Drømmevarme i dag: – Det er fantastisk

Bergen ble landets varmeste sted torsdag. Topptemperaturen ble sommerlige 19,3 grader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk på sørvestlandet kan vurdere å hente frem shortsen og ta langhelg. Nå blir det nemlig sommervarme i Bergen og sørover langs kysten de to neste dagene.

Meteorologisk institutt spekulerte i om man kan få se 20-tallet på gradestokken torsdag, men trodde mest på 18.

Fasiten ble hele 19,3 varmegrader i Bergen. Det ble årets varmeste og landets høyeste temperatur.

STORM.NO: Sjekk været for der du er

Første fine vårdagen

StormGeo har også varslet 18 grader, men presiserer at 16 til 17 grader er det mest realistiske.

– Vi venter den første virkelig fine vårdagen. Det kan bli opp mot 18 grader lokalt på sørvestlandet, men det er mulig makstemperaturen vil ende på 16-17 grader, forteller vakthavende meteorolog hos StormGeo, Mariann Aabrekk.

Det er imidlertid langt opp til varmerekorden for april i Bergen som er på 25,5 grader satt 29. april 2000. Landsrekorden er på 27 grader. Årets varmeste målte temperatur i Norge er 18.8 grader.

– Akkurat nå er det mellom 10 og 11 grader i Bergen og rundt seks grader i Oslo-området. Det blir en fin dag også der, men her vil det neppe komme over 15 grader, sa Aabrekk til TV 2 rundt klokken 11.

Knallværet gjør at «værsyke» vestlendinger søker seg utendørs, noe utelivsbransjen vet å utnytte.

Simon Valland, daglig leder på restauranten Kippers på USF Verftet, forteller til Bergensavisen at han bestilte 2000 liter ekstra øl da han sjekket værmeldingen på mandag.

– De neste dagene blir et lite prøvehopp før sommeren. Våre forberedelser er veldig enkle: Ha nok. Vi forventer å selge 1000-2500 liter øl denne uken. Det begynner allerede å komme folk, men storinnrykket er mellom klokken 14 og 17 i dag, sier Valland til TV 2 torsdag formiddag.

– Fantastisk

Arne Mæland (67) er en av dem som har startet utepils-sesongen i dag. Han har tatt turen til Bergen fra Odda sammen med en større gjeng, og nyter en utepils iført skjorte og solbriller.

Arne Mæland nøt kald drikke utendørs i Bergen sentrum torsdag formiddag. Foto: TV 2
Arne Mæland nøt kald drikke utendørs i Bergen sentrum torsdag formiddag. Foto: TV 2

– Det er nydelig. Vi kom helt fra Odda til Bergen bare for å nyte sola. Det er helt fantastisk, sier han til TV 2, til latter fra de andre.

– Hvordan føles det å kunne sitte utendørs og nyte været nå?

– Nå er det sommer slik jeg ser det. Det virker som det er 20 til 25 grader, sier Meland til TV 2.

Se intervjuet og detaljer fra meteorologen øverst.

I helgen er det også varslet mildere vær enn normalt, men temperaturen synker litt, før det blir noe kjøligere i neste uke.

– Det blir gode temperaturer også i morgen, med varme temperaturer, men inn i helgen synker temperaturene noe, så man må nyte det mens man kan, sier meteorolog Ina Ynnesdal som også har tatt turen ut i Bergens-sola.