Analyse

De unge velgerne rømmer fra Ap

Oslo 20190404.Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre før talen til landsmøtet torsdag ettermiddag.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20190404. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre før talen til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje
Arbeiderpartiet taper mest i hovedstadsområdet og nord for Dovre, viser TV 2s stortingsgallup.

Arbeiderpartiet ville tangert katastrofevalget i 2001 og dermed gjort det dårligste stortingsvalget siden 1924, viser stortingsmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 i april.

Partiets oppslutning faller mest blant de unge. Her er støtten langt lavere enn i mars. Blant de spurte under 30 år er SV nå like store som Arbeiderpartiet. Sist de var det var i 2002 da Arbeiderpartiet på nede for telling etter katastrofevalget under ledelse av Jens Stoltenberg.

Blant de som er intervjuet under 45 år er summen av Rødt; SV og De grønne større enn Arbeiderpartiet. De tre partiene er samlet også større enn Arbeiderpartiet i hovedstadsområdet når velgerne blir spurt om hva de vil stemme både ved stortingsvalg og ved kommunevalg, som det er til høsten.

68 prosent av velgerne som stemte Ap i 2017 sier de ville gjort det samme i dag ved et stortingsvalg. 115.000 velgere til de andre partiene på venstresiden, bare 13.000 motsatt vei. Netto mister altså Arbeiderpartiet over 100.000 velgere til partier de enten vil samarbeide med, eller kan bli avhengige av for å styre landet etter neste stortingsvalg. En trøst er det kanskje at de henter litt flere velgere som stemte på regjeringspartiene enn de mister velgere til Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Senterpartiet kan sole seg i glansen av Arbeiderpartiets nedtur. 16,9 ville vært tidenes beste stortingsvalg. Selv bedre enn EU-valget i 1993, et år før folkeavstemningen. Det er bare i 193 og 1994 Kanar TNS har målt høyere oppslutning for Senterpartiet.

Ingen andre partier har like lojale velgere som Senterpartiet. 89 prosent av velgerne fra 2017 sier de ville stemt på partiet ved stortingsvalg i dag. Oppslutningen er mer enn doblet fra mars blant de som er intervjuet over 60 år. Blant de som er intervjuet nord for Dovre er Senterpartiet faktisk det største partiet på denne målingen. Men vi skal være varsomme med å trekke konklusjoner da utvalget i de nordligste fylkene er lite.

Høyre går på en smell med 21,6, ned 3,2 prosentpoeng. 64 prosent av velgerne fra forrige stortingsvalg sier de ville stemt på partiet. Høyres oppslutning faller blant de eldste, noe som kan bli et problem når valget nærmer seg. Partiets oppslutning går mest ned på sør- og vestlandet og i fylkene nord for Dovre.

Frp får 10,4 (+ 0,2). Andelen lojale velgere fra 2017 er 62 prosent. Partiet mister flest velgere til Høyre, men henter en el tilbake fra samarbeidspartneren.

SV kan notere seg for 7,5 prosent. Partiet mister færre tidligere velgere til Arbeiderpartiet enn i mars. Oppslutningen er tre ganger så høy blant velgere under 30 som de over 60.

Rødt får 5,1 (+ 0,3). Ikke siden mai i fjor har partiet vært under sperregrensen.

MDG får 5,0 (+ 1.4). Så gode stortingstall har ikke partiet hatt siden rett før kommunevalget i 2015.

KrF ligger stabilt på 3,7 posent. Partiet mister flest tidligere velgere til Senterpartiet. Denne gang er det også noen få tidligere velgere som sier de vil stemme Arbeiderpartiet, men fortsatt færre enn KRF mister til Høyre og Frp.

Venstre får 3,4 (+1,2). Bare fire av ti velgere er lojalemens to av ti sitter på gjerdet. Bare Høyre har en like stor andel tidligere velgere som er usikre.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige intervjuer av 982 stemmeberettigede i tidsrommet 25. .- 29. mars. 80,6 prosent oppga partipreferanse. De som er intervjuet er de samme som ble spurt om hva de ville stemme ved kommunevalget i høst. Denne målingen er publisert tidligere denne uken.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017. ​

​​

Lik på Facebook