PRESS: Aurora (18) skal være russ i år. Hun mener det er helt feil at så mange av russeknutene utelukkende fokuserer på sex.
PRESS: Aurora (18) skal være russ i år. Hun mener det er helt feil at så mange av russeknutene utelukkende fokuserer på sex. Foto: Privat

Årets russeknute:

Ha sex med syv ulike personer på syv dager: – Ubehagelig og trist

Russeknuter som oppfordrer til sex blir mottatt ulikt blant årets russ. Mens noen mener det er en tradisjon, synes andre fokuset fører til et stort press.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russens hovedstyre har nylig lagt ut en oversikt over årets russeknuter. For å få ulike gjenstander i lua, må russen gjennomføre en rekke utfordringer.

Bade før 1. mai, ta vaksinen mot hjernehinnebetennelse og kast all søppel du ser en hel dag er blant de uskyldige.

Men det finnes også knuter som vekker oppsikt både blant russen og utenforstående. Dette gjelder særlig knutene som oppfordrer ungdommen til å ha sex.

Om russen ønsker et bilde av Barney Stinson fra TV-serien «How I Met Your Mother» i russelua, må de ha det som omtales som «The Perfect Week», nemlig å ha sikker sex med syv ulike personer på syv dager.

– Drøyt

Men dette er altså ikke den eneste som spiller på sex. Flere av knutene oppfordrer russen til å ha sex med både én eller flere samtidig. Dette er det flere som reagerer på.

Blant disse er 18 år gamle Aurora Christiane Oswald. Hun skal være russ i år og forteller til TV 2 at hun har tenkt å ta en del knuter, men mener flere av dem er ganske drøye.

PRESS: 18 år gamle Aurora innrømmer at hun føler på et sexpress nå som russetiden nærmer seg.
PRESS: 18 år gamle Aurora innrømmer at hun føler på et sexpress nå som russetiden nærmer seg. Foto: Privat

– Jeg syntes fokuset på sex er utrolig ubehagelig og trist, sier 18-åringen.

Hun synes spesielt knute nummer 52 skiller seg ut, hvor russen oppfordres til å ha sikker sex med syv ulike personer på syv dager. Oswald innrømmer at hun kjenner på et sexpress.

– Jeg føler at russetiden blir sett på som en tid hvor det forventes at russen gjør ting de ellers ikke ville gjort. Jeg er redd for å bli presset til sex, være så full at jeg ikke kan gi samtykke eller at noen doper ned drikken min. Dette gjør at jeg må ta masse forholdsregler og alltid må være på vakt, sier Aurora til TV 2.

– Viktig del

Andreas Bakke (19) er knutesjef ved Notodden videregående skole. Han tror ikke fokuset på sex er noe som kommer til å forsvinne med det første.

– Det er en sentral del av russetiden, og en stor del av russen mener det er en viktig del av feiringen. Når det har blitt en så naturlig del av russetiden, tror jeg ikke å se ned på det fører til noe positivt, sier Bakke til TV 2.

Knutesjefen mener det heller er viktigere å fokusere på hvordan man kan forebygge de negative sidene ved sexrelaterte knuter, og viser til at russestyret på Notodden har hatt stort fokus på samtykke og «nei er nei»-kampanjen til Amnesty.

Under finner du en oversikt over alle knutene som spiller på sex.

13. KONGLE - ha sikker sex utendørs.

14. GULLKONGLE - ha sikker sex i et tre.

23. STJERNE I BREMMEN - ha sikker sex i løpet av russetiden.

24. BLYANT - ha sikker sex på skolens område.

29. GODTERILEPPE - klin med et medlem av Russens hovedstyre.

30. CHAMPAGNEKORK - ha sikker sex med et medlem av Russens Hovedstyre.

31. HVIT CHAMPAGNEKORK - ha sikker sex med presidenten i Russens Hovedstyre.

35. ROSA FJÆR - klin med en medruss av samme kjønn.

36. TRUSE - sitt en hel skoletime kun iført undertøy.

42. SIKKERHETSNÅL - spør moren til en medruss eller en lærer av det motsatte kjønn (over 40 år) om sextips.

52. BILDE AV BARNEY STINSON - Ha «The Perfect Week» (sikker sex med syv ulike personer på syv dager)

57. TREKANTFORMET BINDERS - ha sikker sex med to medruss samtidig.

69. TALLET 69 i BREMMEN - denne kan du gjette deg frem til!

72. SELFIE AV DEG OG DEN HELDIGE - klin med broren eller søsteren til en venn (over 16 år).

86. LEKEBRANNBIL - ha sikker sex under menstruasjon/ med noen som har det.

Resten av knutene finner du på Russens Hovedstyre sine hjemmesider.

