DØMT: Tiltalte (18) har i retten fortalt om store psykiske problemer, og at han ikke husker noe fra drapene.
DØMT: Tiltalte (18) har i retten fortalt om store psykiske problemer, og at han ikke husker noe fra drapene. Foto: Magnus Braaten / TV 2

18-åring dømt for dobbeltdrap i Trondheim

Den 18 år gamle afghaneren er dømt til tvungent psykisk helsevern for to drap og et drapsforsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen fant sted i 18-åringens egen leiligheten i Prinsens gate midt i Trondheim sentrum i september i fjor.

Der bodde også Nasratullah Hashimi (19), som hadde tatt med seg to kamerater hjem på besøk etter skoletid.

Den ene av kameratene har i retten fortalt om det som skjedde inne i leiligheten. Han mener det ikke fantes tegn til konflikt før tiltalte uten forvarsel gikk til angrep.

– Jeg fikk plutselig et slag i hodet, men jeg kjente ikke at det var med hammer. Det var voldsomme smerter, jeg besvimte nesten. Det var så vidt jeg klarte å reise meg, har han forklart.

«Hva gjør du?»

Den fornærmede 18-åringen anslår at det kan ha gått omtrent 20 sekunder fra han kjente slaget mot hodet til han var ute av leiligheten.

På vei ut hørte han kameraten Nasratullah rope «hei, hva gjør du?» til tiltalte. I sidesynet så han tiltaltes ansikt idet han beveget seg mot de to kameratene med en hammer i hånden.

Hashimi og Reza Alizada (17) døde begge av skadene de ble påført med hammer og kniv.

Den 18 år gamle mannen som nå er dømt for drapene og drapsforsøket, er funnet psykisk utilregnelig både underveis og i etterkant av handlingen.

Han hevder han ikke husker noe som helst av drapshandlingene, og at han ikke kan forstå hvorfor han har begått drapene.

– Svært brutalt

I dommen står det at den dømte 18-åringen opptrådte brutalt under drapene.

– Handlingene 18-åringen har begått med utallige knivstikk og hammerslag er svært brutale. De er begått uten noen som helst foranledning og det er ikke indikasjoner for noe motiv for handlingene. Retten oppfatter handlingene som forenlige med en psykotisk tilstand, står det i dommen.

18-åringen dømmes også til å betale kr 20.000 i oppreisningerstatning til den fornærmede 18-åringen som overlevde drapsforsøket, samt til foreldrene til de drepte guttene.

Ifølge Adresseavisen reagerte foreldrene til det ene drapsofferet sterkt da dommen ble lest opp i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag. Moren ropte at hun ikke aksepterte dommen, før hun senere gikk i sjokk og falt om på bakken.

Faren til avdøde Reza Alizada tok tak i en tv-skjerm på den ene pulten og slengte den deretter i gulvet. Han ble overmannet av politiet, og ført ut av rettssalen.

– Jeg har ikke fått svar på spørsmålene mine: Hvorfor drepte han Reza,ropte storebroren før retten ble satt.

18-årsgrense

Etter drapene beveget tiltalte seg raskt til togstasjonen i Trondheim. Da politiet presenterte seg for ham og ønsket å foreta en pågripelse, stakk mannen seg selv i magen gjentatte ganger med kniv. Samtidig ropte han «Shoot me! Shoot me!»

Politiet måtte derfor skyte 18-åringen i beinet for å få pågrepet ham. Videoovervåking av pågripelsen ble spilt av under rettssaken.

Etter at den overlevende 18-åringen hadde forklart seg ferdig i retten, gikk han til angrep på tiltalte i saken.

Han har siden fulgt saken på et tilstøtende rom via video.

På grunn av sakens innhold satte Sør-Trøndelag tingrett en aldersgrense på 18 år for publikum i saken.