MOR OG DATTER: Bilde av Liz og Gisele er tatt samme dag som Liz ble den juridiske moren til jenta på to år.
MOR OG DATTER: Bilde av Liz og Gisele er tatt samme dag som Liz ble den juridiske moren til jenta på to år. Foto: Ashley Puzzuti/ Franciscan Childrens hospital

Ingen besøkte lille Gisele på fem måneder – da tok sykepleier Liz (45) grep

Hele livet hadde Liz Smith ønsket seg barn. Så møtte hun ni måneder gamle Gisele.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juli 2016 blir kommer en liten jente med navnet Gisele til verden.

Hun veier mindre enn en kilo og blir født prematur. Som et resultat av en mor som er misbruker av heroin, kokain og metadon, får hun noenatal abstinenssyndrom.

Tre måneder gammel tar staten over omsorgen for barnet. Hun blir overført til Franciscan Childrens Hospital, da lungene trengte spesialisert omsorg, og hun var avhengig av sondre for å få i seg næring.

Ingen besøkte den lille jenta på fem måneder. Barnevernet jobbet nå med å finne en fosterfamilie til barnet.

Det var Franciscan Childrens Hospital som først omtalte historien.

Slet med å bli mor

Liz Smith (45) jobber som sjef på sykehuset Gisele blir overført på. I en alder av 19 år mister hun moren sin til leverkreft. Allerede da bestemte Liz seg for å hedre moren ved å leve et godt og lite egoistisk liv.

I hele sitt voksne liv hadde 45-åringen planer om å skaffe seg en familie, og ønsket ble heller ikke noe mindre da hennes fire andre søsken fikk barn og giftet seg.

HJEM FOR FØRSTE GANG: Gisele var ni måneder gammel da Liz tok henne med seg hjem fra sykehuset for første gang. Foto: Carla Kath/ Franciscan Childrens Hospital
HJEM FOR FØRSTE GANG: Gisele var ni måneder gammel da Liz tok henne med seg hjem fra sykehuset for første gang. Foto: Carla Kath/ Franciscan Childrens Hospital

Men det skjedde aldri for Liz.

– Jeg hadde aldri forestilt meg at det å bli mor skulle bli en utfordring. Det er et behov du prøver å skyve unna deg og fylle med andre distraksjoner, men det går aldri vekk, sier Liz til The Washington Post.

Hun forsøkte å bli gravid gjennom kunstig befruktning, men helseforsikringen dekket ikke behandlingen. Hun hadde rett og slett ikke råd til å gjennomføre drømmen. Adopsjon var også uaktuelt for Liz.

Det var helt til hun møtte Gisele for første gang for to år siden.

Det første møtet

Liz var på vei til heisen da hun fikk øyet på en liten jente med blå øyne og brune krøller.

«Hvem er denne vakre engelen», skal Liz ha spurt en sykepleier som trillet Gisele i gangen. Jenta hadde nå vært på sykehuset i fem måneder.

– Siden første gang jeg så henne var det noe med øynene hennes som fanget oppmerksomheten min. I følte et behov for å elske dette barnet og gjøre hun trygg, sier 45-åringen til avisen.

Liz var ikke i tvil. Hun ønsket å adoptere Gisele. Etter å ha lagt inn en søknad, besøkte hun rommet hennes hver eneste dag etter jobb.

– Hun var ikke utviklet ferdig. Men jeg ønsket å få henne ut av sykehuset og få henne til å blomstre, mimrer hun.

Den nye hverdagen

Tre uker senere får Liz ta med jenta hjem, med et forbehold om at staten helst ønsket at Gisele skulle gjenforenes med sine biologiske foreldre.

I all hast ble en «babyshower» arrangert, og en barneseng ble montert hos Liz.

– Det å forlate parkeringsplassen på sykehuset med Gisele, og en bil full av babyting var spesielt. Jeg var i sjokk da det skjedde, sier Liz.

Hun tok to uker fri for å tilpasse seg den nye hverdagen. Gisele hadde fortsatt behov for nøye oppfølging.

I starten var Gisele sine biologiske foreldre på besøk ukentlig. Etter hvert bestemte staten at de ikke var egnet til å ta vare på barnet, og de mistet alle rettigheter.

Adopsjonen

Liz fikk nå muligheten til å adoptere Gisele. Men selv om gleden var stor, følte hun også på sorgen til foreldrene.

– Min gevinst var noen andres tap. Det er veldig vanskelig å forklare, for dette livsforandrede øyeblikket for meg var også det for noen andre. Bare på den andre måten.

MILEPÆL: 15 måneder gammel klarte Gisele å gå. Hennes første ord var «ballong». Foto: Franciscan Childrens Hospital
MILEPÆL: 15 måneder gammel klarte Gisele å gå. Hennes første ord var «ballong». Foto: Franciscan Childrens Hospital

I tiden som kommer oppnår Gisele stadig flere milepæler.

15 måneder gammel klarer hun å gå på egenhånd og hun kjenner flere ord. Hennes første ord var «ballong», forteller moren.

18. oktober 2017 signerte omsider en dommer adopsjonspapirene til Liz. Nå var hun også jentas mor på papiret.

– Dette er mor-datter forholdet min søster har ventet på så lenge. Det er lett å se at de utfyller hverandre, sier broren til Liz, Phil Smith.

Gisele har nå blitt to år gammel. Hun trenger fortsatt supplerende sonde, men moren beskriver datteren som en energisk og kjærlig jente som ofte bryter ut i sang.

– Hennes nye favorittdsang er «You Are My Sunshine». Hver gang hun synger den tenker jeg på meg selv, sier Liz.