Det er omlag 4000 esler på Santorini. De fleste importeres fra Frankrike.
Det er omlag 4000 esler på Santorini. De fleste importeres fra Frankrike. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ber turister tenke seg om før de setter seg på eselryggen

Eslene på Santorini lider av sadelsår, ryggsmerter og utmattelse på grunn av tunge cruiseturister som vil bli båret opp den kjente fjellsiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den vakre greske øya Santorini er kjent for idylliske byer som klamrer seg til stupbratte fjellsider. Turister som kommer til øya sjøveien får tilbud om å sitte på esler de 400 høydemetrene til toppen opp til byen Fira.

Mange synes det er fristende i den greske sommerheten, og takker ja.

Eslene har en viktig funksjon på øya hvor hovedgesjeften er turisme. Men lokale dyrevernere påpeker at dyrene pådrar seg store smerter i form av sår, ryggproblemer og utmattelse når de bærer de tyngste turistene opp fjellsiden, skriver The Guardian.

Dyrevernerne har fått cruiseindustrien og myndighetene på Santorini med på laget.

Det er 520 brolagte trappetrinn opp 400 høydemeter fra havna til hovedstaden Fira på Santorini. Foto: Colourbox
Det er 520 brolagte trappetrinn opp 400 høydemeter fra havna til hovedstaden Fira på Santorini. Foto: Colourbox

Borgermester på Santorini, Niko Zorzos, sier cruiseselskapene skal informere sine passasjerer om hvor mye slitasje det har på eslene å bære de tyngste menneskene opp.

– Kampanjen er i ferd med å bli satt i gang. Representanter fra cruiseselskapene er på besøk hos oss denne uka, og vi skal rette fokus mot problemet.

Ifølge The Guardian var det ikke vanskelig å få cruiseselskapene med på laget i og med at de mottar en mengde klager fra turister som synes det er forferdelig å se de utslitte dyrene bære tungt oppover fjellsiden.

– Mulddyr og esler er del av vår tradisjon. De yngre eierne spesielt har forstått at eslene skal passes på, sier Zorzos til The Guardian.

Esler er et vanlig syn på Santorini. Foto: Colourbox
Esler er et vanlig syn på Santorini. Foto: Colourbox

Kampanjen har fått navnet «I deres hover» og er en animasjonsfilm som har som mål å få turistene til å tenke over situasjonen til eslene før de sier ja til å å bli båret til topps.

Allerede i fjor ble det satt en hundrekilos grense på hvem som fikk lov til å ri esel opp fjellsiden.

For de som ikke selv klarer å ta seg opp de 520 trappetrinnene til toppen, finnes det en kabelbane med plass til fem personer som går opp og ned fjellsiden.