– Sammen med et stort fokus på sikker sex, som er gjennomgående i alle knutene våre, tror jeg tanken om sexrelaterte knuter ikke trenger å være noe negativt som noen føler seg presset til, men til en naturlig del av russetiden som bør kunne gjøres på en best mulig måte, sier Andreas Bakke.

– Må få lov til å gjøre det

Per Arthur Andersen er helsebror, og jobber på helsestasjon for gutter på Frogner i Oslo. Han mener det ikke er noe videre nytt at russen oppfordres til å ha sex.

– Om russen har lyst, og får til å ha sex med syv ulike personer på syv dager, må de nesten få gjøre det, så lenge den er sikker og samtykket. De må kjenne på om dette er noe de har lyst til, og ta en runde med seg selv, slik at de ikke ender opp med å gjøre noe de angrer på, sier Andersen til TV 2.

HELSEBROR: Per Arthur Andersen jobber som helsebror ved helsestasjon for gutter på Frogner i Oslo.
HELSEBROR: Per Arthur Andersen jobber som helsebror ved helsestasjon for gutter på Frogner i Oslo. Foto: Privat

Helsebroren tror russetiden kan være et påskudd for å gjøre ting man ellers ikke ville gjort. Han oppfordrer derfor ungdommene til å huske at det kommer en tid etter russetiden.

– Men er fokuset på sex nødvendig?

– Nei, det er det ikke. Men at sex er et hovedtema for 18- og 19-åringer er nesten å forvente. Det er viktig å huske at russetiden kan handle om veldig mye mer enn sex, sier Andersen.

– Noen er vågale

Han forstår at fokuset på at man skal ha sex med mange kan føre til et press, og at sannsynligheten for at noen sitter igjen med en følelse av å ha gjort noe de ikke har hatt lyst til kan øke.

– Kombinerer du sex med alkohol, kan samtykkegrunnlaget fort forsvinne. Dette må russen ha stort fokus på, slik at de ikke ødelegger sitt eget liv eller andres, oppfordrer Per Arthur Andersen.

Oscar Husebye (18) er president for Russens Hovedstyre. Han mener antall knuter som fokuser på sex er lavt i forhold til tidligere år.

– Det er ti knuter som handler om sikker sex blant hundre. 90 av knutene hverken oppfordrer til eller handler om å ha sex, sier han.

– Ikke noe nytt

Russepresidenten sier de har vært opptatt av at Sex og Samfunn (Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter) har vært positive til knutene og fokuset på samtykke, sikker sex og at seksuelle knuter ikke skal dokumenteres.

– Sex blant 18 og 19-åringer er ikke noe nytt, men det må gjøres på en god måte. Det mener jeg knutene sier veldig tydelig, og jeg håper ingen opplever ubehagelige ting under russetiden. Da må vi stille opp og ta vare på hverandre, og ta tak i dårlige holdninger og verdier, sier Husebye.

RUSSEPRESIDENT: Oscar Husebye mener det alltid vil være forskjellige meniger om knutene, men at de har vært opptatt av å lage knuter som passer for alle.
RUSSEPRESIDENT: Oscar Husebye mener det alltid vil være forskjellige meniger om knutene, men at de har vært opptatt av å lage knuter som passer for alle. Foto: Privat

– Hva er tanken bak knute 52 som oppfordrer russen til å ha sex med syv ulike personer på syv dager?

– Dette er ikke en knute for alle, og antagelig blant de mest vågale. Jeg regner ikke med at veldig mange gjennomfører denne - og for de som eventuelt måtte gjøre den, er det ekstra viktig å tenke på alt som er presisert i knutene om samtykke, sikker sex og at man ikke skal dokumentere det, sier presidenten.

Ulike meninger

​Aurora Oswald syntes ikke det er nødvendig at russeknutene fokuserer på sex, og andre drøye ting.

– Det blir en ytre motivasjon om man har sex kun for å få en knute, da mener jeg man gjør det på helt feil premisser, sier 18-åringen til TV 2.

Oscar Husebye sier det alltid vil være ulike meninger om knutene, og at Russens Hovedstyre er satt for å representere alle russ, og lage knuter alle kan gjennomføre.

– Det betyr ikke at alle skal ta alle knutene, men at man har et mangfold av knuter der noen er vågale, noen er hyggelige, noen er smarte og andre er humoristiske, sier han til TV 2.