Hogne (22) ble erklært klinisk død etter russebussulykke – ingen straffes

Hogne (22) sto på taket av russebussen da han ble truffet i bakhodet i en tunnel. Politiet har nå henlagt saken mot både sjåføren og eierne av russebussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Midt på natten 12. mai 2016 ble livet til Hogne Borgen Brekke endret for alltid.

Han var musikkansvarlig på «Black Rock City», russebussen som var involvert i en alvorlig ulykke i Arnanipatunnelen.

Ved 02-tiden denne natten klatret Hogne opp en stige inne i bussen, gjennom takluken, for å fikse aggregatet som sto på taket. Han ville fikse problemet med anlegget, så kameratgjengen kunne spille musikk i bussen.

Bussen kjørte inn i en tunnel da det plutselig gikk galt.

Erklært død

Hogne ble truffet i bakhodet av armatur i tunneltaket, falt momentant, mistet bevisstheten og store mengder blod.

Familien ble tilkalt. Etter noen timer fikk de beskjed om at Hogne var klinisk død.

I fem dramatiske døgn våket de ved sykesengen. Der lå Hogne tilkoblet pustemaskin, før nye undersøkelser og nye inngrep ga håp om at yngstemann i familien kanskje likevel kunne overleve.

Etter lange opphold på intensiv- og nevrologisk avdeling, begynte et halvt års innsats på Nordåstunet rehabiliteringssenter. I januar i 2017 fikk Hogne endelig flytte hjem igjen.

Dårlig teknisk stand

Ifølge Bergens Tidende har etterforskningen vist at Hogne gikk på busstaket mens bussen var i fart, og han ble truffet av en gjenstand da bussen var på vei gjennom Arnanipatunnelen.

Russebussen var, ifølge politiet, i dårlig teknisk stand og hadde en rekke feil og mangler. De slår likevel fast at det ikke var noe av dette som i seg selv medvirket til ulykken.

– Det var flere medeiere. Ingen er blitt straffeforfulgt for feil og mangler som bussen hadde, sier politiadvokat Kjetil Linge Tomren.

Ingen bevis

Sjåføren, som var hentet inn fra Litauen, har i avhør forklart at han ikke visste det at det var en russ på taket.

Gjennom etterforskningen har politiet ikke funnet bevis for at sjåføren kan klandres.

Den skadde russen, nå 22-årige Hogne Borgen Brekke, ble erklært klinisk død etter ulykken.

Hjerneskade

Begrepet «klinisk død» brukes av og til om kritisk syke personer som reddes fra døden med et nødskrik. Men flere eksperter innen medisin mener begrepet er både uheldig, feilaktig og skaper forvirring om grensen mellom liv og død.

Det som i alle fall er hevet over enhver tvil er at Hogne fikk en varig hjerneskade og lidelsen afasi etter ulykken. Men ifølge moren går det overraskende bra med utviklingen hans.

Allerede året etter ulykken talte Hogne til russen og oppfordret dem til å være forsiktige.

TV 2 har snakket med Hognes mor og far. De ønsker ikke kommentere at ingen blir stilt til rettslig ansvar etter ulykken.