade i Marius, og han er en viktig del av Oppsal, legger hovedtrener, Endre B. Fintland til.

På den kampen var selvfølgelig Marius på sin vante plass tre meter over banen i Oppsal Arena.

– Det kunne ikke vært noen andre lag i Oslo i håndball. De er så blide og fornøyde. De kommer alltid bort og hilser på før kamp. Jeg er veldig glad i dem, forteller supersupporteren selv.

For oppmannen, Oddbjørn, er Marius helt avgjørende for at han bruker så mye tid på idretten.

– Jeg vil si at han er en stor del av den gleden jeg har med å engasjere meg i idrett. Det er selvfølgelig spillerne og støtteapparatet også, men Marius er også viktig for at jeg bruker fritida på dette, forklarer Oddbjørn Halvorsen.

– Trommer er for bønder

Før kamp er Marius alltid rolig og optimistisk, men når kampen begynner er det en helt annen person som kommer frem. Med egne supportersanger og rop blir hallen eller banen omgitt av lyd, men bruk av ulike supportereffekter er utelukket.

– Trommer er for bønder. Det er sånt man har i Elverum og Fredrikstad det, sier Marius.

Med det høye energinivået og engasjementet han tar med seg på kamp er det ikke rart at Marius er litt sliten etter kamp. Den helt spesielle supporteren har mange år bak seg i "yrket", men det er ingen hindring.

– Jeg begynner å dra på åra nå, men det går fint, smiler Oslos største supporter.

I Oppsal er de helt klar over hvor heldige de er:

– Det er kongen, det er ikke mer å si, slår Oddbjørn Halvorsen fast.