David Duckenfield ledet politistyrkene som var til stede under Hillsborough-tragedien.
David Duckenfield ledet politistyrkene som var til stede under Hillsborough-tragedien. Foto: Oli Scarff

Juryen ble ikke enige i Hillsborough-rettssak mot tidligere politisjef

Juryen greide ikke å avgjøre skyldspørsmålet i saken mot politimannen som var vaktansvarlig under tribunetragedien på Hillsborough i 1989.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder BBC. Juryen brukte over 29 timer på rådslagningen, men de ble aldri enige.

David Duckenfield ledet politistyrkene som var til stede i forbindelse med Liverpools semifinale mot Nottingham Forest på Hillsborough stadion i FA-cupen for snart 30 år siden. Tragedien skjedde som følge av overfylte tribuner, og i alt 96 Liverpool-supportere mistet livet.

Rettssaken mot den tidligere politisjefen startet 14. januar i år. Han var tiltalt for grovt uaktsomt drap på 95 av de 96 som døde i Sheffield. Duckenfield var derimot ikke tiltalt for drap på den siste personen, fordi mannen døde på sykehus nesten fire år etter ulykken.

Juryen klarte ikke å avgjøre om han var skyldig etter tiltalen. De kom derimot fram til at tidligere Sheffield Wednesday-sjef Graham Mackrell er skyldig i å ikke ha oppfylt sikkerhetskravene på stadion da ulykken skjedde.

Hillsborough-rettssaken ble holdt i Preston, som er 40 kilometer fra Liverpool. Selv om Duckenfield har erkjent at han gjorde feil, erklærte han seg ikke skyldig etter tiltalen.

Dødelig trengsel

I 18 år blokkerte en kjennelse for muligheten til å prøve Duckenfields skyld for retten, men i fjor sommer besluttet dommer Peter Openshaw ved domstolen i Preston å oppheve blokkeringen.

Ytterligere fire personer er tiltalt i forbindelse med Hillsborough-tragedien. Saken mot tre av dem skal for retten i september.

Duckenfield ga ordren om å åpne portene for supporterne som ventet på å få komme inn på den allerede overfylte arenaen. Resultatet ble ustyrlig kaos på tribunene, og det oppsto dødelig trengsel mot stålgjerdet av typen som den gang omkranset de fleste fotballarenaer i England. I tillegg til de døde ble mellom 500 og 1000 mennesker kvestet.

Overlevende og etterlatte reagerte kraftig på at politiet først la skylden for tragedien på Liverpool-tilhengerne.

Hemmeligstemplet feil

Da siktelsen mot Duckenfield ble kjent i juni 2017, sa statsadvokat Sue Hemming at han hadde tatt «ekstraordinært dårlige beslutninger som i betydelig grad medvirket til dødsfallene».

Den opprinnelige etterforskningen konkluderte med at dødsfallene var rene ulykkestilfeller. Men de pårørende lyktes med å få denne konklusjonen opphevet i 2012, etter en gransking som omfattet tidligere hemmeligstemplede dokumenter og feil begått av politiet.

I desember samme år innrømmet Duckenfield selv at han gjorde en feil som direkte forårsaket dødsfallene.

Tragedien på Hillsborough stadion er den verste i britisk fotballhistorie.

(©NTB)