Porto-spiss kan kopiere Champions League-legender mot Liverpool

– Det vil være ekstremt godt gjort, sier TV 2-ekspert om prestasjonen Moussa Marega (27) kan klare tirsdag.

Se Liverpool – FC Porto på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 1 fra 20.00 (kampstart 20.55)

Tirsdag starter kvartfinalene i Champions League, og på Anfield skal Liverpool ta imot FC Porto.

I front hos gjestene finner man en av denne sesongens store profiler i turneringen, 27 år gamle Moussa Marega, som virkelig har fått folk til å heve øyenbrynene denne sesongen.

Landslagsspissen fra Mali har scoret i hele seks Champions League-kamper på rad, og kan tirsdag bli kun den fjerde i turneringens historie til å score i sju strake kamper. I så fall leverer han en prestasjon som kun Ruud van Nistelrooy, Edinson Cavani og Cristiano Ronaldo har gjort før ham.

– Det er enormt imponerende, og spesielt om en tar med i betraktningen at han er i rute til å skulle gjøre det for et lag som ikke er blant utfordrerne. Andre før ham har gjort det for lag som man kanskje forventet at skulle gå hele veien. Det vil være ekstremt godt gjort om han klarer å skyte seg inn i det selskapet, sier TV 2s blogger og fotballekspert Mina Finstad Berg.

For ordens skyld: Både van Nistelrooy og Ronaldo (to ganger) forlenget også rekkene ytterligere ved å score også i kampene etter sin sjuende.

Utrolig reise - dro til Tunisia uten å få spille

Kun Lionel Messi og Robert Lewandowski (begge åtte) har scoret flere mål enn Marega i den inneværende ordinære Champions League-sesongen, og Porto-spissen har virkelig slått tilbake etter det som var trøblete år. For fem år siden slet han med pengene i Amiens på nivå tre i Frankrike, og skulle få et sårt tiltrengt oppsving i tunisiske Espérance de Tunis.

– Jeg tjente veldig dårlig da jeg spilte for Amiens, og hadde det trangt økonomisk. Så fikk jeg et lukrativt tilbud fra Tunisia, og med de pengene kunne jeg hjelpe familien min, som slet. Jeg nølte ikke et sekund og dro på flekken, sier Marega i et intervju med UEFAs eget Champions League-magasin.

Byråkratiske problemer gjorde imidlertid at det ikke ble et eneste minutt i tunisisk fotball på angriperen, men han hadde allikevel vist nok til å få muligheten i Marítimo i Portugal, og derfra var veien kort til grønnere gress i Porto. To halve sesonger i Madeira holdt til at dragene bladde opp, og i sin første hele sesong ble han toppscorer for Porto med 22 ligamål i 2017/18.

– Et konstant uromoment

Finstad Berg holder Marega som en av de mest spennende spillerne å følge hele denne Champions League-sesongen, og mener hans blotte tilstedeværelse i returoppgjøret mot Roma i forrige runde var avgjørende for at portugiserne i det hele tatt fremdeles er igjen i turneringen.

– Det at han var tilbake fra skaden som holdt ham utenfor den første av de to kampene forrige runde var helt avgjørende, for i det oppgjøret var han den store spilleren. Han la ned en enorm arbeidsinnsats, var matchavgjørende i begge ender og et konstant uromoment for Roma-spillerne, sier hun.

Da scoret Porto-profilen altså i sin sjette kamp på rad i turneringen denne sesongen, og skjøt seg inn et selskap bestående av de tre overnevnte, samt Marouane Chamakh og Buruk Yilmaz. Selv holder han debutscoringen i Champions League meget høyt.

– Mitt første mål mot Galatasaray i Champions League var en helt fantastisk opplevelse. Det er første gang i mitt liv jeg har kjent en så dyp glede. For en spiss er mål det viktigste. Du kan være teknisk god, sterk og rask, men scorer du ikke, lykkes du ikke, sier Marega.

– En audition på hans reelle nivå

Maregas seks scoringer har kommet i kamper mot Galatasaray, Lokomotiv Moskva, Schalke og Roma, og TV 2-eksperten er nå spent på å se 27-åringen mot det som må kunne betraktes som motstand ett hakk høyere opp på stigen.

– De hadde kanskje ikke den enkleste puljen, men flere av de lagene er vriene å møte. Allikevel kan man se på Liverpool-kampen som en audition på hans reelle nivå. Nå skal han opp mot en motstander som vanligvis er mer solid defensivt, og det blir spennende å se hvordan han takler det, sier Finstad Berg.

Porto-fansen ser neppe til oppgjøret med særlig gledelige minner, all den tid de tapte 0-5 sammenlagt mot de røde i åttedelsfinalen i samme turnering for et drøyt år siden. Totalt har engelskmennene 3-3-0 mot Porto i europeisk sammenheng,

PS! Porto vant hele Champions League i 2003/04-sesongen, men har siden den gang ikke vunnet en eneste av sine tolv sluttspillkamper på bortebane i turneringen.

Se Liverpool – FC Porto på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 1 fra 20.00 (kampstart 20.55)

Scoringsrekke-kongene:

  • Cristiano Ronaldo, Real Madrid, 2017-18. Scoring i ti kamper på rad.
  • Ruud van Nistelrooy, Manchester United, 2002-03. Scoring i ni kamper på rad (ti om man inkluderer kvaliken)
  • Cristiano Ronaldo, Real Madrid, 2013-14. Scoring i åtte kamper på rad.
  • Edinson Cavani, PSG, 2016-17. Scoring i sju kamper på rad.