Takket være Obama får de David Cameron til Oslo

Eks-statsministeren som igangsatte brexit-kaoset kommer til Norge i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to unge gründerne bak Oslo Business Forum, Christoffer Omberg(25) og Marius Røed Wang(26) har invitert den tidligere statsministeren i Storbritannia, David Cameron til Norge.

– David Cameron er jo en mann som har stått i stormen, tatt tøffe valg og grep. Vi tror at norsk næringsliv og norske politikere har mye å lære av ham, sier Marius Røed Wang. Cameron har holdt en lav profil siden han gikk av etter å ha tapt folkeavstemningen i 2016, men har ikke utelukket et politisk comeback.

– Han var også mannen bak folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU, hvor han ledet «remain» - kampanjen. Med sin brede erfaring kan Cameron hjelpe oss å bedre forstå dynamikken mellom politikk og næringsliv, samt gi et uovertruffet perspektiv på EUs fremtid, og Storbritannias sted i verden etter Brexit, sier Christoffer Omberg, De har fått CNN-journalist Richard Quest til å intervjue Cameron på konferansen i september. Det er mange spørsmål å stille.

– Hva slags borgerkrig foregikk innad i regjeringen på den tiden? Hva tenkte han på. Hvorfor i all verden setter du igang noe du ikke aner utfallet av og som kan kaste landet ditt ut i kaos, og som kan ødelegge økonomien, sier Quest til TV 2.

– Tror du han kan komme tilbake til politikken?

– (Tenker seg om) Nei ! Og neste spørsmål er da om det britiske folket vil ha ham tilbake? Sannsynligvis ikke, sier CNN-journalisten. Han har dekket Brexit tett og tror det er mulig å få til en avtale neste uke.

– Min gjetning, og det er en gjetning, at hun får til en avtale som går igjennom neste uke. Og Storbritannia forlater EU den 22.mai.

CNN-profilen Richard Quest skal grille David Cameron på Oslo Business Forum i september. Foto: Elin Sørsdahl / TV2
CNN-profilen Richard Quest skal grille David Cameron på Oslo Business Forum i september. Foto: Elin Sørsdahl / TV2

– Du tror ikke på en Brexit uten avtale?

– Underhuset kan rope ut «ingen avtale» så mye det klarer. Men hvis de ikke har noen avtale, og ikke har en plan om hvordan de kan få en avtale, så vil EU si nei, sier Quest.

Ifjor fikk grunderne Obama til konferansen sin og det har hjulpet i år.

– Når vi henter inn en personlighet som Barack Obama, så gir det også muligheter til å hente inn andre dyktige foredragsholdere og politikere, sier Omberg.

– Det handler vel litt om penger også? Han får godt betalt?

– Han får til smør på brødskiva.

– Angrer ikke

Cameron var aldri for å gå ut av EU, men tok beslutningen om en folkeavstemning for å stagge EU-skeptikerne i eget parti. Det fikk store konsekvenser for ham. Han ble statsminister i 2010 og gjenvalgt i 2015.

Etter det uventede nederlaget i folkeavstemningen gikk han av både som statsminister og partileder i juli 2016 og ble etterfulgt av Theresa May.

I et sjeldent intervju med BBC og andre reportere i januar, sa han at han ikke angret på folkeavstemningen. Den korte uttalelsen ble gitt på dørterskelen på hans hjem i Notting Hill, i forbindelse med at Cameron kom hjem fra ferie i Costa Rica.

Lanserer bok

Cameron har vært fraværende i brexit-debatten de siste tre årene. Han er i ferd med å skrive ferdig sine memoarer, som nettopp skal lanseres i september. De skulle vært lansert sist august, men Cameron har ikke ønsket å gi dem ut før brexit har skjedd.

Britiske aviser har skrevet om hans «designer-campingvogn» til nærmere 300.000 kroner han har plassert i hagen på landsstedet i Cotswolds. Denne er brukt som skrivestue. Cameron har en rekke styreverv, blant annet i UK-China Investment Fund og tar også klekkelig betalt for å holde foredrag.

Til konferansen i september kommer også professor ved London Business School.

– Vi tar sikte på å finne et variert spekter av personligheter, samt emner som er engasjerende og relevante når konferansen går av stabelen. Det handler om å finne den perfekte kombinasjonen av de større navnene fra næringslivet kombinert med de ukjente, «uslepne diamantene», sier Omberg.