Bora-Hansgrohe rider Peter Sagan from Slovakia celebrates after winning stage three of the Tour Down Under cycling race in Adelaide on January 17, 2019. (Photo by Brenton EDWARDS / AFP)
Bora-Hansgrohe rider Peter Sagan from Slovakia celebrates after winning stage three of the Tour Down Under cycling race in Adelaide on January 17, 2019. (Photo by Brenton EDWARDS / AFP) Foto: Brenton Edwards

Flandern Rundt - årets mest prestisjefylte endagsritt?

TV 2s sykkelekspert peker ut favorittene til å vinne Flandern Rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommende søndag samles godt over en million mennesker langs den 270 km lange løypa på kryss og tvers i Flandern. En folkefest i masterklassen. For belgierne, og spesielt de fra Flandern, er sykkel religion. Der dyrker man sine helter, og vinneren av Flandern Rundt vil for alltid ha prentet sitt navn inn i sykkelhistorien. Som Alexander Kristoff i 2015.

Distansen borger for et knallhardt ritt, selvfølgelig avhengig av hvor hardt det blir kjørt underveis. Distansen er en ting, rytterne skal forsere 17 krappe stigninger, mange på smale brosteinsveier. De kommer tett, og rytterne slites gradvis ned etter de intense klatringene. Det er vanskelig å restituere seg godt fra den ene til den neste. De smale veiene på den flamske landsbygda gir posisjonskamp. Vinneren av Flandern Rundt må være smart og finne riktig posisjon før de de utfordrende partiene. Sterk og smart i hodet, sterke bein, store lunger og hjerte, finslepen teknikk. Det må være tilstede for å lykkes. Og, et godt lag rundt deg. Ingen vinner Flandern Rundt uten gode og lojale hjelpere.

Søndagens ritt er av de desiderte høydepunktene på sesongens kalender. Sendingen starter kl 10.00, med en solid build-up fra vårt sterke lag på plass i start- og målområdet. Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd kan det som er verdt å vite om søndagens tablå. Ved siden av Alexander, er Dag Otto den eneste nordmann som har besteget pallen i Flandern Rundt. Og, Thor var nær det helt store, da han gikk i bakken på oppløpet i en av sine starter. Bedre fagfolk finnes knapt til å gi våre trofaste seere den nødvendige innside informasjonen før under og etter.

Christian og jeg har gledet oss i lange tider til søndag. Ikke minst fordi de norske rytterne viser svært gode takter i rett tid. Sist søndag vant Alexander Kristoff Gent-Wevelgem, der også Amund Grøndahl Jansen var strålende i et godt Jumbo-Visma – lag. Bittert for Amund å bli innkjørt noen hundre meter fra streken. Men, han har allerede i år markert en klar hevning av sitt gode nivå fra fjoråret. Uansett så blir det folkefest med flamske og belgiske flagg, lukten fra de fleste belgiske ølsorter og frittes. Slikt blir det stemning av.

Hvem vinner? Kandidatene er mange, ikke minst «vår egen» Alexander en Store. Jeg er bedt om å plukke fem favoritter. Du som leser dette, har sikkert dine fem kandidater. Flere forskjellige fra mine. Jeg rangerer ikke etter antatt rekkefølge, men her er mine fem alfabetisk:

  • PETER SAGAN. Sagan vil alltid være der, men for meg virker han litt bak der han har vært på sitt beste på denne tiden av året. Dog han er selvklar på min topp-fem-liste.
  • ZDENEK STYBAR. Tsjekkeren har vist stor form, men hva med rollen i laget til Deceuninck-Quick Step? Får den tidligere verdensmesteren i cyclo-cross muligheten, tror jeg han vil være med i finalen.
  • NIKI TERPSTRA – vinneren fra i fjor. Da var han del av ulveflokken til Quick Step, og med det sterkeste klassikerlaget i bransjen rundt seg. Nå er nederlenderen på nytt lag, et steg ned i divisjonene med Direct Energi. Laget er langt fra like sterkt som i fjor, men likevel er fjorårsvinneren blant mine fem.
  • WOUT VAN AERT – imponerer voldsomt. Selv med en kort landeveiskarriere er han allerede blant de beste i verden, som i cyclo-cross. Van Aert er kaptein på det sterke Jumbo-Visma-laget, der Amund Grøndahl-Jansen har en viktig rolle.
  • GREG VAN AVERMAET. Den regjerende olympiske mesteren har vunnet det meste, men ikke det største rittet i Belgia. Han møter til start på et nytt lag, selv om det er bygget på restene av hans forrige – BMC. Og, det nye laget er langt svakere enn det forrige. Kan være avgjørende i en finale, der han helt må stole på seg selv.

Utfordrere? Selvfølgelig Alexander Kristoff, også Matteo Trentin, Gianni Moscon og vinneren fra onsdagens Dwars Door Vlaanderen og regjerende verdensmester i cyclo-cross, Mathieu Van der Poel. Og, Phlippe Gilbert har jeg ikke en gang på lista. Som flere andre. Det er stor sannsynlighet for at det er en helt annen enn de nevnte som blir søndagens triumfator.