BLINK: Labour-leder Jeremy Corbyn ble brukt som blink av britiske soldater i Afghanistan.
BLINK: Labour-leder Jeremy Corbyn ble brukt som blink av britiske soldater i Afghanistan. Foto: Skjermdump

soldatvideo ryster britene:

Etterforsker video av britiske soldater som skyter på Corbyn-blink

Det britiske militæret etterforsker en video som viser britiske soldater som skyter på et bilde av Labour-leder Jeremy Corbyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den rystende videoen omtales av flere britiske og internasjonale medier.

Videoen viser fire britiske fallskjermjegere i Kabul i Afghanistan som bruker et bilde av Corbyn som skytetrening.

Ifølge Sky News har det britiske forsvarsdepartementet bekreftet at videoen er ekte.

Den spesielle skytetreningen skal ha funnet sted i løpet av de siste dagene, og ble først delt på Snapchat med teksten «happy with that». Etter det har videoen spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier.

Det ble ikke brukt ekte kuler under skytetreningen, men heller malingskuler som brukes i forbindelse med trening. Videoen viser likevel at det er flere hull i Corbyn-bildet.

– Totalt uakseptabelt

En talsmann for den britiske hæren er meget kritisk til fallskjermjegernes oppførsel.

– Vi er klar over videoen som sirkulerer på sosiale medier. Denne oppførselen er totalt uakseptabel, og er langt under standarden hæren forventer. En full etterforskning er igangsatt, sa talsmannen.

Fallskjermjegerne har blitt snakket med, men det er uklart hva slags reaksjoner de kan vente seg. De skal forlate Afghanistan innen kort tid, men dette var uansett planlagt fra før.

Skytebanen fallskjermjegerne brukte brukes vanligvis av soldater som refereres til som «guardian angels», eller englevakter: Deres oppgave er å beskytte høytstående militære offiserer, diplomater eller politikere når de befinner seg i Afghanistan.

Bilder av kjendiser brukes ofte i forbindelse med skytetrening, men da som personer som skal beskyttes, og ikke som skyteskiver.

– Alarmerende

Corbyns parti Labour reagerer også sterkt på videoen.

– Denne oppførselen er alarmerende og uakseptabel. Vi har tillit til at forsvarsdepartementet vil etterforske og handle deretter i denne saken, sier en talsmann for opposisjonspartiet.

– De burde ikke være politiske – de er der for å forsvare for land og dronningen, sier fengselsminister Rory Stewart.

En talsmann for statsminister Theresa May har også beskrevet videoen som uakseptabel, men sier at May selv ikke har sett videoen enda.

Brexit-kaos

Tirsdag kveld gikk Theresa May ut og sa at britene vil trenge en ytterligere utsettelse fra EU for å unngå en hard brexit. Samtidig strakte hun ut en hånd til Corbyn, og inviterte Labour-lederen til å diskutere en felles brexit-strategi.

– Vi skal møte statsministeren, sa Corbyn da han aksepterte invitasjonen.

– Vi erkjenner at hun har kommet med et utspill. Jeg erkjenner mitt ansvar som representant for folk som støttet Labour under siste valg, og for folk som ikke støttet Labour, men som likevel ønsker forutsigbarhet og sikkerhet rundt sin egen framtid, og det er på dette grunnlag at vi skal møte henne og ha disse samtalene, sa Labour-lederen.

Mandag ble det holdt en avstemning i Underhuset der fire brexit-alternativer ble stemt over, men ingen av de fikk flertall.

Det betyr at Storbritannia etter planen skal forlate EU 12. april, og landet kan risikere å krasje ut av unionen uten noen avtale. Men nå ber altså May om enda en utsettelse fra EU – så gjenstår det å se om det er mer velvilje å hente hos de 27 medlemslandene, som alle må godkjenne en ny utsettelse.

May ber imidlertid ikke om noen lenger utsettelse enn til 22. mai, slik at landet ikke trenger å delta i EU-valg.