REAKSJONER: Oppgaven har vekket reaksjoner, og rektor beklager nå. Foto: Kanalen
REAKSJONER: Oppgaven har vekket reaksjoner, og rektor beklager nå. Foto: Kanalen

Elever ble oppfordret til å «finne negeren» i skoleoppgave

Barneskoleelever fikk i oppgave å «finne negeren» i oppgaveheftet fra 1976.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elever ved Holla 10-årige skole var de som fikk i oppgave å peke ut en mørkhudet person, blant ting som melk, mark og mus.

Det var Kanalen som først omtalte saken.

Fra 1976

Ifølge NRK var lekseheftet som inneholdt oppgaven fra 1976. Oppgaven gikk ut på å sette strek mellom bilder og tekst.

Ved et annet tilfelle i heftet er en oppgave illustrert med et bilde av mørkhudet gutt og ordet «neger», der ordet skal staves.

Rektor Anne Lindgren sier til NRK at heftet skulle vært fjernet for lengst, men har ved en feiltakelse blitt liggende.

Nylig ble heftet delt ut til elever av en lærer ved småskoletrinnet, på tross av at skolen har jobbet med å luke ut utdatert skolemateriell.

– Det er en veldig trist sak. Det var et arbeidsuhell, og vedkommende lærer er fryktelig lei seg for at dette har skjedd, sier rektor til TV 2.

Skolen har sendt ut brev til elevenes foresatte, der hun beklager det som har skjedd, og oppfordrer dem til å ta kontakt om noe skulle være uklart.

– Vi skal fortsette å ivareta elevene. Vi er en mangfoldig skole med mange tospråklige elever som gir oss veldig mye. Vi legger oss flate, sier rektoren.

Håpløs oppgave

Daglig leder ved antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, mener at oppgaven er håpløs, men er positiv til at skolen reagerte raskt.

– Både bildet og ordet illustrerer at det er en utpreget stereotyp, og selv om mange tenker at ordet neger er nøytralt, så viser dette at det er en stereotyp, sier Steen.

Han understreker likevel at det er bra læreren rydder opp, men at det kunne vært gjort tidligere.

– Kan det påvirke språkbruken hos elevene ved skolen?

– Barn får ideer til erting og mobbing overalt, så det kan skje. Men siden dette er ett tilfelle, og skolen reagerte raskt, så tror jeg ikke dette vil påvirke, sier Steen.

Steen sier at særlig eldre mennesker tenker i større grad at det er greit å bruke ordet, selv om det var et sterkt belastet ord også i norsk historie, allerede fra slavetiden.

– På 50 og 60-tallet var det ikke nødvendigvis et ondskapsfullt ord, men generelt sett omtalte det noe en hadde ganske rare oppfatninger av. Dem vi bruker ordet om foretrekker at vi ikke bruker ordet, sier Steen.