ENORM MASSE: Slik kan et svart hull se ut. Dette svarte hullet har en masse tilsvarende flere milliarder ganger solens. REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Handout/File Photo
ENORM MASSE: Slik kan et svart hull se ut. Dette svarte hullet har en masse tilsvarende flere milliarder ganger solens. REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Handout/File Photo

For første gang får vi se universets mektigste kraft

Historiens første bilde av et svart hull vil etter alt å dømme bli offentliggjort til uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svarte hull er rester etter kollapsede stjerner. Svarte hull har en så enorm tyngdekraft at de suger til seg alt som finnes i nærheten – til og med lys.

Så hvordan ser egentlig et svart hull ut? Selv om hullene i seg selv er usynlige, mener forskere at radiobølger fra gass og støv som svirrer rundt svarte hull kan synes gjennom kraftige teleskoper.

«Banebrytende resultat»

Fremstillinger av svarte hull har hittil vært basert på hvordan vitenskapsfolk forestiller seg at slike fenomener kan se ut – som et mørkt område foran en lysere bakgrunn.

Nå kan vi etter alt å dømme få se et svart hull for første gang. 10. april er det planlagt pressekonferanser i Brussel, Santiago, Shanghai, Tokyo, Taipei og Washington D.C. i regi av Event Horizon Telescope (EHT).

På pressekonferansen vil de første resultatene av EHTs arbeid presenteres. Ifølge National Science Foundation, som arrangerer pressekonferansen i USA, er det et «banebrytende resultat» som vil bli presentert.

Gigant-teleskop

Hele formålet med EHT er å observere svarte hull. Event Horizon Telescope består av flere teleskoper som er koblet sammen for å skape et instrument på størrelse med jorden.

Systemet måler elektromagnetisk stråling fra omgivelsene til de to største kjente svarte hullene – SgrA*, som ligger 26.000 lysår fra Jorden i sentrum av Melkeveien, og M87 i sentrum av Virgo A-galaksen.