– Bjørndalen er på bucket-listen min

Jürgen Klopp beskriver Ole Einar Bjørndalen som Franz Beckenbauer, Pelé og Bobby Moore i én og samme person.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se «Klopp møter Bjørndalen» på TV 2 Sumo nå!

– Han kommer!

Jürgen Klopp ser inn i kamera og gliser. Tyskeren står foran Liverpools innbytterbenk på Anfield. Han er spent. Liverpool-manageren har sett mange celebriteter og fotballstjerner spasere gjennom spillertunnelen på vei inn i fotballkatedralen. Men for Klopp finnes det ingen som er større enn nordmannen han kan skimte i det fjerne.

– Du aner ikke hvor mye dette betyr for meg, sier Klopp oppglødd og strekker frem hånden.

Ole Einar Bjørndalen og Klopp utveksler noen høflighetsfraser på tysk.

– Skal vi prate engelsk eller tysk, undrer Liverpool-manageren.

Valget faller på engelsk.

– Du ser fortsatt ut til å være i bra form, påpeker Klopp.

– Hvor og når kan jeg treffe ham?

51-åringen er oppvokst like ved Schwarzwald, en skogkledd fjellkjede i Baden-Württemberg sørvest i Tyskland. Klopp fikk vinteridrett inn med morsmelken. Familien samlet seg rundt fjernsynsapparatet da vinteridrett og spesielt skiskyting sto på programmet.

– Vi så på fra første til siste sekund, forteller Klopp.

Siden ble det mer og mer fotball for Klopp, men han har bevart interessen for skiskyting. Nå har han fått audiens hos tidenes skiskytter. Eller var det motsatt? Klopp klargjør.

– Jeg tror ikke Ole Einar har større beundrere enn meg. I England har de ikke peiling på hva skiskyting er. De lurte på hvem denne nordmannen var, men da jeg hørte det, sa jeg: «Ja, jeg vil møte ham. Hvor og når kan jeg treffe ham?» Han er faktisk på min bucket-liste. Nå kan krysse det av på listen min. Det er som å møte Muhammed Ali i boksing. Bjørndalen er skiskyting. Jeg prøver å forklare det til engelskmenn. Han er Franz Beckenbauer, Pele og Bobby Moore i én og samme person, sier Klopp, og legger til:

– Han er en av de best trente utøverne jeg har sett. Som utøver var han enestående. Å være så lenge på toppen når yngre utøvere, som burde være sultnere, jager deg, er utrolig. Han har 13 OL-medaljer og over 40 VM-medaljer. Mange vil aldri klare å vinne en eneste medalje. At han gjorde det gang etter gang gjorde ham så spesiell.

Ingen setevarme

Nå har han endelig fått møte Bjørndalen. Tyskeren tar på seg oppgaven som guide. Han forteller at det setevarmen fungerer på alle stolene på Liverpools innbytterbenk – bortsett fra én.

– Det er en knapp vi kan trykke på, men ingenting skjer med setet mitt, smiler Klopp.

Han viser Bjørndalen garderoben og treningsrommet før duoen ender opp inne i restauranten.

– Jeg elsker den. Jeg tror ikke noen andre klubber har en restaurant som denne, sier Klopp begeistret.

– Etter kampene kommer tre kokker og lager mat til oss. Jeg vil si det er den beste restauranten i Liverpool. Den er utrolig. Vi tok med oss Mona Nemmer som ernæringsekspert. Hun har tidligere vært med de tyske ungdomslandslagene og Bayern München. Det er faktisk hun, sammen med en arkitekt, som har skapt dette området, forteller Klopp.

På veggen henger bilder av Liverpool-spillerne. Flere sitater er også trykket opp.

«Vi samles som lagkamerater. Vi forlater hverandre som familie».

Restauranten er viktig for samholdet, forteller Liverpool-manageren.

Drømte om vinter-OL

Det var ikke skrevet i stein at Klopp skulle ende opp som fotballspiller og seinere trener.

– Da jeg vokste opp var det stort sett sju-åtte gutter som var «laget» i alt fra bordtennis og fotball til alpint og langrenn. I det miljøet jeg kom fra ble ikke folk profesjonelle idrettsutøvere, sier han.

Guttegjengen drømte seg bort med vintersport på TV.

– Jeg har vokst opp med vintersport. Jeg kommer fra svartskogen i Tyskland. Vi hadde mye snø da jeg var yngre, så jeg ble raskt kjent med alle vintersportene. Jeg er en stor tilhenger av sport. Drømmen min var å være med i vinter-OL en gang, avslører Klopp.

Bjørndalen har deltatt i seks olympiske mesterskap. 45-åringen har gullmedalje i fem av dem. Klopp har fulgt nordmannens karriere hele veien.

– Siden jeg begynte å se på skiskyting har han alltid vært der. Han la opp i fjor, men jeg synes han ser veldig godt trent ut. Kanskje han gjør comeback neste vinter? Jeg har så stor respekt for ham, for skiskyting er en konkurranse-sport hvor man må være på topp hvert eneste år. Å være 40 eller 41 år tror jeg ikke betyr så mye hvis man har den livsstilen Ole Einar har, men å være motivert når man allerede har vunnet så mye… Tyskerne og Fourcade kommer bakfra og man begynner å tape renn man er vant med å vinne. Men man blir fordi man elsker sporten og vil vise at man fortsatt kan. Det er så mange aspekter med det som jeg elsker. Og så elsker jeg sporten. Å skyte fem blinker er den beste måten å bruke et våpen på, sier Klopp.

– Håper han ikke ofret noe

Tyskeren er nysgjerrig på hvilke teknikker Bjørndalen brukte for å holde konsentrasjonen oppe gjennom et helt løp. Klopp mener skiskyting er den ultimate TV-sporten.

– Skiskyting er for meg en kombinasjon av presisjon og utholdenhet. Som idrettsmann vet jeg hvor vanskelig å være konsentrert med en puls opp mot 180. Det handler om kombinasjonen av det fysiske og det mentale. Presset og fokuset man må ha på egne arbeidsoppgaver når man ser sidemannen reise seg opp og man fortsatt har én blink igjen. Den sporten inneholder alt. Man skal også gå noen kilometer etter siste skyting, og da kan mye skje. Det er den beste sporten å se på, konkluderer han.

Når Klopp nå ser på skiskyting på TV, er det uten Bjørndalen i ruten. 3. april 2018 satte «Kongen av skiskyting» karrierepunktum.

– Jeg håper han ikke har ofret noe, for man ofrer ikke noe hvis man er den typen som finner tilfredshet i øyeblikkene. Det høres trist ut, men jeg har ikke hatt en frihelg siden jeg var 15 år. Helgene var den eneste tiden det ikke var skole, men jeg har likevel ikke følt at jeg har ofret noe. Hvis man begynner å tenke over det, er man på feil spor, konkluderer Klopp.