ÅPNET MØTET: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre talte til landsmøtet torsdag ettermiddag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ÅPNET MØTET: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre talte til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

TALte TIL LANDSMØTET:

– Makan til mangel på styring av justissektoren!

Torsdag talte Jonas Gahr Støre til Arbeiderpartiets landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høstens kommunevalg nærmer seg og partiene ruster opp til valgkamp. Torsdag startet Arbeiderpartiets landsmøte, som åpnet med partilederens tale i Folkets Hus i Oslo.

Jonas Gahr Støre innledet talen med å fortelle om sin mor, som bor på sykehjem.

– Det som preger meg mest i mitt liv nå er forholdet til moren min, fortalte han et samlet landsmøte.

– Sammen med tusenvis av andre i dette landet lever mor med demens. Og det er veldig vondt. Det er vondt for mor fortsatt, tror jeg, og det er vondt for oss som er pårørende, fortsatte han.

Dette brakte Støre over til det han trakk frem som det viktigste for partiet frem mot kommunevalget, nemlig velferdspolitikk.

– Vi trenger ikke høyrepolitikk, vi trenger sterkere fellesskap, sa han.

Justis og kriminalitet

Partilederen snakket også om kriminalitet og justis i sin tale. Blant annet trakk han frem den hyppige utskiftningen av justisministere de siste årene.

Fredag forrige uke presenterte Erna Solberg Jøran Kallmyr som sin nye justis- og innvandringsminister etter Tor Mikkel Waras avgang. Tidligere har Anders Anundsen (2013-2016), Per-Willy Amundsen (2016-2018), Per Sandberg (2018) og Sylvi Listhaug (2018) takket for seg.

– Maken til mangel på styring av justissektoren har Norge aldri sett. Syv justisministere på seks år, sa Støre i sin tale.

På nyåret satte TV 2 fokus på hvordan politireformen har endret hverdagen for ansatte i politiet med flere oppgaver, mer ressurskrevende arbeid og flere steder færre personer til å utføre jobben.

Nettopp denne tematikken tok Støre opp i sin tale til landsmøtet.

– Noe av det sterkeste for meg det siste året har vært historiene til ofre som venter og venter på et politi som har blitt fjernere og fjernere fra folk, sa han i talen og fortsatte senere:

– Åtte av ti av politiets egne ansatte har mistet troen på en politireform som er gjennomført stikk i strid med det vi ble enige om.

Til klimastreikerne

De siste ukene har det vært stort fokus på klima, blant annet skoleelever som har streiket for miljøet i hele verden – også i Norge.

– Tørke, flom og ras og skogbranner og hvis vi ikke handler, er det bare begynnelsen. Derfor streiker barna våre, derfor streiker ungdommen vår, sa Ap-lederen.

Og til barna og ungdommene som streiker for klima sa han:

– Vi ser dere, vi forstår dere, vi tar utfordringen.

Hyllet Brundtland

Støre pekte også på viktigheten av metoo-bevegelsen i sin åpningstale.

– I arbeidslivet, ja, jeg vil si i livene våre, har det skjedd noe annet viktig det siste året. metoo. Også det en kamp for frihet, mot maktmisbruk og urettferdighet. Kvinner fant mot til å stå fram. Og gjennom det endret de samfunnet. Og de endret oss, sa han fra talerstolen.

Videre gikk han inn på hvordan metoo-kampanjen har preget partiet det siste året, med blant annet varslene mot tidligere nestleder Trond Giske, som trakk seg som følge av varslene mot ham.

– Da også vi fikk saker og varsler i vinter var det tøft. Dere vet hvorfor. Men det var, og er, et nytt, stort fremskritt for likestillingen. Vi sto, og skal alltid stå, på riktig side av det tidsskillet, som metoo er for kvinner og for likestilling, fortsatte han.

Han trakk også frem Brundtlands historiske kvinneregjering og hyllet den tidligere statsministeren for hennes bidrag til likestillingen.

– Takk til deg og alle dere kvinner som har vist vei, sa han til Brundtland, som satt i salen. Brundtlandt mottok stående og jublende applaus fra den stappfulle salen.​

Videre tok han for seg det omdiskuterte temaet pappapermisjon. Spesielt kritiserte han Høyre for sin politikk rundt pappapermisjon.

– De vingler så mye at selv pappaer kjenner morgenkvalme!​