BRUDDET FØRST: Utbrytergruppen fikk tilbake forspranget da starten gikk på nytt.
BRUDDET FØRST: Utbrytergruppen fikk tilbake forspranget da starten gikk på nytt. Foto: Eurosport Norge

Sykkel-kaos: Måtte starte rittet på nytt da herrene tok igjen kvinnene

Det var misnøye i feltet etter den kaotiske utgaven av Dwars Door Vlaanderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 76 kilometer igjen til mål ble feltet i Dwars Door Vlaanderen i Belgia stoppet.

Som følge av en flere uhell i kvinnenes ritt, samt at herrene hadde syklet raskere enn ventet, måtte Alexander Kristoff og resten av herresyklistene vente på kvinnerittet.

Flere kollisjoner sørget for forsinkelsen i kvinnenes ritt.

– På starten av kvinnenes ritt hadde vi ne ganske stor kollisjon etter 200 meter, så arrangørene bestemte å starte rittet på nytt, noe som skapte en forsinkelse. Det løste seg fint, men så kom det to ny kollisjoner på vei inn i Kluisbergern, som begge trengte hjelp fra ambulanse, forklarer rittdirektør Scott Sunderland, ifølge Cycling News.

Hele feltet ble nøytralisert, før det gikk en ny start om lag fire kilometer senere, der bruddet fikk forspranget de hadde før rittet ble stoppet.

Frustrerte ryttere

Den kaotiske situasjonen skapte frustrasjon blant rytterne.

– Jeg satt midt i feltet og skjønte ikke en dritt. Vi satt bare og ventet. Det var virkelig merkelig og rotete. Vi fikk vite på radioen at vi kom til å bli stoppet, men ikke hvorfor. Så kom vi plutselig til kommissærbilene og det ble ropt og skreket mitt i feltet, sier danske Lasse Norman Hansen til danske BT.

– Det var en møkkadag fra nøytraliseringen. Jeg er nok for godt oppdratt til å snike meg forbi alt og alle når vi egentlig må stoppe, skriver Amund Grøndahl Jansen, som med drøyt 30 kilometer til mål hadde et bruddforsøk som raskt ble hentet inn av hovedfeltet, i en melding til procycling.no.

– Det var en uoversiktlig situasjon. Halvparten fortsatte, mens de gode guttene stoppet opp, sier Oliver Naesen til WielerFlits.

Rittdirektør Scott Sunderland sier at de ønsker at kvinnene skal sykle samme dag som menn for større oppmerksomhet fra media og publikum, men at de må evaluere hva som har skjedd og ta lærdom av det til fremtidige ritt.

Bruddet holdt inn

Rittet ble nøytralisert, før de om lag fire kilometer senere tok en ny start på rittet. Utbryterne ble sendt av gårde for å få sitt opprinnelige forsprang, men bare sju av de åtte som var en del av bruddet i klassikeren.

Lukas Pöstlberger var rytteren som manglet, men østerrikeren kom seg opp etter å ha fått hjelp ved å henge på en motorsykkel – samtidig (!) som han ble intervjuet av Sporza på vei opp til bruddet.

Bruddet holdt helt inn og Mathieu van der Poel spurtet inn til seier foran Anthony Turgis og Bob Jungels.

Andre gangen på kort tid

TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener påpeker at det er andre gang på kort tid at ritt på nøytraliseres etter at rittene kommer i veien for hverandre.

– Det samme skjedde for kort tid siden i Omloop Het Nieuwsblad, men da var det guttene som ble tatt igjen av jentene. Det er andre gangen det skjer i Belgia, og det er veldig synd fordi utgangspunktet med tanken om at jentene kjører samme ritt som guttene er veldig god, sier Mads Kaggestad.

– Etter dette må de gå gjennom rutinene og se om det er mulig å få til i fremtiden. Det er gjort på sisteetappen i Tour de France, men det har gått smertefritt for seg, fortsetter Kaggestad.

Kaggestad mener rittarrangørene må legge inn tidsintervaller som gjør at rytterne ikke «sykler oppå hverandre».

Kristoff beste nordmann

Alexander Kristoff kom i mål 19 sekunder bak seiersherren og ble nummer tolv. Edvald Boasson Hagen klarte ikke å følge opp fjorårets fjerdeplass og endte på 36. plass.

Amund Grøndahl Jansen ble nummer 45 og kom samlet inn med Sven Erik Bystrøm, som endte ti plasser bak.

Tyngre ble det for Kristoffer Halvorsen og Vegard Stake Laengen. Halvorsen ble nummer 113 og kom i mål nærmere sju minutter bak van der Poel. Stake Laengen fikk en tung dag på jobben og tikket i mål ti og et halvt minutt bak seiersherren på en 144. plass.

Ellen van Dijk vant kvinnens ritt etter å ha rykket 13 kilometer før mål. Det var nederlenderens andre strake triumf i éndagsrittet.

Se Flandern rundt på TV 2 og Sumo søndag fra klokken 10.00.