Trump om forholdet til Stoltenberg: – Enestående

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er feiringen av NATOs 70-årsdag som er anledningen for besøket, som fant sted tirsdag kveld.

Den amerikanske presidenten mener de alliertes bidrag har økt som en «rakett» og slo fast at NATO er blitt mye sterkere siden han inntok Det hvite hus.

Se møtet med pressen øverst i saken!

– Folk betaler, og jeg er veldig glad, sa Trump da han og Stoltenberg møtte pressen i Det ovale kontor før møtet.

Stoltenberg bekrefter viktigheten av at de allierte betaler mer.

Skeptisk til Nato

Trump har lenge vært skeptisk til NATO og anklaget allierte for å snylte på USA ved å ikke bidra mer til forsvarsalliansen.

NATOs egne tall viser at forsvarsbudsjettene i Europa og Canada har økt med 41 milliarder dollar siden Trump tiltrådte. Summen ventes å øke til 100 milliarder dollar innen utgangen av 2020.

Trump har ikke vært sen om å ta æren, og den selvsikre presidenten har flere ganger sagt at Stoltenberg er «Trumps største fan» nå som milliardene renner inn.

Skryter av Stoltenberg

Den amerikanske presidenten er veldig fornøyd med Stoltenberg som leder av Nato.

– Jeg synes han har vært en fantastisk leder. Vi kommer veldig godt overens, sa Trump om NATOs generalsekretær.

– Forholdet vårt er enestående, sier Trump.

NATOs medlemsland beveger seg langsomt nærmere målet om å bruke minst to prosent av BNP på forsvar. USA har alene stått for nesten 70 prosent av totalen, og det har vært en viktig kampsak for amerikanerne å få Europa og Canada til å trekke en større del av lasset i alliansen.

Flere land bidrar mer

I alt sju allierte lå over 2 prosent i 2018, viser alliansens årsrapport. De sju er USA, Hellas, Storbritannia, Estland, Polen, Latvia og Litauen. I Norge lå pengebruken på 1,6 prosent av BNP.

Samlet sett brukte de allierte 987,5 milliarder dollar på forsvar i 2018, tilsvarende 8.496 milliarder kroner etter dagens valutakurs.

Kina brukte til sammenligning 168,2 milliarder dollar på forsvar i 2018, mens Russland brukte 63,1 milliarder dollar, ifølge tall som ble lagt fram av tankesmia IISS tidligere i år.