– Man lever to forskjellige liv

Storhamar-kapteinen er kjent for å være høylytt på isen, men i privatlivet er han en rolig familiefar. Nå er Patrick Thoresen endelig klar for sin første NM-finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storhamar - Frisk Asker fra kl. 18.30 på TV 2 Sport 2 og Sumo!

I kjelleren sin på Hamar har Patrick Thoresen et stappfullt troféskap. Blant annet serie- og cupmesterskap fra Russland, Årets norske ishockeyspiller og et NM-gull fra 2000 med Storhamar.

Det er bare ett problem for den tidligere NHL-proffen. Thoresen har aldri spilt i en NM-finale. På fredag har han muligheten.

– Jeg var jo 16 år da jeg vant NM. Den ble ettersendt i posten for jeg var i Riga med U18-landslaget. Det var gøy det også, men det hadde vært gøy å være med på Hamar, forteller kapteinen.

– Føles det som at du har vunnet NM-gull med Storhamar?

– Nei, egentlig ikke. Når du ikke er delaktig og ikke helt til stede, så føler du ikke at du har vært helt med. Jeg håper jo vi kan gjøre noe med det i år.​

​Kronen på verket

Thoresen har ved flere anledninger i karrieren oppnådd utmerkelser ingen annen nordmann har fått før han. Veteranen ble den første nordmannen til å vinne det russiske sluttspillet, Gagarin Cup. I tillegg ble han i 2012 første nordmann som ble valgt ut på et All-star lag i et VM.

Landslagsspilleren fikk to sesonger i NHL. Til tross for sesongene i hockeyens gjeveste liga, er det ikke øverst på veteranens liste over triumfer.

– Det er spesielt å spille i NHL, men høydepunktet er jo de gangene jeg har vært med å vinne i Russland. Det er ikke helt komplett før man har vært med å vinne. Du kan ha mye individuelle utmerkelser, men det å vinne som et lag er noe spesielt. Uansett om det er i Get-ligaen eller KHL, slår Thoresen fast.

35-åringen innrømmer at han har en annen holdning til seier nå, enn for 10 år siden.

–​ Jeg er stolt av det jeg har, men det hadde jo kronet verket med et NM-gull for Storhamar. Jeg lærte meg da jeg var rundt 30 år at man skal nyte når man har mulighet til å vinne noe. Skuffelsen blir bare større og større jo eldre man blir. Man skal ikke ta det å vinne for gitt, forklarer hærføreren.

I fjor hadde Thoresen muligheten til å endelig få spille i en NM-finale da Storhamar slo Lillehammer 4-2 i finaleserien, men i desember dro han tilbake til SKA St. Petersburg for muligheten til å vinne Gagarin cup igjen.

– Det var et bevisst valg at jeg dro i desember. Jeg følte meg ikke ferdig med utlandet og jeg visste at Storhamar i fremtiden også kom til å være et slagkraftig lag. Jeg håpet å få et finalespill og kanskje krone det med et norgesmesterskap senere, sier Storhamar-kapteinen.

Familiefar på dagen, hærfører på kvelden

Thoresen blir omtalt som Storhamars hærfører og lederskikkelse i garderoben, men på dagtid er han en ganske annen person ovenfor barna sine, Mathilde (16) og Fabian (12).

– Det er en bryter som slås på i hver av oss. Viljen til å vinne bare kommer fram. Det er vanskelig å forklare. Sånn man oppfattes på isen, sånn er man hvertfall ikke på hjemmebane. Det er sikkert og visst, forklarer 35-åringen.

–​ Er det et slags dobbeltliv?

DOBBELTLIV: På isen er Thoresen er kjent for å bjeffe i fra seg, men hjemme er det en annen som står for bjeffingen. Foto: Øyvind Brattegard.
DOBBELTLIV: På isen er Thoresen er kjent for å bjeffe i fra seg, men hjemme er det en annen som står for bjeffingen. Foto: Øyvind Brattegard.

– Jeg tror de fleste ishockeyspillere og idrettsutøvere generelt lever litt sånn når man er i sporten sin og bedriver den. Du er jo på jobb og man kobler ut det som skjer i privatlivet. Du kan si at man lever to forskjellige liv, mener Thoresen.

Thoresen-hjemmet er som de fleste andre husholdninger, med to barn og en høylytt hund.

– Det blir litt sånn at man prøver å være et godt forbilde, så er man en vanlig pappa og helt vanlig person når man er hjemme, forklarer Hamarsingen.

Finalen i fare
​Det var mange på Hamar som holdt pusten da Thoresen måtte i garderoben i den andre semifinalen mot Stavanger Oilers. Etter en takling mot kneet fra Oilers-spiller Jakob Lagacé, bekymret mange seg for alvorligheten av skaden.

Thoresen gikk glipp av både kamp tre og fire. Da begynte han selv å tvile også.

– Der og da gjør skaden vondt og du prøver å si til deg selv at dette går over om et par dager. Når det ikke gjør det, så ligger det i underbevisstheten din: «fanken, er dette det siste for i år», forklarer kapteinen.

Det var det ikke for Thoresen. Hærføreren kom sterkt tilbake og var sentral i Storhamars avansement til finalen. Nå spår han en jevn finaleserie.

– Jeg tror det blir en fin finale. Det er to gode lag som spiller god hockey. Jeg fulgte en del med på Frisk sine kamper mot Vålerenga, og det var imponerende å se hva de fikk til der. Det er et skøytesterkt lag med en god miks av spillere. Vi kommer til å møte et Frisk lag som vi må bryne oss på, hevder han.

Thoresen har ikke glemt kaoset og gleden over å vinne i Russland. Nå ønsker han å oppnå det samme i Hamar.

– Det gjør noe med fansen og byen. Du får være en del av det og det er spesielt. Man så hva det gjorde med fansen og byen her på Hamar når Storhamar ikke hadde vunnet på ti år. De fikk endelig gleden av å kunne løfte pokalen igjen. Det har jeg lyst til å oppleve, forklarer den meritterte hockeyprofilen.