Det perfekte påskemåltidet!

Wenche lager nydelig lammelår og sjokolademousse, mens Liora Levi kommer med passende vintips og til påsken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Uten mat og drikke, duger helten ikke.» Wenche lager det perfekte påskemåltidet med lam og sjokolademousse og sommelier Liora Levi gir sine beste påskevin-tips.

Dessert og drikke finner du nederst i artikkelen.

Appelsin, honning og rosmarinkrydret lammestek med ovnsstekte poteter og rotgrønnsaker

Oppskrift til 6-8 personer.

  • 1 utbenet surret lammestek/lår. Beregn ca. 200g benfritt kjøtt eller ca. 250g kjøtt med ben pr person
  • 2-4 fedd hvitløk
  • frisk rosmarin
  • salt, pepper
  • 1 stor appelsin
  • 2 ss honning
  • revet skall av 1 sitron + saft fra 1 appelsin

La kjøttet ligge til temperering på kjøkkenbenken ca. 1 time før steking. Varm stekeovn til 125 grader.

Stikk små hull i steken med en spiss kniv og stikk inn biter av hvitløk og frisk rosmarin.

Skjær appelsin i skiver og legg under surringen på steken.

Varm opp honning slik at den blir flytende (ikke koke), tilsett revet skall fra sitron eller appelsin (kun det gule), saft fra appelsin, salt og pepper og pensle lammesteken.

Stikk inn et steketermometer og sett steken i varm stekeovn.

Stek til steketermometeret viser 64-66 grader (rosa/medium), ca. 2-2 ½ time. Steketid er avhengig av tykkelsen på steken og hvor temperert steken er når den legges inn i stekeovnen og om du vil ha rosa/medium stekt eller gjennomstekt kjøtt.

Etter steking, dekk formen med steken med aluminiumfolie og pakk et tykt frottehåndkle rundt og sett lunt mens grønnsaker og poteter stekes.

Del søtpoteter/poteter, ønskede grønnsaker og løk i båter. Legg i et ildfast fat – gjerne sammen med noen skiver appelsin og tørkede aprikoser (kan sløyfes). Fordel over olje, salt, pepper og urtekrydder og stek i varm stekeovn 200 grader i ca min 45 minutter til alt er mørt. Vend om på poteter og grønnsaker en gang imellom.

Saus

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss sherryeddik eller bringebæreddik
  • ca. 6 dl lammekraft og sjy fra lammesteken
  • ca. 3 dl rømme/créme fraîche
  • salt og pepper

Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent). Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup. Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1 ½ time. Smak til sausen med kraft, salt og pepper.

Er sausen for tynn jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Klementiner fylt med sjokolademousse

  • 200 g mørk kokesjokolade
  • 4 eggeplommer
  • 4 dl kremfløte
  • ½ ts finrevet frisk ingefær (kan sløyfes)

Brekk sjokoladen i biter, legg i en bolle, sett bollen over et vannbad (med kokende vann) til sjokoladen er smeltet.

Rør inn én og én eggeplomme. Avkjøl den smeltede sjokoladen til romtemperatur mens kremfløte piskes til en luftig og myk krem.

Vend den smeltede sjokoladeblandingen, litt av gangen, inn i kremen. Smak eventuelt til med finrevet frisk ingefær.

Fordel sjokolademoussen i klementiner eller dessertglass/små kopper og sett kaldt i 1-2 timer. Server med en «stang» Kvikk Lunsj som tilbehør.

Klementin: Skjær toppen av klementiner, ta ut fruktkjøttet og fylle sjokolademousse i det tomme skallet.

Påskedrikke

Sommerlier Liora Levi sine beste tips til påsken:

  • Hvitvin på papp: Geil Riesling Trocken 2018 fra Tyskland. Pris: Kr. 429,-
  • Rødvin på papp: Giovanni Rosso Barbera Piemonte 2017 fra Piemonte, Italia. Pris: Kr. 495,58
  • Rødvin til påske: Sandalford Margaret River Range Wilyabrup Cabernet Merlot 2017 fra Australia. Pris: Kr. 181.
  • Hvitvin til påske: Pierre Luneau-Papin La Grange Vieilles Vignes 201 fra Loire, Frankrike. Pris: Kr. 189,90
  • Alkoholfritt til påske: Thomas Henry Ginger Beer fra Tyskland. Pris: Kr. 16,90