82 år gamle Norunn Lemberget ble slått i ansiktet av en 15-åring tirsdag kveld. Hendelsen ble filmet. Nå åpner Fylkesmannen granskning av institusjonen der 16-åringen har tilhørighet.
82 år gamle Norunn Lemberget ble slått i ansiktet av en 15-åring tirsdag kveld. Hendelsen ble filmet. Nå åpner Fylkesmannen granskning av institusjonen der 16-åringen har tilhørighet.

Voldsvideoen:

Fylkesmannen gransker ungdomsinstitusjon etter volden som ryster Norge

RENA (TV 2): Fylkesmannen i Innlandet har iverksatt granskning av ungdomsinstitusjonen der de fire ungdommene hører til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 22.30 mandag kveld ble 82 år gamle Norunn Lemberget slått i ansiktet av en 15 år gammel gutt i sitt hjem på Rena.

Hendelsen ble filmet, og politiet iverksatte raskt etterforskning. De har nå gjennomført avhør av fire ungdommer de mener står bak volden mot 82-åringen, og flere andre straffbare handlinger som ble utført på Rena mandag kveld.

De fire ungdommene har tilhørighet til en lokal ungdomsinstitusjon.

Vil granske

Nå sier fylkesmannen til TV 2 at de vil undersøke om det har forekommet noe kritikkverdig ved institusjonen i forkant av voldhendelsen.

– Vi vil undersøke om det har vært svikt i systemet, eller om disse hendelsen skyldes uheldige omstendigheter, sier Ida Harstad avdelingsdirektør hos fylkesmannen i Innlandet.

– Vi tar det som har skjedd med disse ungdommene velding alvorlig. Det er svært uheldig, og det må undersøkes om det har skjedd en svikt, sier hun.

Harstad opplyser videre at det har vært vært tilsyn ved institusjonen tidligere, uten at det har vært avdekket kritikkverdige forhold.

Filmet slaget

Det var en 15 år gammel gutt som slo 82 år gamle Norunn. En av de andre ungdommene filmet det som skjedde.

På videoen fra hendelsen ser man at vedkommende krangler med 82-åringen.

– Da sa jeg til ham at jeg ringer politiet. Plutselig kom det en knyttneve. Og traff meg i ansiktet, sier Norunn til TV 2.

Norunn sto i døren sin da hun ble slått i ansiktet.

Den 15 år gamle gutten slo Norunn i ansiktet. På videoen av hendelsen, som sirkulerer på sosiale medier, ser man at Norunn snubler bakover. Hun har tydelige merker rundt leppen og på venstre side av ansiktet.

– Jeg tok meg til ansiktet, og så jeg hadde blod på hånda.

Da gikk hun opp og ringte politiet. Siden har hun vært hos legen og konstatert at det ikke er noen alvorlige skader.

– Først ble jeg paff, og så ble jeg sint, sier Norunn.

TV 2 velger å ikke vise videoen da Norunn Lemberget selv ikke ønsker at videoen skal bli delt, og fordi politiet oppfordrer til ikke å dele videoen videre.

Knivran av yngre gutt

Politiet skriver i en pressemelding tirsdag at de ser alvorlig på saken, og at de har satt inn alle tilgjengelige ressurser i arbeidet med den. De fire ungdommene har tilsynelatende begått flere lovbrudd i løpet av kort tid, tirsdag kveld.

Det er opprettet flere saker og per nå er politiet kjent med følgende straffbare forhold, som kan være knyttet til ungdommene:

  • Vold mot en kvinne på over 80 år
  • Ran av en yngre gutt
  • Trusler med kniv
  • Flere tilfeller av skadeverk ved at dekk på biler er skåret opp, ruter på biler er knust i tillegg til knust vindu på en av stedets puber
  • Bæring av kniv på offentlig sted
  • Andre ordensforstyrrelser
  • Forsøk på ildpåsettelse

Den yngre gutten som ble ranet, var en tilfeldig forbipasserende. Politioverbetjent Roger Næss sier til TV 2 at det dreier seg om et knivran.

15-åringen har siden hendelsen ble kjent mottatt trusler på sosiale medier. Næss sier til TV 2 at gutten angrer på det han har gjort.