Tallknusernes dom: United blir nummer seks

En topp fire-plassering har vært innenfor rekkevidden til Manchester United etter Ole Gunnar Solskjær tok over, men etter tapet for Wolverhampton har de røde djevlene minst sannsynlighet av alle topp seks-lagene til å spille i Champions League neste sesong i følge Norsk .Regnesentral.
En topp fire-plassering har vært innenfor rekkevidden til Manchester United etter Ole Gunnar Solskjær tok over, men etter tapet for Wolverhampton har de røde djevlene minst sannsynlighet av alle topp seks-lagene til å spille i Champions League neste sesong i følge Norsk .Regnesentral. Foto: Paul Ellis
Manchester City vinner Premier League og Ole Gunnar Solskjær må forberede seg på at Manchester United mest sannsynlig spiller i Europa League neste år – om vi skal tro på statistikken.

Hva spår du? Prøv TV 2s tabell-kalkulator her!

TV 2 har i samarbeid med Norsk Regnesentral simulert seg frem til hvordan Premier League-tabellen mest sannsynlig vil se ut ved sesongslutt.

Alle kampene som er igjen av sesongen ble simulert 50 000 ganger, noe som ga tilsvarende antall ulike tabeller. Disse ble slått sammen for å kunne gi det mest sannsynlige utfallet.

Dem som tar de fire øverste plassene i Premier League får spille i Champions League neste sesong. En annen vei inn er å vinne turneringen, eller å vinne Europa League.

Bare ved ett tilfelle vil fjerdeplassen ikke få Champions League-billett: At begge lagene som havner utenfor topp fire vinner hver sin europeiske turnering.

Arsenal og Tottenham tar Champions League-plassene

Ut ifra tallene er både Manchester City og Liverpool sikret en topp fire-plassering, uansett hva som skulle skje. Av de fire lagene som kriger bak dem er det mest sannsynlig at Arsenal og Tottenham tar to av de fire øverste plassene.

Prosentsjansen for å bli topp fire:

Arsenal ligger best an.

Arsenal 71,3%
Tottenham 68,5%
Chelsea 36.0%
Manchester United 24,1%

 

Det betyr at Chelsea og Manchester United må belage seg på å spille Europa League neste sesong, selv om Manchester United har hatt en god periode etter Ole Gunnar Solskjær tok over som hovedtrener.

– Det så lyst ut i starten for Solskjær, men nå har de gitt fra seg det overtaket de hadde. Hvor hardt han satser på kvartfinalekampene i Champions League mot Barcelona blir avgjørende for ligaplasseringen, for det er kamper som kommer til å kreve mye av dem både fysisk og psykisk, sier TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg.

Chelsea kan gjøre som Manchester United gjorde i 2016/2017-sesongen – å vinne Europa League og dermed få en billett til den gjeveste turneringen. De røde djevlene kan kvalifisere seg samme vei, men har et tøffere utgangspunkt i og med at de spiller i Champions League.

– I Europa League er Chelsea favoritter sammen med Arsenal og Napoli samtidig som Eintracht Frankfurt er en joker. Chelsea har kanskje en lettere vei til finalen enn Arsenal. Selv mener jeg Napoli har det høyeste toppnivået og er en klarere favoritt siden de ikke har noe å spille for i Italia, sier Finstad Berg.

Ifølge Norsk Tipping den 4. april 2019 ligger Manchester United på 15.00 i odds på å vinne Mesterligaen, noe som tilsvarer 6,66 prosent sannsynlighet.

Hva spår du? Prøv TV 2s tabell-kalkulator her!

Manchester City blir seriemester

Av de kampene som er igjen av sesongen, er det noen få som peker seg ekstra ut i tittelkampen.

Manchester City skal spille hjemme mot Tottenham den 20. april og borte mot Manchester United den 24. april. I tillegg skal Pep Guardiolas menn spille to kamper mot Tottenham i kvartfinalen i Champions League, den siste av de to kun tre dager før de møtes i Premier League.

Liverpool har derimot et lettere program fremover, statistisk sett. Den eneste topp-seks-motstanderen de møter er Chelsea, og den kampen skal spilles på Anfield den 14. april. I Champions League møter de FC Porto før og etter møtet med Chelsea.

– Det er en liten fordel for Manchester City siden de leder med ett poeng og har en bedre målforskjell. Det er vanskelig å se for seg at de skal gi det fra seg, men Liverpool har et mye bedre program. Kampene Liverpool-Chelsea og Manchester City-Tottenham tror jeg blir avgjørende, sier Finstad Berg.

Likevel er Manchester City knappe favoritter til å stikke av med seieren til slutt. Ut ifra tallene fra Norsk Regnesentral er det 54 prosent sjanse for at Manchester City vinner Premier League, og 46 prosent sjanse for at Liverpool vinner.

Sjansen for at et annet lag vinner årets Premier League er tilnærmet lik null. Det laget som kan få den høyeste poengsummen utenom Manchester City og Liverpool er Arsenal, i og med at de har én kamp mindre spilt. Vinner «The Gunners» de sju siste kampene, ender de med 84 poeng. Dette er fire og fem poeng mer enn det Manchester City og Liverpool har nå.

Cardiff blir med Fulham og Huddersfield ned

Samtidig ble det regnet ut hvilke lag som mest sannsynlig kommer til å rykke ned. Allerede seks runder før slutt har Fulham og Huddersfield rykket ned.

Foreløpig ligger det walisiske laget Cardiff på nedrykksplass med fem poeng opp til både Burnley, Southampton og Brighton. Denne luken blir for stor til å kunne tas igjen ifølge simuleringen, som gir Cardiff 77,2 prosent sjanse for å rykke ned.

– At de rykker ned overrasker meg svært lite. Vi har vel sett en stund at det fort vekk er Cardiff som blir det tredje laget ned en divisjon. Jeg kan ikke se for meg hvordan de skal klare å ta igjen de over seg, sier Finstad Berg.

Utenom Cardiff er Burnley det laget som mest sannsynlig rykker ned, men en sannsynlighet på 12,4 prosent. Etter det følger Brighton med 5,7- og Southampton med 2,6 prosent.

Hva spår du? Prøv TV 2s tabell-kalkulator her!

Lik TV 2 Sporten på Facebook