Norunn om 15-åringen: – Jeg synes faktisk litt synd på han

15-åringen som slo Norunn Lemberget (82) i ansiktet blir truet med hevn på sosiale medier. Det synes ikke Norunn noe om.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lokalsamfunnet på Rena er rystet etter at en 15 år gammel gutt slo Norunn Lemberget (82) i ansiktet i sitt eget hjem mandag kveld.

– Jeg satt i stua og så på TV. Så hørte jeg det kom noen ungdommer. Plutselig hørte jeg det smalt i postkassen, sa Norunn til TV 2 onsdag morgen.

Da hun tittet ut av Norunn ble bekymret for bilen, som sto like i nærheten. Hun gikk ut og konfronterte ungdommene, og ba de slutte.

– Jeg vil dere skal fjerne dere herfra, for her har dere ikke noe å gjøre, sa jeg. Da fikk jeg ikke noe svar.

Føler med gjerningsmannen

Hendelsen ble filmet, og videoen ble spredt som ill i tørt gress i sosiale medier tirsdag og onsdag. Etter voldsepisoden har gjerningsmannen mottatt grove trusler på sosiale medier. Det synes ikke Norunn noe om.

– Jeg synes faktisk litt synd på han nå etter at videoen ble spredt, for nå er han boikottet alle plasser, sier hun til TV 2.

Da Norunns gode venninne, Grethe Vermundsberget, hørte videoen om fikk hun sjokk.

– Jeg synes det er helt grusomt, og jeg hadde lyst til å grine. Jeg trodde Rena var trygt, men jeg innrømmer at jeg ikke går ut etter det er mørkt, sier Grethe.

Men til tross for at hun avskyr hendelsen, føler også hun med 16-åringen.

– Det er ikke noe bra, langt ifra. Han ødelegger veldig for seg selv for veien videre, så det er veldig synd på han egentlig, sier hun.

Videoen

De fleste TV 2 har snakket med i lokalmiljøet på Rena har sett videoen. Det til tross for at politiet har advart sterkt mot å både se og dele videoen.

– Vi har sett hva som har skjedd, det er ikke noe fint, sier elev Vegard Hvidsten.

– Måten jeg fant videoen var at en jente fra Danmark hadde delt den, og siden hun delte den på var en side fra Bergen. Så det har blitt ganske stort veldig fort, sier Kathrine Schjervheim.

Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, uttalte onsdag ettermiddag at filming av voldsepisoder ikke er noe nytt, og at det både bringer med seg positive og negative konsekvenser.

– Filming bidrar ofte til at offeret får større lidelse. Men det som er spesielt er at man finner gjerningspersonene med en gang når man lager en video. Slik gjør de seg sårbare. De kan brukes i rettsaken og da ser også volden verre ut enn det den er når de forteller om den, sa hun til TV 2.

Også hun advarer sterkt mot spredning av denne videoen.

Massiv støtte

Det har gått tre dager siden voldshendelsen som nå ryster Norge. Norunn forteller at hun har fått massiv støtte de to siste dagene.

– Jeg har fått så mye støtte. Jeg har fått blomster og telefonen har ikke stått stille. Mange har ringt og jeg har fått mange meldinger. Det er godt, sier Norunn.

Da er det også ekstra godt å ha en god venninne som Grethe.

– Det hjelper at vi går tur og tar en kaffe og prater om tingene. Jeg var her i går også, forteller Grethe.

Knivran av yngre gutt

I en tidligere pressemelding har politiet uttalt at de ser alvorlig på saken, og at de har satt inn alle tilgjengelige ressurser i arbeidet med den. De fire ungdommene har tilsynelatende begått flere lovbrudd i løpet av kort tid, tirsdag kveld.

– Vi så med en gang på saken som så alvorlig at vi satt alle tilgjengelige ressurser inn i etterforskningen. Vi vet at slike hendelser kan skape uro og utrygghet i et lokalsamfunn og vi er derfor i gang med etterforskning av saken og oppfølging av ungdommene, sier politioverbetjent i Innlandet politidistrikt, Roger Næss.

Det er opprettet flere saker og per nå er politiet kjent med følgende straffbare forhold, som kan være knyttet til ungdommene:

  • Vold mot en kvinne på over 80 år
  • Ran av en yngre gutt
  • Trusler med kniv
  • Flere tilfeller av skadeverk ved at dekk på biler er skåret opp, ruter på biler er knust i tillegg til knust vindu på en av stedets puber
  • Bæring av kniv på offentlig sted
  • Andre ordensforstyrrelser
  • Forsøk på ildpåsettelse

Den yngre gutten som ble ranet, var en tilfeldig forbipasserende. Politioverbetjent Roger Næss sier til TV 2 at det dreier seg om et knivran.

– De truet til å gi fra seg penger, og det ble brukt kniv. Vi er også kjent med at det har vært trulser med kniv mot annen ungdom fra samme institusjon tidligere på dagen, sier Næss.

Politiet mener også de kan bevise at ungdommene har forsøkt å påføre vannskader på en lokal idrettshall, og de har forsøkt å tenne på en lagerrampe tilknyttet en lokal dagligvarebutikk.​

Politiet gjennomførte avhør med tre av de mistenkte tirsdag kveld.

– Så langt viser de heldigvis anger på det de har gjort. De har i all hovedsak erkjent det som er gjort, sier Næss.​

Vil granske

Onsdag uttalte fylkesmannen til TV 2 at de vil undersøke om det har forekommet noe kritikkverdig ved institusjonen i forkant av voldhendelsen.

– Vi vil undersøke om det har vært svikt i systemet, eller om disse hendelsen skyldes uheldige omstendigheter, sier Ida Harstad avdelingsdirektør hos fylkesmannen i Innlandet.

– Vi tar det som har skjedd med disse ungdommene veldig alvorlig. Det er svært uheldig, og det må undersøkes om det har skjedd en svikt, sier hun.

Harstad opplyser videre at det har vært vært tilsyn ved institusjonen tidligere, uten at det har vært avdekket kritikkverdige forhold.